[...] w g/kg masy ciała. Czyli jeśli ważmy 80 kg i wyliczymy sobie , że powinniśmy jeść 2g białka na kg masy ciała , wychodzi nam 160 gram białka dziennie. Skąd mamy wiedzieć ile zawiera weglowodanów,białka i tłuszczu np 100g (100ml) mleka ???.Tu z pomoca przychodzą nam tabele żywienia. Można je znaleźć w internecie w bardzo dużej ilości.(na dole [...]
[...] podanych w pokarmie w celu prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Jak się wiec ma sam koncentrat białek serwatkowych do swego pierwowzoru? Proponuje się zastanowić w ile dodatków powinien być wyposażony by podane w nim białko nawet o najwyższym BV, stanowiło pełnowartościowy składnik odżywczy w naszej diecie? Co stanie się, jeśli nie [...]
[...] w celu prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Jak się wiec ma sam koncentrat białek serwatkowych do swego pierwowzoru? Proponuje się zastanowić w ile dodatków powinien być wyposażony by podane w nim białko nawet o najwyższym BV, stanowiło pełnowartościowy składnik odżywczy w naszej diecie? Co stanie się, jeśli nie [...]
[...] w celu prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Jak się wiec ma sam koncentrat białek serwatkowych do swego pierwowzoru? Proponuje się zastanowić w ile dodatków powinien być wyposażony by podane w nim białko nawet o najwyższym BV, stanowiło pełnowartościowy składnik odżywczy w naszej diecie? Co stanie się, jeśli nie [...]
[...] powinien się odżywiać jest bardzo dożo. Nawet wśród ludzi, którzy skłaniają się w jednym kierunku dietetycznym istnieją różnice w szczegółach, co powinno się jeść a co nie, ile kiedy i jak często. Badacze ciągle wynajdują coś innego i ciągle wychodzą nowe książki poparte badaniami, które po 10latach staja się karykatura samych siebie. Świat [...]
[...] Jeżeli zaczniesz słuchać uwag nieżyczliwych Ci ludzi słowa ich staną się dla Ciebie prawdą, co uniemożliwi Ci odniesienie sukcesu. Pamiętaj, że jesteś na tyle dobry na ile się czujesz i jaka jest Twoja wizja siebie. Wewnętrzna wiara w siebie jest koncepcją twórczą i może stać się stałą praktyką. Ten sposób myślenia może poprawić Twoje [...]
[...] będziecie tak dobrze wyglądać, jakbyście zdarli z siebie ciasno przylegający koc. 1. WYSOKA INTENSYWNOŚĆ Jest to pierwsza zasada dorzeżbiania mięśni. Możecie spaść na wadze ile chcecie i nigdy nie uzyskać dobrej rzeźby, jeśli nie poddacie swoich mięśni intensywnemu treningowi. Podczas gdy wszyscy uznają to za warunek podstawowy, istnieją jednak [...]
[...] Jeżeli zaczniesz słuchać uwag nieżyczliwych Ci ludzi słowa ich staną się dla Ciebie prawdą, co uniemożliwi Ci odniesienie sukcesu. Pamiętaj, że jesteś na tyle dobry na ile się czujesz i jaka jest Twoja wizja siebie. Wewnętrzna wiara w siebie jest koncepcją twórczą i może stać się stałą praktyką. Ten sposób myślenia może poprawić Twoje [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
[...] którym trzeba większych bodźców. aczkolwiek amatorzy pragnący szybszych przyrostow też znajdą tutaj coś dla siebie. jesli probowałes juz wszystkiego i nic, waliles wszystkie odżywki, wyrąbaleś mnostwo kasy na dopalacze, przetestowales wszystkie pasy neoprenowe oraz cale inne gowno i nie dalo żadnego efektu, wlasnie nadszedł dla [...]
