[...] od niego (pod względem obwodów i kilogramów, bo niekoniecznie osiągnięć na scenie kulturystycznej). Inni sądzą, że Coleman ustanowił nowe standardy „ekstremalnej masy”, jakości i ciężkiego treningu. Można się godzinami spierać, które sylwetki są lepsze (np. te z lat 70., 80. czy 90. XX wieku). Większość mężczyzn wcale by nie chciała wyglądać [...]
Słodzone napoje (każdego rodzaju) są powiązane z wieloma rodzajami raka (częściowo wynika to z ich wpływu na powstawanie otyłości, a po części z wpływu na insulinooporność). Jednak w ostatnich latach pojawiło się sporo doniesień o związku napojów typu cola z chorobami autoimmunologicznymi i jego to oparte o całkiem nowe mechanizmy. Co robić? [...]
Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]
Gdyby ktoś płacił mi tylko 2 gr za każdym razem, gdy słyszę to pytanie, to ten artykuł pisałbym, leżąc na hamaku na Hawajach. Rzeczywistość, jest jednak trochę bardziej prozaiczna. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to z reguły pierwsze pytanie, które słyszę od osób, którym staram się pomóc i należy do najczęściej ogólnie zadawanych pytań. Sądzę [...]
Przeczuwając nowy, nadciągający trend, gdzieś około roku 2011(!), zacząłem przedstawiać polskiemu czytelnikowi potencjalne zalety nowego, jak na tamte czasy, sposobu odżywiania, który można wrzucić do ogromnego worka obecnie zwanego przerywanym postem. Inne korzyści Do ewentualnych plusów należy jeszcze zaliczyć możliwe działanie: zmniejszające [...]
[...] zakończonego niedawno programu badawczego stwierdzili, że w wielu badaniach udokumentowano profilaktyczną rolę kwasów tłuszczowych omega-3 w patologicznym zwapnieniu, takim jak m.in. zwapnienie naczyń krwionośnych, a jak wynika z ich badań, suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga w zachowaniu masy kostnej u starszych kobiet [...]
Siłownia najczęściej kojarzy się z młodym i wysportowanym ciałem. Jednak nie tylko takie osoby odwiedzają “świątynię wysiłku”. Co więcej, zarówno w rozmowach z pacjentami, jak i obserwując w przerwach między seriami swoje otoczenie na siłowni, zauważam coraz większą ilość osób w kwiecie wieku. Z tych samych rozmów wyłania się jasny obraz głównych [...]
[...] poronieniom i innym powikłaniom ciąży. W 1971 roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków wydała ostrzeżenie dotyczące stosowania dietylostilbestrolu podczas ciąży po tym, jak u młodych kobiet, których matki przyjmowały dietylostilbestrol w trakcie ciąży, stwierdzono zwiększone ryzyko rozwoju gruczolakoraka pochwy i szyjki macicy. Kobiety, [...]
[...] warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, czasami (choć bardzo rzadko) mięso, drób, ryby. Czego unikają? Przede wszystkim wysokoprzetworzonej żywności, takiej jak przetworzone mięso, produkty typu fast food. Fleksitarianin (lub inaczej semiwegetarianin) to ktoś, kto nie przeszedł jeszcze w stu procentach na wegetarianizm. Spożywa [...]
[...] prozapalnych, stężeń leukocytów, granulocytów neutrofili, przedsionkowego peptydu natriuretycznego i wysokowrażliwej troponiny Interpretacja danych Cytokiny prozapalne, jak sama nazwa wskazuje, mogą oznaczać toczący się stan zapalny. Ich ilość silnie i przejściowo rośnie po wysiłku fizycznym (np. stężenie IL-6, TNF-alfa). Leukocytoza [...]
[...] wyglądu skóry), l-karnityny (ważna dla odchudzania), katecholamin (ważne dla wyniku sportowego oraz procesu odchudzania), neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. Ponadto witamina C ma swój udział w regulacji czynników transkrypcyjnych i wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Według badań witamina C w dużych [...]
[...] zużywania tłuszczowych substancji zapasowych na cele energetyczne. Do tego w preparatach ukierunkowanych na redukcję masy ciała najczęściej służą takie związki jak aminokwasy l-karnityna i l-tyrozyna, czy ekstrakty z zielonej herbaty, gorzkiej pomarańczy, pieprzu czarnego, czy tamaryndowca malabarskiego. Pośrednio lub bezpośrednio [...]
Kto powiedział, że wegetarianie i weganie jedzą tylko owoce, warzywa no i jakieś zboża? Kto powiedział, że lubują się tylko w sałatkach i zdrowych koktajlach? Owszem, tego typu potrawy są częste w menu wegetarianina i weganina, ale wśród tych osób są także miłośnicy słodkości. Słodycze na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się z produktem [...]
[...] Pro Supershow. Był to niestety jedyny pokaz IFBB w karierze Ghavidela. Zajął wtedy dziewiąte miejsce w Men's Open i rywalizował z czołowymi nazwiskami w kulturystyce takimi jak Juan Morel, Akim Williams, Rafael Brandao, Maxx Charles i Cedric McMillan. Po tym, jak usłyszał tę okropną diagnozę Isaac Ghavidel nadal ciężko trenował na siłowni i [...]
[...] tkankę tłuszczową, najczęściej występującą formę tkanki tłuszczowej u ssaków. Wbrew internetowym teoriom nie ma żadnych dowodów na to, iż tzw. brązowa tkanka tłuszczowa ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne u człowieka. Naukowcy oszacowali, że rozmiar zlokalizowanych nad obojczykami zasobów brązowego tłuszczu (z obu stron) u człowieka wynosi 63 [...]
[...] wam. Ponownie, wkrótce będziemy mieli dla was więcej wiadomości”. Ten rok był ciężki dla von Mogera, o którym w zeszłym miesiącu pisały wszystkie branżowe media po tym, jak wyskoczył z okna. Doznał urazu kręgosłupa i został przewieziony na OIOM. Istniało prawdopodobieństwo, że już nigdy nie będzie mógł chodzić samodzielnie. Nie do końca [...]
[...] gotowanie, świetnie się sprawdzają gotowe dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda zachęcająco: naturalne składniki, niska [...]
Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]
[...] Stężenie paracetamolu we krwi uzyskane u jednego z tych pacjentów nie mieściło się w zakresie toksycznym. Wnioski z badań naukowych U pacjentów z czynnikami ryzyka takimi jak regularne spożywanie alkoholu, po zastosowaniu dawek terapeutycznych acetoaminofenu możliwe jest wystąpienie niewydolności wątroby. Naukowcy sugerują, aby dawka [...]
[...] umiarkowanie, prawdopodobnie stracili do 5 kilogramów. Dodał, że ci, którzy codziennie spożywali więcej białka, spożywali też średnio mniej kalorii. „Chcesz wiedzieć, jak jeść więcej i schudnąć? Upewnij się, że dodajesz trochę białka do swoich posiłków. Naukowcy zbadali, co się stanie, gdy do posiłku dodasz trochę więcej białka. W badaniu [...]