[...] idzie zmęczenia popołudniu. 2. Do każdego posiłku (oprócz po treningowego) dodane zostaną jeszcze warzywa w ilości 150-200g, w tym co najmniej do jednego posiłku będą one kiszone by zminimalizować zakwaszenie organizmu. 3. Rano ok 20 min przed śniadaniem witaminy+magnez+Omega 3, w DT podczas treningu 15g BCAA i 10g kreatyny, w DNT 10g BCAA i [...]
[...] wam jak zrobić najlepszego gainera na świecie. Gwarantuję, że lepszego nie kupicie w żadnym sklepie z odżywkami. Zaczynamy: Produkty potrzebne nam do stworzenia gainera: Brązowy ryż, Jajka, Pierś z kurczaka, Ogórki kiszone, Jakieś inne warzywo np. papryka, sałata itp. Oliwa z oliwek Ewentualne przyprawy do smaku (pieprz, musztarda itp.)
[...] który kawa może drażnić złe połączenia mleko +mięso wapń zawarty w mleku utrudnia wchłanianie żelaza obecnego w produktach mięsnych, więc lepiej ich razem nie łączyć mleko + kiszone ogórki i kapusta i w napojach mlecznych (szczególnie fermentowanych), i w kiszonkach znajdują się pożyteczne bakterie kwasu mlekowego; podwojenie dawki kwasu [...]
[...] C chorym ze skłonnością do dny, cystynurii lub tworzenia się kamieni moczanowych. Źródła witaminy C: Głównym źródłem witaminy C są kalafiory, kapusta - zwłaszcza kiszona, kiszone ogórki, nać pietruszki, chrzan, pomidory, jagody, owoce dzikiej róży, jabłka, w końcu cytrusy. Witamina D (Inne nazwy: witamina D1 (kalcyferol), witamina D2 [...]
[...] jabłka powinny być słodkie (nie spożywać żadnych posiłków). 1. Trzeci dzień; w ciągu dnia jeść tylko sałatki z gotowych warzyw (buraki, marchew, ziemniaki, można, dodać kiszone ogórki, kiszoną kapustę, cebulę, olej roślinny, wraz z sucharkami z czarnego pieczywa). Stosować dwa razy w miesiącu. Oczyszczanie suszonymi owocami Śliwki suszone [...]
[...] C chorym ze skłonnością do dny, cystynurii lub tworzenia się kamieni moczanowych. Źródła witaminy C Głównym źródłem witaminy C są kalafiory, kapusta - zwłaszcza kiszona, kiszone ogórki, nać pietruszki, chrzan, pomidory, jagody, owoce dzikiej róży, jabłka, w końcu cytrusy. Witamina D Inne nazwy: witamina D1 (kalcyferol), witamina D2 [...]
Mam pytanko do dietetyka. Czy jak w temacie kiszone ogórki/kapusta/śledzie:)))) w jakiś sposób wpływają na organizm przy dietach redukcyjnych/masowych i jaki mają wpływ na ph organizmu?
mam problem , przynioslem kiszone z piwnicy , swojskie , domowe i jak wyjalem to ogorek jest bardzo miekki tzn. pęka w ręce , ale w smaku jest normalny , jeść czy lepiej nie ? cos sie stalo z nimi ? czy po prostu dobrze sie zakisil lub za dlugo ?
Witam, czy warzywa kwaszone działają na florę bakteryjną jelit tak samo pozytywnie jak warzywa kiszone np. ogórki? Czy działanie jest słabsze? Jedyna różnica polega chyba tylko na tym iż przy kwaszeniu proces fermentacji jest chemicznie przyśpieszony, ale warzywa chyba nie tracą przez to swoich właściwości?
Czołem, nie wiem skąd ale zawsze pełno u mnie tego w domu, powiedzcie, czy śmiało moge to wciągać do obiadku bez przeszkód. Robie sobie mase... Papryka jest zwykła, nie ze słoika...
[...] na ujemnym bilansie kalorycznym. Dietę mam dopiętą w 100% i nie chciałbym dodać czegoś takiego słabego, spożywam dużo waryw, ale czasami nie chce się już ich jeść, a ogórki kiszone są wyśmienite. Moi domownicy je robią, raczej tradycyjnym sposobem (koper, chyba sól i coś tam jeszcze). Ogórki może nie są jakimś super warzywem, ale są dobre, do [...]
Witam, mam pytanie dotyczące ogórków kiszonych. Czy mogę bez przeszkód i wahań je jeść, czy powinienem się ich pozbyć? Czy ogórki kiszone mają tak dużo kalorii jak się o nich mówi?. Hmm no właśnie, ile mogę spodziewać się kalorii w przykładowym ogórku o masie np. 5dg? I czy ogórek po ukiszeniu traci wszystkie swoje wartości? pozdrawiam
[...] jak bardzo kwaśną chcemy mieć zupę). Całość doprawiamy solą i pieprzem, innymi przyprawami wg uznania. Można też dodać wywar z mięsa jeśli ktoś lubi. Uwaga - po dodaniu kiszonego barszczu zupy już nie gotujemy. Po zakiszeniu barszcz trzeba zlać ze słoja, warzywa wyrzucamy a zakiszony barszcz można przechowywać dłużej w chłodnym miejscu, [...]
[...] witaminy C i podwaja się zawartość witamin z grupy B, szczególnie B6 i B12, odpowiedzialnych za przyswajanie żelaza, a to z kolei zapobiega anemii. Pożytek z jedzenia kiszonek ma nasza skóra, włosy oraz paznokcie. W wyniku fermentacji w przetworach jest dużo mniej cukrów niż w świeżych warzywach. Kiszone są lekko strawne i mają mniej [...]
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu z nas. Jest to danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
[...] Dla nas może być wręcz obrzydliwy, ale bądźmy tolerancyjni, ponieważ tak jak nas może obrzydzać sfermentowana soja o zapachu zgnilizny, tak niektóre narody mogą odrzucać np. kiszone ogórki, które u nas są smakołykiem. Warto podkreślić, że natto ma zaskakujące korzyści zdrowotne. Jest to jedno z najlepszych źródeł witaminy K2, która pomaga [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]