[...] i leczenia anemii są witaminy B12 (kobalamina), ale również B6 i B9 (czyli pirydoksyna oraz kwas foliowy). Są to czynniki, które uczestniczą w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Krwinki te biorą aktywny udział w transportowaniu tlenu z płuc do tkanek. Witaminy B na problemy ze stresem Zespół związków, który określa się jako witaminy B, [...]
Ostatnio natrafiam na liczne pytania dotyczące preparatów z grupy SERM i hormonalnej terapii zastępczej testosteronem. Niestety, w tej dziedzinie powszechna jest dezinformacja, a czasem jawnie propaguje się kłamstwa. Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem stosowania rozmaitych środków farmakologicznych, jeśli ktoś ma wystarczającą wiedzę, dane [...]
[...] biologiczny. Czyli wcale nie trzeba od razu udowadniać komuś stosowania Masteronu. Wstępnie wystarczy stwierdzić, że nienaturalnie zmienił się jego hematokryt (ilość krwinek czerwonych), spadło stężenie testosteronu (supresja), gonadotropin (LH, FSH) czy jednego z dziesiątek innych markerów. Powszechnie wiadomo, że podawanie SAA prowadzi [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
[...] w godzinach popołudniowych i wieczornych), spadek stężenia testosteronu (całkowitego i wolnego), spadek ilości adrenaliny i noradrenaliny (np. w trakcie wysiłku), rozpad krwinek czerwonych (spadek hematokrytu np. 5-6 punktów poniżej normalnego poziomu), utrata krwi (utajona, np. krwawienia z przewodu pokarmowego u biegaczy), spadek stężenia [...]
Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]
[...] określonej ilości krwi, jej ciśnienia, lepkości, ogrzewanie ciała (utrzymanie stałej temperatury; adaptywna termogeneza), powstawanie kwasów, enzymów, żółci, czerwonych krwinek itd. Osobno kwalifikuje się wydatek związany z przyswajaniem i przesuwaniem pokarmów (w skrócie termiczny efekt pożywienia, TEF). Alternatywnie określany jest także [...]
Opisane zagadnienie może budzić wiele kontrowersji, ponieważ opowieściami o „skażonych suplementach diety” często posługują się sportowcy, których złapano na dopingu. Nie twierdzę, że zawsze jest to wymówka, jednak im wyższy szczebel rywalizacji, tym zawodnik ma do dyspozycji większy sztab fachowców, doradców, lekarzy, laboratoria, możliwość [...]
Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]
[...] zwłaszcza w centralnym układzie nerwowym. Warunkuje syntezę DNA. Dlatego jest krytycznie ważne dla sportowców. Możliwa jest niedokrwistość z powodu niedoborów żelaza (rozpad krwinek czerwonych, utajone krwawienia u biegaczy, utrata krwi związana z miesiączkowaniem; przykładowo: HPMB to nadmiernie obfite lub przedłużające się krwawienia [...]
W nadmiarze zabić może nawet woda, większość przedawkowywanych witamin jest toksyczna, ich niedobory również mogą przynosić wiele skutków ubocznych. Jeśli więc pytasz mnie, czy ten lub inny związek jest szkodliwy, określ dawkę oraz czas, w jakim jest dostarczana. Zwykły alkohol etylowy (choć długofalowo może być wysoce toksyczny dla ustroju) w [...]
Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
[...] Zapalenia: ostre: charakteryzuje napływ neutrofilów, przewlekłe: wiąże się z oddziaływaniem monocytów, makrofagów i limfocytów. Poprzez szereg reakcji oba rodzaje białych krwinek przygotowują teren pod odbudowę. Procesy te wiążą się z opuchnięciem w miejscu, w którym powstały uszkodzenia. Makrofagi podczas „czyszczenia” wydzielają [...]
[...] i kreatyninę. Obliczono współczynnik filtracji kłębuszkowej (GFR). Mocz zbierano przy każdym pobraniu krwi w celu jakościowej identyfikacji krwiomoczu i czerwonych krwinek. Wyniki U licznych sportowców odnotowano bezobjawowe pogorszenie czynności nerek w okresie 10 dni. U 10 z 23 sportowców zauważono znaczące, zmniejszenie o 31.6% [...]
Utrzymanie dobrej kondycji układu odpornościowego jest kluczowym elementem, który zapobiega infekcjom i chorobom. Właściwy styl życia, spożywanie wysokowartościowych pokarmów, jak i stosowanie odpowiednich suplementów, skutecznie wspomaga utrzymanie zdrowia. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Odporność organizmu człowieka jest [...]
Aspiryna należy do jednych z najczęściej stosowanych leków. Niestety wbrew obiegowym, błędnym opiniom, jej podawanie wcale nie jest dobrym sposobem na chudnięcie. Kiedyś niezmiernie popularne było połączenie aspiryny, efedryny i kofeiny (ECA). Okazało się, iż aspiryna w tej mieszance może dawać więcej szkody niż pożytku. Ogólnie, racjonalne [...]
Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]
[...] Brak odpowiedniej reakcji, czyli konsumpcji dobrze przyswajalnego żelaza, skutkuje dalszym pomniejszaniem jego zmagazynowanych ilości oraz spadkiem ilości czerwonych krwinek. Pogłębianie tego stanu prowadzi do niedokrwistości, czyli anemii, kiedy to obniżeniu ulegają: poziom hemoglobiny we krwi (przenoszącej tlen z płuc do tkanek), [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
Często jestem pytany o różne środki farmakologiczne i ich wpływ na zdrowie. Widzę tu dwa zasadnicze problemy. Po pierwsze, nigdy nie wiesz, czy jesteś zdrowy. Nawet jeśli wykonujesz badania krwi, to możesz mieć rozmaite, ukryte choroby, miażdżycę, nadciśnienie, stan zapalny, ograniczenie przepływu krwi w nerkach, gruczolaki wątroby, guzy tarczycy, [...]