Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
Spierzchnięte i pękające usta nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale potrafią być także prawdziwym utrapieniem. Spierzchnięte usta mogą wskazywać na poważne schorzenia Choroba Leśniowskiego-Crohna to choroba zapalna jelit, która może powodować objawy takie, jak suchość warg, obrzęki lub pęknięcia w kącikach ust. Spierzchnięte usta mogą [...]
[...] witaminy B6 z wyższym ryzykiem depresji i lęków. Warto też wiedzieć, że suszone śliwki są doskonałym źródłem żelaza, które jest niezbędny do utrzymania zdrowych czerwonych krwinek i ich zdolności do przenoszenia tlenu do tkanek w całym ciele. Kobiety z bardzo obfitymi miesiączkami mogą śmiało zajadać te owoce. Suszone śliwki to bogactwo [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]
Przy tak dużej presji, aby prowadzić aktywny tryb życia, chodzić na siłownię, biegać — łatwo pójść o krok za daleko i nie zauważyć, kiedy zaczniesz robić zbyt dużo. Przyjemne zmęczenie, uwalniające się endorfiny, zadowolenie po treningu, może być uzależniające. Częste chodzenie na siłownię i codzienne bieganie mogą wydawać się najzdrowszymi [...]
[...] (humanizowane przeciwciało anty-VEGF). Niestety wspomniane środki wykazują liczne skutki uboczne. Potrafią wywołać leuko i trombocytopenię, zmniejszyć liczbę czerwonych krwinek , a więc mają decydujący wpływ na obronę immunologiczną. Ponadto uszkadzają żołądek i jelita (błony śluzowe). Cytostatyki nie są selektywne i niszczą także komórki [...]
[...] jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia testosteronu (efekt silniejszy u kobiet, niż u mężczyzn), samopoczucie i [...]
Agregacja płytek krwi jest mechanizmem obronnym ustroju, w momencie pojawienia się uszkodzenia otaczają one uszkodzony obszar, przylegają i poprzez kaskadę reakcji powodują przyciągnięcie kolejnych płytek krwi do kluczowego rejonu. Obniżona liczba lub zaburzenie funkcji płytek krwi mogą być powodem przedłużonego krwawienia. Referencje: Kathleen [...]
[...] i na nartach). Suplementacja Ashwagandha przyczynia się do wzrostu stężenia hemoglobiny (nośnika tlenu) oraz ma wpływ na średnie stężenie hemoglobiny w krwinkach, objętość krwinek czerwonych, przy czym zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Referencje, badania, źródła naukowe: Diego A. Bonilla Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) on Physical [...]
[...] zabezpiecza przed negatywnym oddziaływaniem środków hormonalnych z grupy sterydów anaboliczno-androgennych, które zmieniają rozmaite wskaźniki hematologiczne np. hematokryt (krwinek czerwonych) czy ilość płytek krwi. Aspiryna wywołuje nieodwracalne działanie przeciwpłytkowe (antyagregacyjne), jednak ze względu na nieselektywność względem COX-1 i [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Trening siłowy powoduje uszkodzenie mięśni szkieletowych. Po wystąpieniu uszkodzeń pojawia się reakcja zapalna i rozpoczyna się proces odbudowy uszkodzonych włókien. Są w niego zaangażowane białe ciałka krwi, komórki satelitarne, płyny wewnątrzkomórkowe, receptory, czynniki wzrostu (odpowiedź hormonalna). Wyniki: ilość komórek satelitarnych [...]
[...] spowalniać procesy starzenia takie jak utrata elastyczności. Kurkuma łagodzi rany i kontuzje Kiedy doznasz urazu, naturalną reakcją Twojego organizmu jest wysłanie białych krwinek i enzymów leczniczych do rany, aby powstrzymać infekcję. Chociaż brzmi to dobrze, powoduje to również obrzęki, zaczerwienienia i ból. Kurkuma przeciwdziała tej [...]
Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o transport tlenu, jest składnikiem krwinek czerwonych, nośnika hemoglobiny. Ponieważ żelazo funkcjonuje z reguły w obiegu zamkniętym, jego niedobory są rzadko spotykane, niemniej zaburzenie jego wchłaniania (lub nadmierne usuwanie z ustroju np. przez krwawienie miesiączkowe lub ukryte krwawienia z układu [...]
[...] kwasów tłuszczowych w mitochondriach, bierze udział w produkcji energii oraz syntezie DNA. Najbardziej znana jest jednak z udziału w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, a jej niedobory skutkują m.in. anemią. Witamina B12 bierze również udział we właściwym rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego i długotrwałe stany niedostatecznej [...]
[...] mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Dlaczego witamina B12 ma znaczenie? Twoje ciało potrzebuje witaminy B12 dla zdrowia DNA, tworzenia czerwonych krwinek i funkcji neurologicznych. Jej niedobór to ryzyko rozwoju anemii Ile jej potrzebujemy? Zalecana dzienna porcja do spożycia to 2,4 mcg dla osób powyżej 14. roku [...]
[...] się „szkodników” z ustroju. Pojawia się stan zapalny, któremu towarzyszy m.in. nadmierna aktywność komórek tucznych. Są to komórki należące do granulocytów (rodzaju białych krwinek), które to poprzez układ krwionośny „wysyłają” substancje rozpoznające patogeny i alergeny oraz ułatwiające ich wydalenie. Katar bierze się zatem z głębi naszego [...]
[...] u których zaobserwowano wzrost produktów glikacji kolagenu skóry, podwyższony stężenie CML oraz wzrost zawartości HbA1c (obrazuje stężenie cukru we krwi w czasie życia krwinek czerwonych), obserwowano jednocześnie rozwój takich chorób jak retinopatia (uszkodzenia wzroku, zmiany w siatkówce oka) i nefropatia (patologiczne zmiany w nerkach). [...]
[...] w wodzie, a wśród jej kluczowych funkcji wymienia się udział w syntezie DNA oraz uzyskiwaniu energii z pożywienia. Ponadto organizm wykorzystuje ją do wytwarzania czerwonych krwinek oraz specyficznych osłonek nerwowych, czyli mieliny. Niedobory witaminy B12 najczęściej spotyka się u osób stroniących od zwierzęcych źródeł pokarmu, w tym przeważnie [...]