[...] będziecie tak dobrze wyglądać, jakbyście zdarli z siebie ciasno przylegający koc. 1. WYSOKA INTENSYWNOŚĆ Jest to pierwsza zasada dorzeżbiania mięśni. Możecie spaść na wadze ile chcecie i nigdy nie uzyskać dobrej rzeźby, jeśli nie poddacie swoich mięśni intensywnemu treningowi. Podczas gdy wszyscy uznają to za warunek podstawowy, istnieją jednak [...]
[...] o tzw. dużej lipofilności (rozpuszczalnych w tłuszczach) a także witamin A, E, D i K. Pokarm bogatotłuszczowy wzmaga w jelicie cienkim wydzielanie kwasów żółciowych i nasilenie procesu emulgacji lipidów. W kontekście tej reakcji powstaje emulsja tłuszczowa która doskonale ułatwia przenikanie leków o charakterze lipofilnym oraz wspomnianych [...]
[...] W ten sposób rozwijać się może odwodnienie odpowiadające 30-35% całej utraty wody. Do wyrównania strat wody dochodzi dopiero po wielu godzinach, a nawet następnego dnia. O ile podczas wykonywania pracy fizycznej wyczerpywanie się zasobów węglowodanowych ustroju nie stwarza większego zagrożenia dla życia, przyczyniając się tylko do spadku [...]
[...] Jeżeli zaczniesz słuchać uwag nieżyczliwych Ci ludzi, słowa ich staną się dla Ciebie prawdą, co uniemożliwi Ci odniesienie sukcesu. Pamiętaj, że jesteś na tyle dobry, na ile się czujesz i jaka jest Twoja wizja siebie. Wewnętrzna wiara w siebie jest koncepcją twórczą i może stać się stała praktyką. Ten sposób myślenia może poprawić Twoje [...]
[...] gramów wapnia przy czym 99% znajduje się w kościach. Tkanka kostna jest rusztowaniem dla naszego ciała i równocześnie magazynem, z którego organizm czerpie wapń i fosfor o ile jest jego zbyt mało w środkach spożywczych. Zawartość jego we krwi jest zawsze stała, nawet w ostatnim stadium zrzeszotnienia kości czyli osteoporozy. Jest to reakcja [...]
[...] mogą być syntetyzowane z innych aminokwasów. Aminokwasy (poza suplementacją) powstają w organizmie z białek w wyniku hydrolizy. Białko będzie stanowić budulec mięśni o ile wcześniej zostanie strawione. Tylko u noworodków immunoglobuliny mogą być wchłaniane na drodze pinocytozy. W organizmie człowieka białko ulega trawieniu przez proteazy [...]
[...] przez podanie odpowiedniej ilości płynu przed, podczas i po posiłku. Przed wysiłkiem należy pić jedną godzinę lub wcześniej 1-2 szklanki co 10-15 minut. W trakcie wysiłku (o ile jest to możliwe) co 10-15 minut 600-1000ml/godz. Zaraz po wysiłku, po zawodach lub treningu należy uzupełnić płyn licząc 500ml na każde 0,5kg utraconej masy ciała. Płyny [...]
[...] l serwatki, ponieważ w 1 l mleka znajduje się około 6 g białek serwatkowych. Nie bez kozery przytaczam te dane, chciałbym, aby każdy Czytelnik zdawał sobie sprawę z relacji, ile należy przetworzyć serwatki w celu uzyskania 1 kg upragnionego proszku. Spójrzmy prawdzie w oczy, nikt na świecie nie prowadzi procesów przetwórczych mleka pod kątem [...]
[...] ważącego 100 kg, spożywającego 2g białka na każdy kilogram masy ciała (upraszczając zagadnienie zakładamy, że owa masa 100 kg jest beztłuszczową masą ciała). Policzmy teraz ile gramów węglowodanów i tłuszczów powinien zjadać, aby całe zjadane przez niego białko zostało użyte budulcowo. Na 200g białka (800 kcal) powinien on dostarczyć w [...]