Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
[...] próbek. O ironio, zdarzało się, iż medale otrzymywali „wpadkowicze”, którzy akurat na danej imprezie nie „wtopili”, ale wcześniej bywali łapani na dopingu. Poza tym ciekawe, dlaczego niektórzy sportowcy poświęcają lata i dziesiątki tysięcy powtórzeń na doskonalenie każdego elementu ruchu. Niektórzy ciężarowcy rozpoczynają trening w wieku kilku [...]
Jako że za oknem jest już mocno jesienna aura, wielu bywalców siłowni zaczyna budować masę mięśniową. Nie tylko związane jest to z mniejszym eksponowaniem gołych torsów, ale również odrabiamy powakacyjne „spadki” i chcemy przemodelować sylwetkę. Niestety nie każdy jest gotowy na to, aby rozpoczynać sezon masowy, od budowania masy. Beztroski czas [...]
Istnieje wiele ziół, które natura wręcz dedykuje niektórym ludzkim narządom wewnętrznym. Jednym z najlepszych na to przykładów jest ostropest plamisty, którego zastosowania w dietetyce i fitoterapii są bardzo specyficzne. Stosować go można zarówno pod postacią suszonych nasion, jak i suplementów zawierających ekstrakt z nasion, bogaty w związki [...]
[...] ciężkości. Jeśli wiemy już, że problemem są wzdęcia, a nie tkanka tłuszczowa, zastanówmy się nad tym, co powoduje ten frustrujący problem? Po pierwsze, jeśli wzdęcia są dla ciebie nowym objawem, nigdy wcześniej nie miałeś z nimi do czynienia, zgłoś się do lekarza, by sprawdzić, czy nie jest to objaw choroby. Poważne problemy zdrowotne, takie [...]
[...] ilości kwasu moczowego (sprzyja dnie moczanowej i powikłaniom sercowo-naczyniowym, ale gdy występuje w dużych stężeniach, których tu nie zaobserwowano). Reszta wyników jest dla mnie szokująca, ponieważ: Enzymy wątrobowe minimalnie i w sposób nieistotny klinicznie odbiegały od normy (ALAT, ASPAT), GGTP (Gamma-glutamylotransferaza) była w dolnej [...]
[...] podskórnej i trzewnej (wisceralnej, sieciowej). Wielu osobom wydaje się, iż tłuszcz jest problemem estetycznym, a nie medycznym. Niestety, tkanka tłuszczowa nie jest dla nas obojętna. To, iż pogarsza estetykę sylwetki, ma znaczenie dla osób zajmujących się kształtowaniem sylwetki. Większość ludzi i tak się nie przejmuje swoim wyglądem. [...]
[...] frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako kluczowego dla zdrowia. Jak alkohol wpływa na stężenie trójglicerydów? Upośledza się proces mobilizacji i spalania tłuszczów, a więc krążą one sobie swobodnie. Odnotowuje się [...]
W ostatnich kilku latach mamy do czynienia z nagonką na zamienniki cukru. O ironio, najwięcej krzyczą i straszą osoby, które nie stosują tego rodzaju produktów. Często zdarza się też, iż osoby szafujące „argumentem” chemii codziennie jedzą produkty o wysokim stopniu przetworzenia, które bez wątpienia mają negatywny wpływ na zdrowie. Referencje: [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] skoncentrowane i pozbawione innych składników. Oznacza to, że nie ma co się bać wykorzystania produktu w formie odżywki w diecie. Czy odżywka białkowa jest bezpieczna dla nerek i wątroby? Wykorzystanie odżywek białkowych nie ma wpływu na to, jak funkcjonują nerki czy wątroba. Jeżeli korzystacie z uzupełnienia diety w postaci preparatu [...]
[...] być niewystarczająca nawet podaż 2 g białka na kg masy ciała. Wnioski Diety mające małą ilość protein wywołują korzystne efekty krótkoterminowo, ale są wysoce niekorzystne dla zdrowia (indukują stłuszczenie wątroby, wywołują rozpad mięśni). Ponadto taka dieta może stymulować łaknienie i długoterminowo prowadzić do otłuszczenia sylwetki. [...]
Berberyna jest składnikiem aktywnym owoców berberysu pospolitego (Berberis vulgaris), należącym do fitochemicznej grupy alkaloidów. Występuje jednak nie tylko w berberysie, ale również w kilku innych roślinach leczniczych, takich jak: Coptis chinensis, Hydrastis canadensis , Coptidis rhizoma , Xanthoriza simplicissima, Phellodendron amurense i [...]
[...] Oliver A. Leach, Gijs I. van Boxel Choroby wewnętrzne wydanie 4 Kumar, Abbas, Aster ; Robbins. PATOLOGIA II wydanie Michał Peller U kogo powstają kamienie i dlaczego? http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2342 prof. dr hab. n. med. Michał Myśliwiec, dr hab. n. med. Szymon Brzósko Pierwsze kroki diagnostyczne i [...]
[...] węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś chodzenie ma być rodzajem treningu wspomagającego redukcję tkanki tłuszczowej, to suplementacja i stosowana dieta będą się różnić, w porównaniu do normalnych [...]
[...] siłowe. Czy alkohol ma wpływ na syntezę białek mięśniowych? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Z wielu względów poniższe opracowanie może być zbyt skomplikowane, dlatego odsyłam do dodatkowej lektury, którą zawarłem w przypisach. Wiele kwestii przedstawiłem bardziej przystępnym językiem. Czyli: Dla osoby ważącej 80 kg – 120 g [...]
[...] powiązania i proste odpowiedzi. Tak samo natychmiast udowodnię, iż stężenie prolaktyny jest związane z objawami POChP. Im więcej było prolaktyny, tym gorsze były rokowania dla pacjentów. Czy to ma sens? A może wyjaśnieniem stanu zdrowia jest fakt, iż 88.6% najcięższej chorych paliło tytoń i tylko 71% najmniej dotkniętych POChP? Oczywiście, [...]
[...] ludzka laktadheryna, bydlęca IgG i bydlęca kappa-kazeina wykazywały aktywność antyrotawirusową u ludzi. Oczywiście wiele z tych badań było prowadzonych in vitro, dlatego nie rozpędzałbym się z wyrokowaniem o skuteczności różnego rodzaju peptydów. Podsumowując najciekawsze właściwości: α–laktoalbumina - uczestniczy w [...]
[...] różnice i każdy z nich ma swoje unikalne zalety oraz zastosowania. Pielęgnacja urody i skóry Wysoki udział kwasu laurynowego w oleju kokosowym sprawia, że jest on korzystny dla urody i pielęgnacji skóry. Na przykład, kwas laurynowy ma silne właściwości przeciwbakteryjne, które - jak wykazano - pomagają w leczeniu trądziku w ludzkich komórkach. [...]