Nasz organizm potrzebuje szeregu składników odżywczych, w tym minerałów, które wspierają podstawowe funkcje zdrowotne. Jednym z nich jest cynk, odgrywający kluczową rolę w wielu reakcjach zachodzących w ludzkim organizmie. I choć potrzebujesz go stosunkowo niewiele (kobiety 8 mg, mężczyźni 11 mg), to nie oznacza to, że nie jest on ważny. [...]
[...] związaną z chorobą Covid-19? Około 80–85% pacjentów doświadcza łagodnych objawów lub nie ma żadnych objawów choroby, podczas gdy u pozostałych rozwijają się ciężkie objawy. Mechanizmy leżące u podstaw tych rozbieżnych wyników są niejasne. Pojawiające się dysproporcje zdrowotne sugerują, że niedobór witaminy D może być istotnym czynnikiem [...]
[...] odrobinę refleksji nad tym, jak pozytywny wpływ wywarł Mike na ich życie. „Miał złote serce. Chciał opiekować się chorymi, którzy byli słabi i zranieni. Jeśli pojawiają się objawy, które są niepokojące - tak jak Mike’a bolała klatka piersiowa i ramię - nie ignoruj tego, nawet jeśli wykonujesz ciężką pracę. Po prostu idź do lekarza”. -powiedziała [...]
[...] 1-2 godziny później wystarczy, żeby w ciągu dnia czuć się inaczej, niekoniecznie lepiej. Oprócz uczucia zmęczenia i ryzyka wystąpienia wielu chorób niedobór snu powoduje też objawy, które mogą być zauważone przez innych. Podkrążone oczy, bladą lub szarą cera z pewnością dostrzeże każdy. Według wielu badań osoby niewyspane wyglądają także na mniej [...]
[...] które są pożądanym produktem fermentacji bakteryjnej, dłuższym czasem pasażu jelitowego. Wnioski Picie mleka zawierającego obie odmiany β-kazeiny (A1 i A2) pogarsza objawy nietolerancji pokarmowej i to niezależnie od tego, czy dana osoba tolerowała laktozę czy też nie. Spożycie mleka zawierającego tylko kazeinę β A2 nie nasila [...]
[...] wielu leków przeciwbólowych. Tutaj połączenie z alkoholem może nie tylko niekorzystnie wpływać na przewód pokarmowy, np. zwiększając ryzyko wrzodów, ale również dawać objawy neurologiczne, np. zwiększając ryzyko przedawkowania. Spożycie alkoholu powinno być wstrzymane na czas jakiejkolwiek terapii farmakologicznej. Nie wszystkie leki można [...]
Jednym z głównych grzechów dietetycznych osób zmagających się z wszelkimi zaburzeniami stanu zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących [...]
Forskolina to substancja aktywna, która zawarta jest w korzeniach rośliny coleus forskohlii. Naturalnie rośnie ona w Indiach, gdzie od setek lat używana jest jako specyfik medycyny tradycyjnej. Roślina ta spokrewniona jest z miętą, a jej główną korzyścią dla naszego organizmu jest wsparcie redukcji tkanki tłuszczowej. Co warto zapamiętać? [...]
COVID wbrew obiegowym, błędnym opiniom nie jest jakąś tam „grypą”. Zresztą lekceważenie choroby, jaką jest grypa, jest niesamowitą ironią losu, gdyż zabiła ona w USA w 2019 r. prawie 6 tysięcy osób. A łącznie grypa i zapalenie płuc zabiły w USA w 2019 r. prawie 50 tys. osób. Podsumowanie Z tego wynika, iż przejście COVID nie musi zostawiać [...]
[...] Ponadto ryzyko niedoborów rozwinąć się może u osób w wieku podeszłym, u wyczynowych sportowców wytrzymałościowych, czy w przypadku przewlekłej niewydolności nerek. Jakie są objawy niedoborów żelaza i anemii? Do najbardziej uciążliwych objawów zalicza się ciągłe uczucie zmęczenia i słabości, gdyż powoduje ono obniżenie koncentracji oraz [...]
