[...] prosty sposób można zwiększyć spożycie białka? Poniżej kilka przydatnych wskazówek. Dodaj białko do każdego posiłku Białko powinno znaleźć się w każdym posiłku i przekąsce, które spożywasz. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w białko daje uczucie sytości i może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi. Badania pokazują, że rozłożenie [...]
[...] Po drugie występują w towarzystwie błonnika, sporej ilości wody, witamin i minerałów. Są zdrowe i sycące. Większość owoców jest niskokaloryczna. Wymień słodycze, które jesz, na owoce. Im więcej kolorowych owoców jesz, tym lepiej. Dlatego sięgaj po różne owoce każdego dnia. Będziesz spożywał tylko te składniki, których nazwę potrafisz [...]
[...] antocyjanów jest wiele owoców i warzyw, do których należą owoce jagodowe (borówka, aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
[...] czasu. A ja chcę pobiegać? Bardzo proszę! Jednak proszę, pamiętaj o tym, że niekoniecznie musi to być bardzo intensywny bieg. Jeśli tylko nie przygotowujemy się do zawodów, które mają miejsce w bardzo krótkim oknie czasowym, nie ma żadnego powodu, aby śrubować teraz swoje rekordy. Po powrocie do obowiązków szkolnych i zawodowych może nie być już [...]
[...] i sarkopenii. Łącznie w ciągu dnia zaleca się spożywanie co najmniej 1,2 g białka na kg masy ciała dziennie, z czego 1 – 2 porcje mogą stanowić odżywki serwatkowe, które poza białkiem zawierają też pewne ilości wapnia. Dawkowanie białka w diecie można jeszcze zwiększyć, jeśli stosuje się regularny trening. Przydatne mogą być również [...]
[...] na rzeźbę? O ile budowanie masy mięśniowej jest powiązane z wykorzystaniem suplementów działających anabolicznie, o tyle podczas redukcji opieramy się na suplementach, które mają za zadanie: nasilać efekt termogeniczny, nasilać lipolizę, chronić mięśnie przed katabolizmem, regulować gospodarkę insulinową. Przyglądając się produktom do [...]
O czym dowiem się z tego artykułu? Pamiętaj, aby nie brakowało żadnego aminokwasu, nawet jeśli Twój organizm może sam sobie niektóre z nich wyprodukować, z innych dostarczonych. To nie jest efektywna droga... Nie przejadaj się W pierwszym punkcie moich podpowiedzi sugerowałem, abyś ze swojego talerza zabrał część porcji. Logicznym jest więc, [...]
[...] wagi do ciężaru roboczego” Zwykle nadmierny ciężar powoduje, iż powtórzenia są wykonywane w skróconym zakresie ruchu, przy wykorzystaniu dodatkowych grup mięśniowych, które nie powinny być angażowane w tym konkretnym boju. Przykład? Wznosy ramion bokiem, przodem i w opadzie. Większość ludzi wykonuje je w sposób balistyczny, angażując tył [...]
[...] mogły robić, co chciały. Mało tego, naukowcy napisali: „Wielu z uczestników nie było w stanie zjeść pełnej dostarczonej ilości i/lub odmówiło spożycia niektórych produktów, które im się nie podobały”. Naprawdę mamy wierzyć, iż chorobliwie otyłe osoby nie są w stanie zjeść kilkuset kcal w posiłku? To jak utyły? Pijąc wodę źródlaną, medytując w [...]
[...] lub HFCS. I faktycznie, u ludzi potwierdzono, że fruktoza jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do występowania stłuszczenia wątroby. Osoby z nadwagą lub otyłością, które przez 10 tygodni spożywały napoje słodzone glukozą lub fruktozą, w ilości zaspokajającej 25% ich dziennego zapotrzebowania na energię, zostały zbadane w ściśle [...]
[...] Obiad – Fitmeal, Veganmeal, Dziki Chicken Gotowy do odgrzania w garnku lub mikrofali obiad z kaszą, lub ryżem i warzywami, lub kurczakiem oraz sosem to wybór dla osób, które w szybki sposób chcą przygotować, ciepły i sycący posiłek. Można je długo przechowywać poza lodówką bez obawy o zepsucie. Dania z kurczakiem dostępne są w wersjach [...]
Nie przestaje mnie zdumiewać kreatywność osób wypisujących w Internecie tezy, które nie mają większego pokrycia w rzeczywistości. I tak właśnie dzieje się w kontekście słodzików, konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
[...] do pracy długotrwałej, niskiej intensywności. Tam energia pochodzi z tłuszczów i glukozy w procesach tlenowych. Możemy więc sobie zaszkodzić, zmuszając włókna do pracy, do której nie są przystosowane. Wtedy stracimy potencjał siłowy, a zyskujemy wytrzymałościowy. Trening kulturysty jest zawsze sztuką wyboru. Nadmierna ilość powtórzeń nie musi [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] działanie probiotyczne. Niestety sporo w jogurtach dodatków (np. mleko w proszku czy białka mleka, zdarza się, że w jogurtach znajdziemy substancje zbrylające i nie tylko), które nie zawsze są złe, ale dobrze byłoby szukać jogurtów o jak najmniejszej ilości składników. Przyjrzyjmy się zatem jogurtom, które są dostępnych na półkach sklepowych, co [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
[...] jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z ostatnich partii ciała, z której ten tłuszcz znika. Oczywiście jest to kwestia indywidualna. Kontroluj ilość spożywanego jedzenia Prowadzenie dziennika żywieniowego może pomóc Ci zarejestrować, czy [...]