Mam jeszcze pytanie odnośnie mięsa wieprzowego - w co jedzą ladies jednak wieprzowine zaleca sie ograniczać, ale czy ta wieprzowina na prawde jest aż taka zła? Jeśli nie, to która część najlepsza? Szynka? Schab? Łopatka bez kości? Które mięso jest najchudsze (ma najmniej żył)? Czy wątróbka wieprzowa jest zła? o wątróbkę pytam, bo bardzo lubię a w [...]
[...] przyszedł czas na małe podsumowanie. Minęło 12 tygodni redukcji z wami... Postaram się po kolei pisać co się działo. DIETA Od początku dostałam od Obli zakaz na nabiał i gluten. Rozkład był 130 białka 130 w/w i teszta tłuszczy do 1800kcal, co potem po kilkutygodniowym zastoju zstało zmienione na 130 bialka 100 w/w reszta tłuszczy równiez do [...]
[...] dopiero później mogę zacząć, ale to ona mi jeszcze powie na nastepnym bilansie... A ja a necie czytam że w 5 miesiącu (czyli po skończonym 4) powinno się zacząć ekspozycję glutenu, żeby ją zakończyć do końca 6 miesiąca. Czytając dalej żeby ten gluten dodawać np. do przecieru jarzynowego??? Wcześniej coś pamiętam jak Marta w tym temacie pisała, [...]
[...] na półkach, słodycze, soczki itp to ostatnio przychodzi mi tylko jedna myśl do głowy jak dziecko od tego uchować - po prostu mówić wszystkim, że jest uczulone na czekoladę, gluten, a cukier mu szkodzi i to chyba jedyne co może przekonać rodzinę do zaprzestania przynoszenia dla dziecka czekoladek, żelków, batoników itp. I tak samo te wszystkie [...]
[...] ale byłem sam :D i sobie z nią pogadałem o wszystkim co mnie interesuje, jej zdanie:e spraw kontrowersyjnych w obiegowym ujęciu i biochemiczne : nabiał w diecie, gluten, po praktyczność diety, holistyczne podejście do pacjenta, itp itd Potem troszkę połaziłem po stoiskach trochę ze zdrową żywnością, ogólnie szeroko pojętym sportem i [...]
no wiesz gdyby gluten był, to bym nie mógł na masie jeść 2 razy dziennie nawet chleba :D nie mam celiakii, ani NCSC ale tak, jeszcze pokombinuję z mąkami jak mówisz :P Niedługo się z Tadkiem widzę, to go pomęczę też :) Teraz wymienię tą kurę i zobaczymy
[...] wtajemniczenia sportowca wg mnie - bo co mi po tym, że zjem pizzę i będę odczuwała 10min szczęścia?? NIC - a co będę miała jak minie 10 min szczęścia? Z uwagi na rekcję na gluten - dostanę w pakiecie okropne samopoczucie, ból i wzdęcie brzucha, spuchnięcie, senność i brak sił. Czy 10 min takiego szczęścia jest warte tego co "dostanę" później? [...]
razowy tez nie nic co ma gluten spoko ja pisze co mozesz jako alternatywne bezglutenowe zrodla ww, ale nie musisz tego jeść, możesz w ogóle jesc same owoce zamiast tego ale dobrze byś strączkowych troche jadla wątróbka rybna u nas w Polsce niestety tylko w puszce dlatego pisze raz w tygodniu, inaczej. smażyć tez nie musisz pisze jezeli to robisz [...]
nabiał używam ale wywaliłem gluten nie całkowicie ale powoli elimuje go całkowicie w celu sprawdzenia jak to będzie działało, zródło ww głownie kasza jaglana super ją trawie i dobrze toleruje, owies wywalony całkowicie tak jak i wszystkię mąki pszenne, żytnie jako mąki używam razowej i gryczanej do omletów raz na tydzień jak mnie najdzie wrzucę [...]
