Boldenone jest jednym z najczęściej nadużywanych środków w kulturystyce, przez zawodników MMA oraz w podnoszeniu ciężarów. Na początku XXI wieku odnotowano lawinę wpadek dopingowych, w tym czołowych zawodników poszczególnych dyscyplin, gdyż rozwinięto nowe metody wykrywania dopingu. Wpadka przed IO w Tokio W ostatnim czasie kolumbijskiej drużynie [...]
[...] dostarczyło próbki, które nie były skażone clenbuterolem! przynajmniej 1 z tych 5 drużyn nie jadła mięsa w Meksyku, gdyż wiedziano o zawartości nielegalnych składników w mięsie z Meksyku żaden z piłkarzy nie został ukarany, gdyż wszystko wskazywało na niecelowe spożycie nielegalnej substancji (poza tym w zbyt małej ilości mającej znaczenie [...]
[...] w osadach. Analizy chemiczne i oceny ryzyka pokazują, że obszar przybrzeżny południowego Bałtyku jest w dużym stopniu narażony na pozostałości antybiotyków. Czy w mięsie z Polski mogło być „60 razy więcej antybiotyków, niż pozwalają przepisy”? To mało prawdopodobne, ale znając rozmaite sytuacje, które miały miejsce w przeszłości nie [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] z pełnym profilem aminokwasowym są jednak mocno ograniczone. Można je podzielić na zwierzęce, roślinne i mleczne, przy czym za najlepsze białko uznaje się to występujące w mięsie. Zasadniczo można się z tym zgodzić, lecz również wśród roślin da się znaleźć źródła pełnowartościowego białka, podobnie jak mleko i nabiał mają w sobie wysokiej [...]
[...] w wysokiej temperaturze lub pieczenia na ruszcie powstają mutageny i karcynogeny (heterocykliczne aminy i policykliczne węglowodory aromatyczne)” „Żelazo zawarte w czerwonym mięsie (hemowe) może w okrężnicy generować wolne rodniki uszkadzające DNA” „Substancje używane do obróbki mięsa (azotany lub azotyny i sól) przyczyniają się do tworzenia [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
Mięso wzbudza wiele kontrowersji i słusznie. Od razu zaznaczę, że nie jestem zażartym przeciwnikiem mięsa, po prostu wątpliwości mają sami naukowcy. Artykuł mógłby mieć równie dobrze kilkadziesiąt stron, ale celowo skróciłem pewne zagadnienia, a osoby zainteresowane odsyłam do literatury oraz nowych badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie [...]
[...] białka ustrojowego (czytaj np. syntezę białek mięśniowych). Przykładowo: w mleku takimi aminokwasami są metionina i cystyna, w serach twarogowych metionina i cystyna, w mięsie wołowym walina, w chlebie pszennym lizyna + tryptofan, w ziemniakach metionina + cystyna + izoleucyna. Które białka są pełnowartościowe? Białka pełnowartościowe [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] lecznicze, a dodatkowo inne mające nieznany wpływ na zdrowie, nie ma nic wspólnego. Kambo przypomina grę w rosyjską ruletkę. Można tak stracić życie. Antybiotyki w mięsie oraz nielegalne promotory wzrostu to nic dobrego, ale przecież nie ma przymusu jedzenia mięsa. Z pewnością wiemy, iż sięganie po toksynę z żaby nie przynosi z reguły [...]
[...] Europejskiej do tuczu nie wolno stosować trenbolonu, progesteronu, estradiolu, zeranolu czy testosteronu (od 1981 r.). Mówi o tym dyrektywa nr 81/602/EEC. Według norm UE w mięsie może znaleźć się tylko 0,1 mcg clenbuterolu na kg (będzie to miało duże znaczenie za chwilę). Przykładowo, w badaniu „Adverse analytical findings with clenbuterol [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
[...] ilościach w podrobach i mleku ludzkim (Horrobin 1990). Kwas dihomo-gamma-linolenowy, C 20: 3 (8 8, 11, 14) jest syntetyzowany z GLA. Kwas arachidonowy, C 20: 4 występuje w mięsie, jajach i produktach mlecznych. Sr. No. Źródło tłuszczu LA 18:2(n-6) ALA 18:3(n-3) Całkowita ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych 1 Soja 50.8 6.8 80.7 2 [...]
[...] zostanie zmarnowana. Czy kreatynę należy podawać na czczo? Niekoniecznie. Równie dobrze sprawdzi się jej podawanie np. po posiłku (naturalnie kreatyna występuje np. w mięsie – wniosek czytelny – nie jesteś w stanie dostarczać jej bez jednoczesnego podawania tłuszczów i protein). Wyrzut insuliny mogą powodować także białka czy węglowodany. [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]