SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Nadmierne wypadanie włosów

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 687

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Wiek 1 dzień Na forum 145 dni Przeczytanych tematów 1090
Witam wszystkich.
Od ok. 5-6 miesięcy zmagam się z nadmiernym wypadaniem włosów, dziennie tracę ich ok. 80-120.
Dodam, ze przed tym okresem traciłem ich ok. 20-60.
Jestem mężczyzną w wieku 22 lat.
Podejrzewałem łysienie androgenowe, ale nie zauważyłem żeby pojawiały mi się zakola po takim czasie. Raczej zauważyłem ogólne przerzedzenie, ale w niewielkim stopniu - zawsze miałem gęste włosy.
Mimo wszystko zrobiłem badania w tym kierunku oraz ogólne badania krwi.
⁃ Kortyzol: 21.23 ug/dl, gdzie norma w godzinach 6:00-10:00 wynosi 6.02-18.4 (krew pobierano mi po 9)
⁃ Testosteron 4.37 ng/ml, gdzie norma 2.41-8.27
⁃ DHT 531.2 pg/ml, gdzie norma dla mężczyzn to 250-990
Reszta wyników w porządku, tzn. biochemia , lipidogram, morfologia.
Jedynie dosyć wysoki wynik mam TSH 3.99, gdzie zakres wynosi 0.2-4.2, oraz dosyć niski potas 3.7, gdzie zakres wynosi 3.5-5.5.

Czy to może wskazywać na problemy z tarczyca, a one z kolei przekładać się na wypadnie włosów?
Dodam, ze dosyć szybko się meczę i ciężko znoszę upały, a także w moim życiu jest trochę stresu...

Liczę na jakaś pomoc, lekarze rozkładają ręce, albo bagatelizują problem...
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5962 Napisanych postów 74377 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 624410
Na stan włosów i skóry wpływ wywiera wiele czynników, w tym choroby, takie jak niedoczynność tarczycy, zatrucie toksynami, palenie papierosów, stres, przyjmowane leki, a także zmiany hormonalne, wywołane przykładowo menopauzą czy ciążą i porodem. Wypadanie włosów może być jednak związane również z niedoborami spowodowanymi dietą. Wypadające, łamliwe i suche włosy to problem, z którym zmaga się wiele osób. Warto zdawać sobie sprawę, jak dużą rolę odgrywa tutaj odpowiednio zbilansowana dieta . Proponuje bliżej przyjrzeć się swojej diecie .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Wiek 1 dzień Na forum 145 dni Przeczytanych tematów 1090
Od wszelakich używek typu alkohol i papierosy trzymam się z daleka.
Co do swojej diety to nie uważam żeby była zła, trzymam 3000 kcal, z czego zawsze staram się jeść 80% czysto.
Na pewno jem zdrowiej niż dawniej, przed zaczęciem swojej przygody z treningiem siłowym.
Dodatkowo suplementuję się witaminami, minerałami, omegą 3.

Stresu w moim życiu trochę jest, nie ukrywam, ale był on od zawsze.
Bardziej chodzi mi o to, czy te wyniki badań mogą wskazywać na jakieś problemy?
DHT niby jest w normie, a może jednak to za dużo?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Wiek 1 dzień Na forum 145 dni Przeczytanych tematów 1090
Odświeżam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 50 Wiek 30 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 408
Zacznij jeść dużo produktów z cynkiem i miedzią. Myślę że tu może być problem. A jeżeli nie to trzeba szukać dalej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Wiek 1 dzień Na forum 145 dni Przeczytanych tematów 1090
Dietę mam zbilansowaną, dodatkowo suplementują się witaminami i minerałami tak jak napisałem wyżej.
Bardziej prosiłbym o rady odnośnie moich wyników z krwi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 50 Wiek 30 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 408
zrób pełną morfologię a jak tsh wysokie to ft4 i ft3. Zobaczymy.
Masz zbilansowaną ale jesz te produkty które mają dużo cynku i miedzi ?
Poza tym może sobie wmawiasz albo twoja natura że zaraz będziesz łysy
Mam dużo znajomych co już w wieku 20 lat zaczęli łysieć


Zmieniony przez - meirii w dniu 2019-08-11 23:24:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Wiek 1 dzień Na forum 145 dni Przeczytanych tematów 1090
Miałem robioną pełną morfologię, wszystkie wartości były w zakresach referencyjnych.
Jeśli chcesz - mogę wrzucić tutaj te wyniki.

Z tego co wiem, miedź i cynk jest w produktach zbożowych z pełnego ziarna, więc jest to element mojej diety.
Dodatkowo łykam ZMAX, więc jeśli jakieś niedobory bym miał, ten suplement powinien je w jakimś stopniu pokryć.

Na pewno nic sobie nie wmawiam, jeszcze rok temu wypadało mi może 20-40 włosów dziennie.
Teraz jest ich ponad 100 każdego dnia. Taki stan rzeczy musi mieć jakieś podłoże...

TSH wynosi 3.99 w zakresie 0.2 - 4.2. Wynik ten wydaje mi sie wysoki, ale lekarz rodzinny powiedział, że jest ok, więc dodatkowych badań na FT3 i FT4 nie miałem zleconych...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 50 Wiek 30 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 408
Zrób prywatnie panel tarczycowy. A może masz jakąś chorobę skóry ?
Ewentualnie taki gen. Dziadek któryś w jakim wieku wyłysiał ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Wiek 1 dzień Na forum 145 dni Przeczytanych tematów 1090
Dziadek ze strony ojca żyje do dziś i nie wyłysiał.
Dziadek ze strony matki zmarł mając 55 lat, ale zawsze cieszył się bujna czupryna. Dlatego właśnie wydaje mi się, ze to nie chodzi o geny.

Chorób skory raczej nie mam, czasem pojawia się jakieś pryszcze ale to rzadko, jak to w takim wieku.

Chodzi o badania tsh, ft3 i ft4 tak?
Orientujesz się ile może to kosztować?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 50 Wiek 30 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 408
Około plus minus 80 zł
A grzybicy żadnej nie masz ? Zapalenia skóry? Czasem jest autoimmunologiczne też wypadanie włosów co nazywamy łysieniem plackowatym

Jak będziesz robił tarczycę to dodaj jeszcze żelazo bo nierobów też doprowadza do wypadania włosów między innymi. Wyjdzie cię to wszystko poniżej 100 zł
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nietypowy problem z barkiem łopatką

Zestaw 1