Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
Jest to jedno z najpopularniejszych zagadnień szeroko i często błędnie interpretowane przez wielu z trenujących mężczyzn. Od razu zaznaczę, iż liczne badania naukowe są prowadzone na osobach mających niski poziom androgenów lub niewytrenowanych. A to zupełnie inna sytuacja niż ta, z jaką mamy do czynienia w przypadku trenujących, młodszych [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim odkrytym w 1932 r. powstającym podczas metabolizmu metioniny. Wg obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Nadmierna podaż metioniny czy też zaburzenia jej przemiany, [...]
Proteiny serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]
Dieta paleo jest kontrowersyjnym sposobem odżywiania, szeroko promowanym w Internecie, książkach, czasopismach. Dlaczego? Nie ma dowodów na to, iż zastosowanie określonej diety przyniesie znacząco lepsze rezultaty, w porównaniu do innej. Ale dieta paleo, jest najlepsza, bo… Tak? Bo Brazylijczycy przeprowadzili meta-analizę 11 badań naukowych [...]
Bardzo duża ilość osób, a co gorsza dietetyków, za bazę do ułożenia dobrej diety uważa parametry takie jak waga, wzrost, wiek i stopień aktywności. Są to ważne aspekty, jednakże wbrew pozorom nie najważniejsze. Pierwszą, podstawową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy rozpoczęciu diety, są wyniki badań laboratoryjnych. Badania rozszerzone [...]
Zdarzają się pytania, na które jest bardzo ciężko udzielić odpowiedzi. Po części jest to problem wynikający z trudności z wytłumaczeniem w kilku zdaniach złożonej problematyki treningu, farmakologii, fizjologii czy biochemii. Jeśli odbiorca treści nie posiada określonego zasobu informacji, to nic nie zrozumie. Na im wyższy poziom wchodzimy, tym [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
Na wielu stronach w sieci przedwcześnie ogłoszono, iż potencjał aerobów „się skończył”, „cardio nie ma sensu”, aeroby nie działają lub są przeżytkiem. W wielu badaniach naukowych wykazano, iż interwały i aeroby dają zbliżone efekty z tym, że interwały pozwalają zaoszczędzić masę czasu (40-50%). To jakie interwały mam wybrać? Nie da się [...]
Przez panikę związaną z tłuszczami mamy teraz kryzys zdrowotny. Nie, oczywiście żartuję, to nie jest takie proste. Należy tu uwzględnić zmiany zachodzące w trybie życia, aktywności fizycznej, wzrost ilości pracy i wypoczynku w pozycji siedzącej, rosnące rozleniwienie społeczeństwa, postęp technologiczny, który przyczynia się do kultywowania [...]
Wbrew pozorom temat jest kontrowersyjny, wywołuje kłótnie, spory oraz niekończące się dyskusje. Od razu ostrzegam, iż nie odniosę się do bezsensownych diet z kolorowych czasopism („dieta arbuzowa”, „bananowa”, „odchudzanie na zawołanie (ONZ)”), do diet polegających na eliminacji niezbędnych składników diety („pozbądź się wszystkich węglowodanów [...]
Miażdżyca tętnic nazywana jest wymiennie, krócej miażdżycą lub arteriosklerozą. Ta ostatnia nazwa jest spolszczoną wersją nazwy łacińskiej choroby, oznaczającą w tym języku stwardnienie tętnic. Miażdżyca jest chorobą charakteryzującą się pojawianiem się w tętnicach tzw. zmian miażdżycowych. Podstawowym elementem tych zmian jest tzw. blaszka [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Diety roślinne to aktualnie temat numer jeden nie tylko wśród zwolenników tego typu odżywiania, ale również wśród medyków. Pojawiają się pytania i wątpliwości, czy dieta roślinna ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i na jakie jego aspekty, czy każdy może ją stosować, jakie korzyści przynosi itp. W odpowiedzi na to w wielu serwisach dedykowanych [...]
[...] na czynniki ryzyka zespołu metabolicznego. Referencje: P J Nestel, A Chronopulos & M Cehun Dairy fat in cheese raises LDL cholesterol less than that in butter in mildly hypercholesterolaemic subjects https://www.nature.com/articles/1602211 Farinaz Raziani i in. High intake of regular-fat cheese compared with reduced-fat cheese does not [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Czy cholesterol powoduje raka? Czy jedzenie jajek nam zagraża? Nagłówki są szokujące i taki jest cel. Dobre informacje się po prostu nie sprzedają. Odbiorców należy zaskakiwać i przyciągać ich uwagę. Karolina Rozmus napisała: „Cholesterol jest powszechny w diecie Polaków. Zwiększa ryzyko raka trzustki i przedwczesnego zgonu Metaanaliza 55 badań [...]
Suplementy to uzupełnienie naszej diety - mają wspomagać nasze zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami. Podsumowanie Suplementy, bez względu na to jak [...]