Menopauza jest naturalnym etapem w życiu kobiety, wiąże się ze zmianą profilu hormonalnego. Czy występowaniu określonych dolegliwości związanych z menopauzą można jakoś zapobiegać? Okazuje się, że tak. Referencje: Teramura, Saki i in. Changes in cardiovascular disease risk factors during menopausal transition in Japanese women: the Circulatory [...]
Pokrzywa indyjska, występująca powszechnie pod wieloma nazwami, takimi jak forskolina, szałwia indyjska, coleus czy pochwiatka, jest bardzo ciekawym związkiem, coraz bardziej rozpoznawalnym w świecie suplementacyjnym z uwagi na pojawiające się badania świadczące o jej istotnym wpływie na lipolizę tkanki tłuszczowej. Przeanalizujmy wnioski z nich [...]
Cytrulina w świecie suplementacji wykorzystywana jest głównie w celach wspomagania zjawiska tzw. pompy mięśniowej, ale ma również wiele innych zalet. Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety. Nadciśnienie jest odpowiedzialne za co najmniej 45% zgonów z powodu chorób serca i 51% zgonów z powodu udaru mózgu (Światowa [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Owoce jagodowe to wiosenno-letni rarytas. Kiedy tylko się pojawiają, wielu z nas wręcz delektuje się nimi przy każdej możliwej okazji. Truskawki, maliny, borówki, porzeczki, czyli wszystkie rośliny, których owocem jest jadalna jagoda, są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nie tylko smakują, ale też dają naprawdę szerokie możliwości [...]
Czy może tak być, że jeden produkt spożywczy może wspomagać dwa, tak przeciwstawne cele, jakimi są dieta redukcyjna i dieta nastawiona na przyrost masy mięśniowej? Dieta redukcyjna wymaga deficytu kalorii, a mięśnie buduje się najlepiej wtedy, gdy kalorii jest w nadmiarze… Okazuje się, że mądrze wykorzystane awokado, może być cennym dodatkiem [...]
Berberyna to alkaloid pochodzenia roślinnego występujący w berberysie, krzewie rosnącym w szczególności na terenie Skandynawii oraz Wysp Brytyjskich, jednak można go spotkać również w Polsce. Berberys jest rośliną znaną od setek lat, pierwsze zapiski o berberynie wskazują na 3000 w. p.n.e. Był używany już w medycynie starożytnego Babilonu i Indii, [...]
Mimo licznych artykułów i opracowań, wielu mężczyzn sądzi, iż proviron jest dobrym środkiem do stosowania w ramach terapii po cyklu. Uważam, iż jest to błędne podejście. Dlaczego? Przede wszystkim wynika to z budowy środka. Niestety, podobnie jak doustny primobolan nie jest to C17 alfa alkilowany środek, co sprawia, iż jego biodostępność jest [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
Jeśli do tej pory czytałeś wyniki badań mówiące o tym, iż pomijanie śniadań nie ma dużego znaczenia, to trzeba uwzględnić kontekst obserwacji. Jeśli chodzi o osoby odchudzające się, pomijanie śniadania może nie mieć wpływu na wyniki krótkoterminowo, szczególnie jeśli dana osoba stosuje model intermittent fasting (czyli wydłuża nocny post na [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
O zielonej herbacie (Camellia sinensis L.) powiedziano i napisano już wiele, ale moim zdaniem ciągle za mało. W 2020 na jej temat pojawiło się w bazie danych Google ponad 61 tys. tekstów, w 2021 r. ponad 51 tys. artykułów, w 2022 r. ponad 31 tys. Najwyraźniej zielona herbata ma w sobie „coś”. Od dawna jest składnikiem wielu preparatów i nie stało [...]
Resveratrol (trans-3,4′,5-trihydroxystilbene, RES) jest naturalnym polifenolem, źródłem stilbenoidów. Występuje naturalnie w wielu gatunkach roślin, w tym winogronach, borówkach, malinach i morwach. W jednym z badań myszy przydzielono losowo do suplementacji resveratrolem i grup treningowych. Oceniano zdolność do ćwiczeń, w tym siłę [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetworzonych, które zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
Agregacja płytek krwi jest mechanizmem obronnym ustroju, w momencie pojawienia się uszkodzenia otaczają one uszkodzony obszar, przylegają i poprzez kaskadę reakcji powodują przyciągnięcie kolejnych płytek krwi do kluczowego rejonu. Obniżona liczba lub zaburzenie funkcji płytek krwi mogą być powodem przedłużonego krwawienia. Referencje: Kathleen [...]
U mężczyzn umiarkowana ilość estrogenów sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, a ich duży nadmiar oraz znaczący niedobór (sztuczne zbicie ich stężenia np. przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
Spinning jest to jazda na rowerze stacjonarnym z regulowanym oporem. Pozwala na dokładne odwzorowanie treningu kolarskiego. Rower spinningowy to nie jest pierwsza z brzegu maszyna do treningu cardio (jak stacjonarny ergometr). Po pierwsze każdy rower podlega regulacji tak, jak rowery górskie czy szosowe. Można wyregulować wysokość siodełka, a [...]