McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
Na początku chciałbym określić podstawowe pojęcia związane z terminem: „wytrzymałość”. Istnieje cała grupa kompletnie różnych treningów, w których jako cel podaje się poprawę wytrzymałości. Bez zrozumienia, o czym mówimy, przechodzenie do szczegółów dotyczących planu treningowego jest bezcelowe. Trening ACT – przykładowy schemat Przysiady ze [...]
Odżywki białkowe na rynku suplementacji sportowej grają pierwsze skrzypce pod względem ilości produktów, smaków czy frakcji. Producenci prześcigają się w tym, aby ich białko było jak najbardziej popularne, a smak, konsystencja i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do [...]
[...] w rodzaju mifepristone (niesławny RU-486), a nawet kokaina. Niestety, problem nie dotyczy tylko soku grejpfrutowego, ale także: soku papai, granatu i karamboli (hamują enzymy CYP3A cytochromu P450, silniej niż sok białego grejpfruta, np. zmieniając metabolizm midazolamu), karamboli - niemal całkowicie hamuje CYP3A, każdego rodzaju pomelo - [...]
L-karnityna, naturalnie występująca w organizmie ludzkim substancja pochodzenia aminokwasowego, stanowi ważny element mechanizmów energetycznych w komórkach. Jej główną funkcją jest transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie są one metabolizowane w celu wytworzenia energii. Kurkumina należy do silnych antyoksydantów roślinnych i [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
[...] innego fachowca. Musisz dopasować dietę do swojego profilu hormonalnego i stanu zdrowia (a tu często potrzeba bardziej wyrafinowanej diagnostyki tarczycy np. TSH, wątroby - enzymy, nerek np. przesączanie kłębuszkowe, serca – testy wysiłkowe, trzustki – glikemii np. pomiar glukozy na czczo, stanu zapalnego – białka ostrej fazy i [...]
[...] odżywcze kształtują stan odżywienia człowieka. W procesie przyswajania i wyzwalania aktywności biologicznej niezbędnych dla człowieka substancji uczestniczą jeszcze enzymy trawienne. Są to enzymy ułatwiające rozkładanie białek, tłuszczy, a także węglowodanów i poszczególnych frakcji węglowodanowych i je również coraz częściej spotkać [...]
Zanim przejdę do konkretów, kilka słów wprowadzenia. Nie istnieją dwie takie same osoby. Porady odnoszące się do osób o unormowanej glikemii, bez zespołu metabolicznego (manifestującego się m.in. insulinoopornością), bez problemów z nadwagą lub otyłością – mogą zupełnie nie działać u ludzi cierpiących na podobne schorzenia. Wnioski i zastosowanie [...]
[...] jak aspiryna lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne. Jednak ciągle odkrywane są nowe właściwości rośliny. Komentarz Enzymatyczną barierę przeciwutleniającą tworzą enzymy, takie jak dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT), peroksydaza glutationowa (GPx) i reduktaza glutationowa (GR). Wysiłek fizyczny jest związany z nasilonym [...]
[...] Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku kulturyści w ścisłym okresie przedstartowym poświęcali nawet 2 h dziennie na aeroby i 3 h dziennie na trening siłowy, a [...]
[...] w nowoczesnych produktach wspomóc może również sok z buraka, który zawiera azotany rozkurczające naczynia krwionośne. Ponadto dla wielu osób zbawienne okazać się mogą enzymy trawienne (DigeZyme), które pomagają rozkładać i przyswajać wszystkie substancje odżywcze. Pełnia zdrowia w atrakcyjnej formie Produkty wieloskładnikowe z witaminami i [...]
[...] i potasu w naszym organizmie mogą prowadzić do pogorszenia wydolności, zatrzymywania wody w organizmie, obrzęki czy pogorszenie samopoczucia. ALAT i AspAT – bardzo ważne enzymy, jeżeli chodzi o funkcjonowanie organizmu. Badania tych enzymów pozwalają ocenić ogólny stan wątroby, mięśnia sercowego, mięśni szkieletowych, nerek i krwinek [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
[...] reaktywnych form tlenu a działaniem związków o charakterze antyutleniającym („obroną przeciwutleniającą”). Enzymatyczną barierę przeciwutleniającą tworzą enzymy, takie jak dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT), peroksydaza glutationowa (GPx) i reduktaza glutationowa (GR). Do najbardziej znanych antyoksydantów [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]
W propagandowym filmie opublikowanym na kanale „60 Minutes Australia” pojawiła się nieprawdopodobna scena. Rzekomą ofiarą zielonej herbaty stał się Matthew Whitby, w materiale wideo pokazywał blizny po operacji. Musiał poddać się przeszczepowi wątroby, gdyż według lekarzy zostały mu dwa tygodnie życia. Podsumowanie Wątrobę niszczą np. napoje [...]
Metody treningu siłowego ewoluują, ale pewne kwestie nie uległy zmianie. Na początek warto przypomnieć różnice w podejściu do treningu prezentowane w poszczególnych modelach. Trening zwiększający siłę reklamuje się jako „efektywny”, „funkcjonalny”. Zwiększenie siły ma owocować efektywnością w innych dyscyplinach sportu. Podsumowanie Nie da się [...]