[...] gatunkach skiełkowanych ziaren znajduje się pełny zestaw witamin, różnią się one jedynie ilością poszczególnych z nich. Przykładowo szczególnie dużo witaminy A zawierają kiełki: fasoli mung, fasoli adzuki, rzodkiewki, gorczycy, soi, soczewicy, lucerny, witaminy B1 - pszenica i soja, witaminy B2 najwięcej jest w kiełkach: soi i gorczycy, w [...]
Czego potrzebujemy: 350 g warzyw - mix papryka, cukinia, groszek cukrowy, kiełki fasoli 500 g piersi z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 10 g oleju 80 g pasty curry 240 g ciecierzyca trawa cytrynowa liście kaffiru pół limonki świeża kolendra sól, pieprz Jak przygotować: Olej rozgrzewamy na patelni. Kurczaka pokrojonego w paski obsmażamy krótko. [...]
[...] możecie pieczenie batatów zsynchronizować z końcówką pieczenia żebra. Ja zawsze podaję to w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw - mix sałat, ogórek, pomidor, rzodkiewka, kiełki oraz sosu BBQ. Wartości odżywcze: Nie ukrywam, że to danie zawsze wpada na cheat-a, ponieważ nie jesteśmy w stanie dokładnie określić wartości. Jeśli trafi nam się [...]
[...] grillowanej wołowiny), grillowane ryby i tofu, duszone ziemniaki w sosie sojowym, sałatka jajko na parze, sałatki (np. z korzenia kwiatu balonowego, z paproci Bracken itd.), kiełki fasoli, chamnamul (rodzaj rośliny; Pimpinella brachycarpa); z innych badań wiemy, iż działa hipoglikemizująco i antyoksydacyjnie. Wniosek: dieta antyhistaminowa [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 miligramów na dobę. W diecie powinniśmy uwzględnić migdały, awokado, pestki dyni, oliwa z oliwek, kiełki pszenicy, nasiona sezamu, które obfitują w witaminę E. Dodatkowo należy pamiętać, że ziarna sezamu obfitują w sezaminę, substancję, która zwiększa przyswajanie [...]
[...] razowe, posmarować je cienką warstwą masła lub twarożku i postawić na dobrej jakości dodatki np. chuda wędlina, mozzarella i oczywiście warzywa. Tutaj świetnie sprawdzą się kiełki, roszponka, rukola, sałata, papryka czy ogórek, ponieważ nie mają zbyt dużo soku, który by zmienił konsystencję pieczywa, jak to może być w przypadku pomidora. A jeśli [...]
Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]
Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
[...] pomarańczach lub mandarynkach podawane wartości spermidyny są niższe niż 21 nmol/g. Ale na tle wszystkich produktów spożywczych szczególnie wyróżniają się dwa z nich – kiełki pszenicy i soja, z odpowiednimi wartościami 2437 i 1425 nmol/g dla spermidyny. Ile jej potrzebujemy? Wprawdzie obecnie nie ma jeszcze oficjalnych zaleceń dotyczących [...]
[...] jabłkowego, seler, marchew 1,5%, niemodyfikowana skrobia kukurydziana, naturalny koncentrat soku z cytryny, koncentrat pomidorowy, ocet winny jabłkowy 1%, olej rzepakowy, kiełki fasoli mung, pędy bambusa, imbir, curry, czosnek, pieprz cayenne. Wartość odżywcza W daniu tym, w 100g znajduje się 108 kcal, w tym: 1,5 g tłuszczu, w tym 0,2 g kwasów [...]
[...] tym razem inspirowane kuchnią kontynentalną. Po rozpakowaniu od razu rzucają się w oczy ziarenka kaszy bulgur, pestki dyni, czarne oliwki oraz różnego rodzaju nasiona/kiełki. Wiele gotowych posiłków to zwykle jakaś kasza, plus mikroskopijne kawałki jakiegoś dodatku. W tym przypadku bogactwo składników zachwyci niejednego smakosza. Co [...]
Jeśli szukasz jakiegoś wage produktu, który zastąpi Ci domowy pasztet, który pamiętasz z dzieciństwa, albo po prostu znudziły Ci się kanapki z pastą z fasoli, to ten produkt jest wart uwagi. Skład produktu Kiełki słonecznika 27%, gotowana kasza jaglana, woda, olej rzepakowy, skrobia, pomidory suszone 3%, cebula smażona, mielone siemię lniane, [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]
[...] bardzo ważny jest proces gotowania. Obniża on również poziom kwasu fitynowego, dzięki czemu organizm może lepiej przyswajać składniki odżywcze roślin strączkowych. Kiełki: kiełki fasoli, soczewicy i nasion mogą być pożywką dla bakterii, takich jak E. coli i Listeria, które powodują zatrucie pokarmowe. Gotowanie zabija je. Jajka: surowe jajka [...]
[...] z wędliną sojową i pastą z awokado chleb razowy 60 g awokado 30 g czosnek 2 g cytryna 2 g wędlina sojowa 40 g papryka czerwona 100 g groszek zielony 20 g pomidor 120 g kiełki 10 g Energia i makroskładniki 299.2 kcal Białka: 15 g Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 39 g Obiad Kotlety sojowe w sosie curry z komosą ryżową kotlety sojowe 50 g bulion [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Czy zauważyłeś, że niektóre warzywa i owoce uwzględniane są w grupie żywności o doskonałych właściwościach i wartościach odżywczych, tzw. superfoods, a inne z kolei pozostają jakby w cieniu? Według wielu dietetyków ma to większy związek z panującą modą, aniżeli obiektywnymi danymi żywieniowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na wzrost popularności [...]