Czego potrzebujemy:
- 180 g stałej części mleka kokosowego ( mleko z Biedronki się nie nadaje)
- 130 g wiórków kokosowych
- 20 g mąki kokosowej
- 40 g syropu klonowego lub płynnego miodu
- 90 g gorzkiej czekolady
- 10 g oleju kokosowego
Jak wykonać:
Mleko kokosowe, wiórki i mąkę razem z syropem dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Musi być ona taka, byśmy mogli formować batoniki. Jeśli jest za rzadka - dosypcie odrobinę mąki kokosowej. Formujemy batoniki i chłodzimy w lodówce.
Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy - w kąpieli wodnej lub....suszarką. Ja ostatnio korzystam z suszarki - jest szybciej ;)
Polewamy batoniki i wkładamy do lodówki.
Wartości odżywcze:
Otrzymujemy 17 sztuk. Wartość odżywcza jednego batonika to 118 kcal. Białko 1,4 g, Tłuszcze 10,3 g, Węglowodany 4,3 g.
Rada:
Jeśli chcecie zrobić wersje light - zamiast 3 łyżek syropu klonowego dajcie 3 łyżki mleka kokosowego więcej.
Smacznego!