Czego potrzebujemy:

  • 180 g stałej części mleka kokosowego ( mleko z Biedronki się nie nadaje)
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 20 g mąki kokosowej
  • 40 g syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 10 g oleju kokosowego

Jak wykonać:

Mleko kokosowe, wiórki i mąkę razem z syropem dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Musi być ona taka, byśmy mogli formować batoniki. Jeśli jest za rzadka - dosypcie odrobinę mąki kokosowej. Formujemy batoniki i chłodzimy w lodówce.

Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy - w kąpieli wodnej lub....suszarką. Ja ostatnio korzystam z suszarki - jest szybciej ;)

Polewamy batoniki i wkładamy do lodówki.

Wartości odżywcze:

Otrzymujemy 17 sztuk. Wartość odżywcza jednego batonika to 118 kcal. Białko 1,4 g, Tłuszcze 10,3 g, Węglowodany 4,3 g.

Rada:

Jeśli chcecie zrobić wersje light - zamiast 3 łyżek syropu klonowego dajcie 3 łyżki mleka kokosowego więcej.

Smacznego!

Komentarze (0)