Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
[...] przede wszystkim dyscyplin siłowych i sylwetkowych. Jeśli chodzi o białko, zapotrzebowanie dzienne nie powinno być ani przekroczone, ani niezaspokojone, tzn. zarówno zbyt niskie, jak i zbyt wysokie spożycie protein w diecie może mieć negatywne skutki dla organizmu. Zbyt mała ilość białka utrudnia funkcjonowanie utrudnia przyrosty masy [...]
Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] lukrecji, przy nadużywaniu glukozy i insuliny (dożylnie), po urazach, zabiegach chirurgicznych, przy kwasicy kanalikowej itd. Jak widać kulturyści są narażeni także na zbyt niski poziom potasu we krwi, gdyż w większości wypadków w ostatnim etapie przygotowań sięgają po diuretyki (leki odwadniające), które nie oszczędzają potasu. Z kolei insulina [...]
[...] 66 mmol / dobę spowodowało wzrost reniny o 55%, aldosteronu o 127%, adrenaliny o 14%, noradrenaliny o 27%, cholesterolu o 2.9%, a trójglicerydów o 6.3%. Czy to znaczy, że niski poziom sodu jest szkodliwy dla zdrowia? Czyli nie ma sensu ograniczać podaży sodu (soli) w diecie? Tak sugerują autorzy na łamach „O czym lekarze ci nie powiedzą”. [...]
Bardzo duża ilość osób, a co gorsza dietetyków, za bazę do ułożenia dobrej diety uważa parametry takie jak waga, wzrost, wiek i stopień aktywności. Są to ważne aspekty, jednakże wbrew pozorom nie najważniejsze. Pierwszą, podstawową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy rozpoczęciu diety, są wyniki badań laboratoryjnych. Badania rozszerzone [...]
Niektórych minerałów, takich jak żelazo, organizm potrzebuje tylko w niewielkich ilościach. Są jednak też takie, których potrzebujemy w znacznie większej ilości, ponieważ organizm zużywa ich znacznie więcej. Jednym z nich jest potas, który krąży w krwiobiegu i wewnątrz komórek, i kontroluje krytyczne funkcje organizmu. Do czego jest nam potrzebny [...]
[...] co może niektórym utrudnić do nich dostęp. Najgorzej w tym zestawieniu wypada chałwa z firmy Odra - syrop glukozowy na głównym miejscu i udział masy sezamowej jest dość niski. Podsumowanie Chałwa ma swoich zwolenników, jak i przeciwników, osobiście uważam, że jej mały udział w diecie niczego nam nie zaburzy. Jest bardzo kaloryczna, ale ma [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
[...] grzechów dietetycznych osób zmagających się z wszelkimi zaburzeniami stanu zdrowia – od schorzeń sercowo-naczyniowych, po problemy gastryczne, czy demencję – jest zbyt niski poziom konsumpcji warzyw i owoców w diecie. Poza tym, że zapewniają one błonnik stymulujący mikrobiotę jelitową oraz bogactwo antyoksydantów chroniących komórki [...]
[...] się być: kontrola objętości płynów komórkowych i wspomaganie transmisji neuronalnej, które przekładają się na prawidłową pracę mięśni szkieletowych, serca oraz mózgu. Zbyt niski poziom konsumpcji potasu zaburza homeostazę wodno-elektrolitową i prowadzi do uczucia przemęczenia, a następnie nadciśnienia i z czasem nawet do kamieni nerkowych. W [...]
[...] Jak łatwo się domyślić z tytułu artykułu - o ilość spożywanego nabiału. Mieszkańcy Holandii zjadają dużo produktów z tej kategorii żywieniowej i dlatego u nich stwierdza się niski poziom spożycia wapnia jedynie u 8% populacji osób starszych, powyżej 50. roku życia. Zupełnie inaczej wyglądają te dane dla mieszkańców Francji oraz Szwecji. Wynoszą [...]
Dieta ketogeniczna może być nie lada wyzwaniem dla osób, które wcześniej jej nie próbowały. Choć perspektywa smacznych, obfitych w tłuszcz posiłków wydaje się dość przyjemna, dieta Low Carb wcale nie należy do łatwych. Aby przebiegała sprawnie, warto ją uzupełnić o suplementację, która pozwoli nam zaadaptować się do nowych warunków dietetycznych i [...]
[...] poniżej 100 ng / dl przed treningiem, zjedz przekąskę zawierającą od 15 do 30 gramów węglowodanów, aby podnieść go na tyle, by ćwiczenia były bezpieczne. Uważaj na objawy niskiego poziomu cukru we krwi, takie jak: niepokój, drżenie rąk, nadmierne pocenie się lub zawroty głowy. Jeśli poziom cukru we krwi spadnie poniżej 70 ng / dl, przerwij [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
[...] naturalnie występujące cukry. Maltitol to naturalna substancja słodząca, którą pozyskuje się z ziaren zbóż. Należy do rodziny alkoholi cukrowych (polioli), które wyróżnia niski indeks glikemiczny. W maltitolu wynosi on 35 i jest o połowę niższy niż w przypadku sacharazy. Dzięki temu, że nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi, może być [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
[...] dla mężczyzn to 250-990 Reszta wyników w porządku, tzn. biochemia , lipidogram, morfologia. Jedynie dosyć wysoki wynik mam TSH 3.99, gdzie zakres wynosi 0.2-4.2, oraz dosyć niski potas 3.7, gdzie zakres wynosi 3.5-5.5. Czy to może wskazywać na problemy z tarczyca, a one z kolei przekładać się na wypadnie włosów? Dodam, ze dosyć szybko się [...]
Witam pytanie jakie warzywa maja najwiecej potasu mam niski potas a tabletki zaduszaly mnie bo jestem alergikiem co mam robic prosze o pomoc moze ktos wie jak sobie poradzic a jest ze mna zle moze akurat warzywa cos pomoga