[...] bo non stop mam na nie ochote :-? po 4 dniach bez nabiału i zbóż od razu inne samopoczucie. zero problemów z żołądkiem. tylko dalej nie wiem, czy to nabiał mi szkodzi, czy gluten, ale stawiam jednak na nabiał :-| no i momentalnie minęły węglofazy, więc teraz na pewno do 7.09 paleo. potem 5cio dniowy CrosFitowy obóz treningowy :-D ma być szama [...]
[...] korzyści. Poczytaj o zespole nieszczelnego jelita. Podtrzymałbym eliminację mleka. Do tego wątpię, że się zastosujesz, ale na kilka dni przynajmniej mógłbyś wyrzucić gluten i cukier. Po tym czasie zobaczysz jak zareagują twoje jelitka. Poza tym zadbaj o odpowiednie zbilansowanie posiłków, bo te prawie pół szklanki oliwy jako [...]
ja tez sprawdzalem, gluten jest to bialko maki i on stanowi o ogolnej zawartosci bialka w mace, przyswajanie to juz inna bajka. Ale moze mam gorsze zrodlo.... W kazdym razie moja sugestia to uzupelnianie posilkow o produkty bialkowe roslinne, a nie zamiana zwierzecych na roslinne, tym bardziej jesli sie cwiczy i wymagania co do podazy bialka sa [...]
[...] + na lini styku czoła z włosami kilka podskórnych gul, na dokładkę dorąbałam sobie na koniec na własne życzenie, bo chodziłam tak głodna,ze zjadłam pierogi (co prawda własnej roboty,ale ze zwyką mąką) reakcja na gluten natychmiastowa - całe policzki w krostkach... O ile ta mąka to wynik mojej durnej zachcianki, o tyle martwię się tym PMSem. :-(
produkty zbożowe, mają niestety nie tylko gluten, ale wiele zanieczyszczeń jak mykotoskyny, które kiepsko tolerujemy czyli syf nad syfami, ale do jedzenia na swój sposób też trzeba dojrzeć...kiedyś niewyobrażalnym dla mnie było nie jeść ryżu, dziś podchodzę do tematu odżywiania na tej zasadzie, że porcja może być mała, ale ma mnie należycie [...]
[...] działanie hormonu tarczycy. Prędzej można podejrzewać o niekorzystne działanie pyszne ciasteczka zawierające pszenicę. Trudniej już jednak dojść do tego, że podobnie jak gluten pszeniczny szkodzi kukurydza. Oba te czynniki występujące w diecie „zerówek” zakłócają produkcję insuliny, przez co bardzo wyraźnie hamują metabolizm. Podchodziłam do [...]
[...] zadowolona :) A jesli chodzi o skore - czasem wydaje nam sie ze znamy przyczyne takich czy innych problemow, a to ze to przez wysokie wegle, a to przez keto, a to przez gluten itd itd., ale tak wcale nie musi byc. Niekoniecznie musza byc winne wysokie wegle, tylko jakie to wegle jadlas, zrodlo wegli, czy jedzenie bylo dobrej jakosci, czy [...]
Przy tarczycy odstaw gluten. Dobrze rozumiem: masz niedoczynność, a się nie leczysz na to tj. nie bierzesz hormonów tarczycy? Nie wiem, czy same suplementy pomogą. Zmieniony przez - Agnese w dniu 2013-07-08 11:00:17
Tak. tzn leczę, ale dietą i suplementami :) Żeby hormony same pobudzić, a nie robić za nie. Nie jestem typem hipisa używającego tamponów z włosów kobiet z plemienia Cherokee, ale jak coś można wyleczyć naturalnie to ja jestem za. Jest to prowadzone równolegle z lekarzem, który te wszystkie suplementy i dietę wypisał, a dawno temu pomógł mi wyjść z [...]
[...] Trening: brak :/ Dzisiaj jadę do fizjocośtam i będzie rozmowa, masaż i dowiem się co dalej i kiedy mogę wrócić do żelaza. Dalszy plan - kupić mąkę bezglutenową / kukurydzianą, zrobić własny chlebek i już całkowicie wyeliminować gluten - ładniej rozkładać posiłki i wżerać wszystko - pić więcej wody (ponoć jak organizm łapie [...]