Zapalenie zatok to dosyć powszechna dolegliwość uprzykrzająca życie i utrudniająca komfortowe funkcjonowanie zarówno w pracy, jak i w czasie wolnym, a także zaburza odpoczynek nocny. Może mieć zróżnicowaną etiologię i niekiedy dokładna jego przyczyna może być trudna do zdiagnozowania. Trudny zatem może być również dobór odpowiednich narzędzi [...]
[...] na występowania kaca, nudności i bóle głowy wyniki był widoczny już przy dawce L-cysteiny wynoszącej 1,2 g, a na stres i niepokój już przy dawce 0,6 g L-cysteina zmniejsza objawy kaca związane z piciem alkoholu: nudności, bóle głowy, stres i niepokój Komentarz - picie alkoholu bez kary Według naukowców takie działanie l-cysteiny ma wpływać na [...]
Infekcje niezależnie od źródła ani od miejsca „ataku” w organizmie, obniżają efektywność w nauce, pracy oraz sporcie. Pogarszają samopoczucie psychiczne, ograniczają funkcje motoryczne i często wywołują ból. Zniechęcają przez to do dobrowolnych aktywności oraz wychodzenia z domu i spotykania się z ludźmi. Niektóre osoby wydają się wykazywać [...]
[...] with hyperprolactinaemia?” http://www.ptmp.com.pl/archives/apm/20-2/APM202-08-Smolarczyk.pdf 3. Marcin Kałużny, Marek Bolanowski „Hiperprolaktynemia: przyczyny, objawy kliniczne i możliwości terapeutyczne” http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=858200 4. Zanettini R, Antonini A, Gatto G et al. Valvular heart disease and the use of [...]
[...] się, że zastosowanie diety wysokowęglowodanowej o wysokiej zawartości tłuszczu (HCHF) zwiększa otyłość oraz indukuje odpowiedź zapalną w rejonie podwzgórza. Otyłość i objawy metaboliczne wywołane dietą HCHF były słabiej wyrażone u myszy pozbawionych funkcjonalnych genów RAGE i ALCAM. U takich myszy nie tworzyły się nowe naczynia krwionośne [...]
[...] układu odpornościowego. Organizm bowiem oszczędza energię przeznaczoną na trawienie po to, aby pozostać w ciągłej mobilizacji i gotowości do odpowiadania na bodźce. Wspólnie objawy te mogą prowadzić do zwiększenia podatności na różnego rodzaju infekcje, a nawet do trwałych zaburzeń nastroju. Ponadto zmianie może ulec kompozycja i obfitość [...]
[...] i prowadzi do lepszego wsparcia układu odpornościowego, a nawet może pomóc w utracie wagi. Spożywanie tych pokarmów poprawia również zdrowie skóry, nastrój i może złagodzić objawy IBS. Ważne jest, aby wiedzieć, że równowaga między pożytecznymi bakteriami a pozostałymi jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jednym z najlepszych sposobów na [...]
[...] tych preparatów mocno ewoluowała i poszerzyła się o związki o konkretnych funkcjach zdrowotnych. Znanych jest szereg związków pochodzenia spożywczego, które mogą poprawiać objawy niektórych zaburzeń. Jednym z dobrych przykładów jest cholina, która kiedyś uważana była za substancję witaminopodobną, a dziś z powodzeniem stosowana jest w [...]
Dieta ze stosunkowo dużą ilością witaminy B3, chroni przed chorobą Alzheimera. Witaminę tę znajdziemy w takich produktach, jak kurczak, orzeszki ziemne czy tuńczyk. Teoria ta pochodzi z badania epidemiologicznego z 2013 roku, wykonanego przez amerykańskich naukowców z Rush Institute for Healthy Aging. Zostało ono opublikowane w Journal of [...]
[...] znajdują się także w jęczmieniu, dlatego należy zachować ostrożność (choć często osoby z alergią na pszenicę nie reagują na jęczmień). Reakcje alergiczne obejmują łagodne objawy, takie jak zaczerwienienie, swędzenie i biegunkę, a także te cięższe, takie jak astma i anafilaksja. Zespół jelita drażliwego (IBS) Zarówno jęczmień, jak i pszenica [...]