[...] koenzymu Q10, czyli choroby genetycznej upośledzającej właściwe funkcjonowanie omawianego związku. Schorzenie może „przyjść” niespodziewanie i zamanifestować pierwsze objawy na dowolnym etapie życia. Ważna wtedy jest jak najszybsza reakcja np. w postaci włączenia również odpowiedniej suplementacji diety. Coraz lepiej rozwinięte techniki [...]
GABA (kwas gamma aminomasłowy) to aminokwas pochodzenia naturalnego, który blokuje niektóre sygnały mózgowe, wywołując działanie uspokajające. Działanie to może być pomocne w przypadku odczuwania niepokoju, stresu oraz lęku. GABA, skutecznie wycisza organizm. Dawkowanie W suplementacji sportowej zaleca się przyjęcie od 500 mg do 3000 mg GABA, w [...]
[...] udział w prawidłowej pracy układu nerwowego i krwiotwórczego, jej niedobory skutkować mogą zwiększeniem podatności na zmęczenie i rozdrażnienie. Układ nerwowy może dawać objawy w postaci zaburzeń czuciowych w rękach i nogach, a w skrajnych przypadkach prowadzić do neuropatii i ograniczenia kontroli motorycznej, czy funkcji poznawczych. [...]
[...] poposiłkowe skoki glukozy, choć ciekawe, lepiej na suplementację karczochem reagowały osoby szczupłe, niż otyłe wspomagające układ trawienny, łagodząc niepokojące objawy takie jak: wzdęcia, zgaga, czy nudności zmniejszające dolegliwości wynikające z cierpienia na zespół jelita drażliwego zmniejszające poziom cholesterolu całkowitego [...]
[...] odpowiedzialnych za nasze złe samopoczucie zalicza się m.in. rinowirusy (najbardziej powszechne), ale również koronawirusy, wirusy paragrypy, czy RSV. Zdecydowanie rzadziej objawy przeziębienia wywoływane są przez bakterie, jednak cały czas pamiętać należy o potencjalnych infekcjach np. pneumokokami, czy pałeczkami grypy (nie mylić z wirusem [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
[...] znajdują się także w jęczmieniu, dlatego należy zachować ostrożność (choć często osoby z alergią na pszenicę nie reagują na jęczmień). Reakcje alergiczne obejmują łagodne objawy, takie jak zaczerwienienie, swędzenie i biegunkę, a także te cięższe, takie jak astma i anafilaksja. Zespół jelita drażliwego (IBS) Zarówno jęczmień, jak i pszenica [...]
[...] with hyperprolactinaemia?” http://www.ptmp.com.pl/archives/apm/20-2/APM202-08-Smolarczyk.pdf 3. Marcin Kałużny, Marek Bolanowski „Hiperprolaktynemia: przyczyny, objawy kliniczne i możliwości terapeutyczne” http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=858200 4. Zanettini R, Antonini A, Gatto G et al. Valvular heart disease and the use of [...]
[...] się, że zastosowanie diety wysokowęglowodanowej o wysokiej zawartości tłuszczu (HCHF) zwiększa otyłość oraz indukuje odpowiedź zapalną w rejonie podwzgórza. Otyłość i objawy metaboliczne wywołane dietą HCHF były słabiej wyrażone u myszy pozbawionych funkcjonalnych genów RAGE i ALCAM. U takich myszy nie tworzyły się nowe naczynia krwionośne [...]
[...] układu odpornościowego. Organizm bowiem oszczędza energię przeznaczoną na trawienie po to, aby pozostać w ciągłej mobilizacji i gotowości do odpowiadania na bodźce. Wspólnie objawy te mogą prowadzić do zwiększenia podatności na różnego rodzaju infekcje, a nawet do trwałych zaburzeń nastroju. Ponadto zmianie może ulec kompozycja i obfitość [...]
[...] i prowadzi do lepszego wsparcia układu odpornościowego, a nawet może pomóc w utracie wagi. Spożywanie tych pokarmów poprawia również zdrowie skóry, nastrój i może złagodzić objawy IBS. Ważne jest, aby wiedzieć, że równowaga między pożytecznymi bakteriami a pozostałymi jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jednym z najlepszych sposobów na [...]
[...] tych preparatów mocno ewoluowała i poszerzyła się o związki o konkretnych funkcjach zdrowotnych. Znanych jest szereg związków pochodzenia spożywczego, które mogą poprawiać objawy niektórych zaburzeń. Jednym z dobrych przykładów jest cholina, która kiedyś uważana była za substancję witaminopodobną, a dziś z powodzeniem stosowana jest w [...]
Forskolina to substancja aktywna, która zawarta jest w korzeniach rośliny coleus forskohlii. Naturalnie rośnie ona w Indiach, gdzie od setek lat używana jest jako specyfik medycyny tradycyjnej. Roślina ta spokrewniona jest z miętą, a jej główną korzyścią dla naszego organizmu jest wsparcie redukcji tkanki tłuszczowej. Co warto zapamiętać? [...]
COVID wbrew obiegowym, błędnym opiniom nie jest jakąś tam „grypą”. Zresztą lekceważenie choroby, jaką jest grypa, jest niesamowitą ironią losu, gdyż zabiła ona w USA w 2019 r. prawie 6 tysięcy osób. A łącznie grypa i zapalenie płuc zabiły w USA w 2019 r. prawie 50 tys. osób. Podsumowanie Z tego wynika, iż przejście COVID nie musi zostawiać [...]
[...] Ponadto ryzyko niedoborów rozwinąć się może u osób w wieku podeszłym, u wyczynowych sportowców wytrzymałościowych, czy w przypadku przewlekłej niewydolności nerek. Jakie są objawy niedoborów żelaza i anemii? Do najbardziej uciążliwych objawów zalicza się ciągłe uczucie zmęczenia i słabości, gdyż powoduje ono obniżenie koncentracji oraz [...]
Zapalenie zatok to dosyć powszechna dolegliwość uprzykrzająca życie i utrudniająca komfortowe funkcjonowanie zarówno w pracy, jak i w czasie wolnym, a także zaburza odpoczynek nocny. Może mieć zróżnicowaną etiologię i niekiedy dokładna jego przyczyna może być trudna do zdiagnozowania. Trudny zatem może być również dobór odpowiednich narzędzi [...]
Infekcje niezależnie od źródła ani od miejsca „ataku” w organizmie, obniżają efektywność w nauce, pracy oraz sporcie. Pogarszają samopoczucie psychiczne, ograniczają funkcje motoryczne i często wywołują ból. Zniechęcają przez to do dobrowolnych aktywności oraz wychodzenia z domu i spotykania się z ludźmi. Niektóre osoby wydają się wykazywać [...]
[...] które są pożądanym produktem fermentacji bakteryjnej, dłuższym czasem pasażu jelitowego. Wnioski Picie mleka zawierającego obie odmiany β-kazeiny (A1 i A2) pogarsza objawy nietolerancji pokarmowej i to niezależnie od tego, czy dana osoba tolerowała laktozę czy też nie. Spożycie mleka zawierającego tylko kazeinę β A2 nie nasila [...]
[...] na występowania kaca, nudności i bóle głowy wyniki był widoczny już przy dawce L-cysteiny wynoszącej 1,2 g, a na stres i niepokój już przy dawce 0,6 g L-cysteina zmniejsza objawy kaca związane z piciem alkoholu: nudności, bóle głowy, stres i niepokój Komentarz - picie alkoholu bez kary Według naukowców takie działanie l-cysteiny ma wpływać na [...]
Jednym z głównych grzechów dietetycznych osób zmagających się z wszelkimi zaburzeniami stanu zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących [...]