Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]
Koenzym Q10 szczególnie rozpoznawany jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie [...]
Cholesterol jest związkiem niezbędnym nam do życia. Niestety, według większości obecnych strategii leczenia nadal uznaje się zmniejszanie jego stężenia za zawsze korzystne dla zdrowia. Niektóre nowsze meta-analizy i badania wcale nie potwierdzają korzyści ze stosowania statyn. Starsze eksperymenty opracowane przez naukowców obficie „wspomaganych” [...]
Bieganie jest niezmiernie popularne, jednak czy jest bezpieczne dla zdrowia? Naukowcy wzięli pod uwagę 22 380 zapisów, uwzględniono 49 artykułów, z tego z 35 wyciągnięto dane odnośnie zdrowia biegaczy. Średnio programy biegania składały się z: 3,7 ± 0,9 sesji / tydzień, 2,3 ± 1,0 h / tydzień, 14,4 ± 5,4 km / tydzień, przy [...]
Opuncja figowa to egzotyczny owoc, który nie pochodzi, jak by się zdawało z figowca, lecz z jadalnego kaktusa. Istnieje ponad 150 odmian tej rośliny, a jej popularność coraz bardziej wzrasta. Roślina ta pochodzi z Meksyku, jednak zaczęto ją również uprawiać w Australii, Afryce oraz Europie, a dokładniej w krajach Morza Śródziemnego. Dodatkowo [...]
Dbanie o właściwy poziom spożycia lecytyny (dieta i ew. suplementacja) może wspomóc nasz, starzejący się z każdym dniem, układ nerwowy, wspomagać właściwą pracę wątroby, pomóc walczyć z podwyższonym poziomem cholesterolu, zwłaszcza „złego” - LDL. Niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego dowozu lecytyny w przypadku kobiet w ciąży i [...]
Lecytyna to fosfolipid zawierający m.in. cholinę. Oprócz tego zbudowany jest z glicerolu, kwasów tłuszczowych i kwasu fosfatydowego oraz wody. Związek lecytyna-cholina jest niezwykle ważny, gdyż to właśnie lecytyna stanowi główne (choć oczywiście nie jest to jedyne) źródło pokarmowe choliny. Cholina nadal bywa zaliczana do witamin z grupy B. [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
Karczoch (Cynara) należy do rodzaju roślin astrowatych; podobnie jak choćby mniszek lekarski. Chyba najbardziej znanym przedstawicielem tej rodziny jest karczoch hiszpański czasem utożsamiany z karczochem zwyczajnym. Możemy powiedzieć, że popularność karczocha zawdzięczamy starożytnym Grekom i Rzymianom. Najwcześniejsze zapiski dotyczące [...]
Tłuszcze, mimo że jest to bardzo zróżnicowana grupa związków, często oceniane są przez laików jako szkodliwe dla zdrowia. Oczywiście nie można wszystkich rodzajów tłuszczu „wrzucać do jednego worka”, gdyż różnią się one właściwościami organoleptycznymi, technologicznymi, a także zdrowotnymi. Kwestią nieulegającą wątpliwości jest również to, że to [...]
Szafran (Crocus sativus L.) jest używany jako przyprawa ze względu na swoje właściwości barwiące i smakowo-zapachowe. Był również stosowany w medycynie tradycyjnej do leczenia różnych chorób. Głównymi składnikami chemicznymi odpowiedzialnymi za te właściwości są krocyna, krocetyna i safranal. Wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, w [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]
Winstrol jest jednym z bardziej toksycznych środków dostępnych na rynku, przede wszystkim ze względu na swój wpływ na lipidogram. Wg badań Thompsona PD i wsp. podawanie 6 mg stanazololu dziennie przez 6 tygodni spowodowało spadek HDL-cholesterolu o 33%, a frakcji HDL-2 o 71%! Dla porównania testosteron (długie estry) w dawce 200 mg tygodniowo [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że z powodu chorób sercowo-naczyniowych do 2030 r. będzie umierać około 23,6 miliona osób. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
Suplementacja Acai (Euterpe oleracea) może zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Sugeruje tak badanie opublikowane w PLoS One. Badanie Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Rio de Janeiro przeprowadzili badania na 4 grupach myszy które przez 12 tygodni otrzymywały dedykowany dla każdej grupy rodzaj karmy: grupa 1 – standardowa karma, grupa [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Zielonej herbacie przypisuje się również działanie antynowotworowe. Naukowcy sugerują, iż zielona herbata ma także znaczenie dla występowania chorób układu krążenia i przy zaburzeniach funkcji wątroby. Badanie naukowe Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą [...]
Poszukuje informacji o lekach na odniżenie ilości cholesterolu, negatywnych frakcji LDL. Konkretnie chodzi o profilaktyczne zbicie złego cholesterolu podczas cykly SAA. Oczywiście decyzja będzie poparta wcześniejszymi badanimi poziomu cholesterolu. Z góry należy jednak założyć, że podczas cyklu SAA poziom cholesterolu ulegnie zachwianiu. Prosze o [...]
Witam Po dorzuceniu tury bardzo mocno rozjechały mi się lipidy (wcześniej HDL 30, LDL 160). Obecnie jak widać. Tury jem od 8 tygodni po 50mg. Wychodzi na to, że pora ją odstawić, gdyż jak wątrobę zabezpieczyłem (próby nie ruszone), tak profil lipidowy mi pogorszyło niesamowicie. Zabezpieczyć mnie miała omega3 olimpu (8 caps ed: 3g epa 2g dha) i na [...]
Witam, Mam problem z wysokim cholesterolem LDL. Średnio wynik badania od 200-400 mg/dl.Zakres prawidłowy to max 115. Lekarz stwierdził ,ze mój organizm tak produkuje ten cholesterol.Nie jest to spowodowane dietą.Dietę trzymam w zależności od celu treningu-redukcja/masa. Jedynym kontrowersyjnym produktem który spożywam to jajka. Ale najnowsze [...]