[...] cukru oraz woda mineralna bez dodatków. Przykładowo Dorian Yates (6-krotny Mr Olympia) przeszedł na dietę o niskiej zawartości protein. Obecnie zjada ryby i jajka, awokado, mleko kokosowe, jagody, orzechy, nasiona, słodkie ziemniaki, ryż, fasolę itd. Należy unikać produktów smażonych oraz bogatych w tłuszcze nasycone. Jaki trening po 40-tym [...]
[...] które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne to zawsze zdrowe? Eco Mil napój migdałowy niesłodzony Składniki: woda, migdały (7%) glony morskie Lithotamnium calcareum naturalny aromat [...]
Im bardziej popularne są diety wegańskie i wegetariańskie, tym więcej pojawia się produktów roślinnych, które zastępują te pochodzenia zwierzęcego. Jednym z przykładów jest mleko (czy też napój) roślinne. Dawniej niewiele się o nim słyszało, a dziś nie dość, że mamy ogromny wybór w sklepach, to jeszcze wiele osób z łatwością przygotowuje podobne [...]
[...] występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do dyspozycji różne napoje roślinne z mniejszą lub większą zawartością węglowodanów. Oczywiście możesz nadal pić mleko krowie, jeśli lubisz, ale należy sprawdzić poziom glukozy we krwi przed i po jego wypiciu, żeby wiedzieć, jak ono na Ciebie wpływa. Na każdego mleko może wpłynąć [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
Czego potrzebujemy: 180 g stałej części mleka kokosowego ( mleko z Biedronki się nie nadaje) 130 g wiórków kokosowych 20 g mąki kokosowej 40 g syropu klonowego lub płynnego miodu 90 g gorzkiej czekolady 10 g oleju kokosowego Jak wykonać: Mleko kokosowe, wiórki i mąkę razem z syropem dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. [...]
[...] po kilka minut. Gdy krewetki mamy już usmażone dodajemy łyżeczkę curry i wszystko mieszamy przez chwilę - pozwalamy curry podsmażyć się chwilę na resztce oliwy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko mieszamy. Redukujemy moc pod patelnią - mleko dość szybko się redukuje. Po kilku minutach dodajemy ugotowany groszek cukrowy, sok z limonki, [...]
[...] przelewamy wodą, na zmianę zimną i wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy nieprzyjemną gorycz. Kaszę gotujemy w 500 ml wody około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, i gotujemy kolejne 5 minut. Kolejno dodajemy masło orzechowe, izolat oraz erytrytol i dokładnie wszystko mieszamy. Pozwalamy kaszy wchłonąć ewentualny namiar [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
[...] przelewamy wodą, na zmianę zimną i wrzątkiem. Pozwoli nam to usunąć z kaszy nieprzyjemną gorycz. Kaszę gotujemy w 500 ml wody około 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, i gotujemy kolejne 5 minut. Kolejno dodajemy masło orzechowe, izolat oraz erytrytol i dokładnie wszystko mieszamy. Pozwalamy kaszy wchłonąć ewentualny namiar [...]
[...] pogarsza samopoczucie oraz kondycję skóry, włosów, paznokci i zębów. Niebezpieczne dla organizmu może być też zbyt duże spożycie protein, co wynika z produkcji kwasu mlekowego, do którego dochodzi w trakcie przemiany białek w energię. Jeżeli zgromadzi się on w stawach, istnieje ryzyko powstania stanów zapalnych. Spożywając więcej białka, [...]
Składniki: 1 jajko 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym 25g mąki gryczanej 25g mąki jaglanej 15g mąki z tapioki 60g dojrzałego banana cynamon proszek do pieczenia mleko kokosowe lub migdałowe Sposób przygotowania: Jajko, banana, mąki, proszek do pieczenia, cynamon oraz odżywkę należy dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać mleka aż ciasto [...]
[...] pół łyżeczki trawy cytrynowej, sól, pieprz. Limonkę obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i dodajemy na patelnię. Wszystko mieszamy i podsmażamy razem. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy odcedzoną ciecierzycę i posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Gotowe. Wartości [...]
[...] o smaku ciasteczkowym 15g oleju kokosowego 20g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Zmielone płatki owsiane mieszamy z odżywką białkową i wiórkami kokosowymi. Dodajemy mleko kokosowe oraz olej i ugniatamy ciasto. Na wysmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia układamy uformowane ciasteczka, spłaszczając łyżką. Wkładamy do nagrzanego do 180 [...]
[...] do pieczenia wykładamy papierem, wykładamy dynię i pieczemy - zwykle wystarcza 25 minut w temperaturze 200 - 220 stopni. Gdy dynia przestygnie, blendujemy ją, dodajemy mleko kokosowe, sól, pierz i zagotowujemy. Gotowe. Ja krem z dyni zawsze podaję ze świeżą bazylią i ostrą papryką oraz chrupkim pieczywem proteinowym. Wartości odżywcze: Cała [...]
[...] które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko krowie jest źródłem wszystkich współczesnych chorób. Co zapamiętać? Mleko i produkty mleczne nie są do końca korzystnym składnikiem diety. To nie znaczy, że trzeba [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]