Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]
[...] sodu wg WHO wynosi 2 g dziennie (5 g soli kuchennej), to już mamy prawie połowę maksymalnej, zalecanej podaży! Duże frytki to kolejny gram soli, zaś największą bombą z solą jest McWrap śniadaniowy, wieprzowy z pieczarkami (3,7 g w porcji!). Podsumowanie Jeśli cenisz sobie estetykę sylwetki, to zamiast fast food po treningu zjadaj raczej [...]
Dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) z badania przeprowadzonego w USA latach 2003-2004 wskazują, że wśród dorosłych w wieku 20-39 lat 28,5% jest otyłych. W grupie wiekowej 40-59 lat problem otyłości dotyka ~37% osób, a w grupie powyżej 60 lat 31%. Otyłość zdefiniowano jako BMI wynoszące co najmniej 30. W kolejnych [...]
[...] na metabolizm glukozy i lipidów, jeśli są spożywane w dużych ilościach przez osoby otyłe (lub z nadwagą), ale wpływ mniejszych dawek cukrów u osób o normalnej masie ciała jest mniej wyraźny. Celem naukowców było ustalenie wpływu cukrów, dostarczanych przez 3 tygodnie, na transporter cholesterolu LDL, parametry metabolizmu glukozy i lipidów, a [...]
Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
[...] mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej mięśni siła była o 6% większa, niż w [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Rozpowszechnienie wiedzy o surowcu zielarskim Tribulus terrestris, czyli buzdyganku naziemnym, wśród konsumentów w cywilizacji zachodniej miało miejsce jeszcze przed narodzinami globalnego zainteresowania treningiem typu CrossFit. Używanie tribulusa jako suplementu zyskało popularność już w latach 70. i 80. XX wieku, mimo że w Ajurwedzie znany był [...]
Czynnik prozapalny CRP jest głównym wyznacznikiem tego, że nasz organizm jest w stanie chorobowym lub też nasze odżywianie nie predysponuje do utrzymywania ciała w dobrej kondycji zdrowotnej. Podwyższone CRP to znacznie zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, Alzheimera, jak i wielu innych chorób o podłożu cywilizacyjnym. Jednak [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
[...] podaży energii z węglowodanów (mniej niż 50 g dziennie), a zwiększeniu ilości tłuszczów. Budzi ona skrajne emocje i niejednokrotnie duże kontrowersje wśród naukowców. Czy jest się czego obawiać? Jak wygląda obecnie nasza wiedza na temat diety keto? W tym krótkim artykule podsumuję kluczowe aspekty. Wykazano, że dieta ketogeniczna (DK) [...]
[...] wiadomo, że zwiększają stan zapalny w organizmie, jak osoby z cukrzycą typu 2. Czekolada dla poprawy nastroju Ciemna czekolada zawiera związek znany jako anandamid, który jest kojarzony z uczuciem euforii. Co więcej, działanie psychoaktywne fenyloetyloaminy zawartej w czekoladzie może pomóc w poprawie nastroju. Regularne spożywanie ciemnej [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Dlaczego stosuje się suplementy diety, a nie pokarm? Z tej samej przyczyny, jak w przypadku kreatyny. W 1-1.5 kg świeżego arbuza znajduje się 3 g l-cytruliny (minimalna dawka skuteczna), zaś w 3.3-5 kg arbuzów znajdziemy 10 g l-cytruliny [...]
[...] każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie papierosów Inne badania wykazały, że brak ruchu powoduje tyle samo zgonów, co palenie papierosów na całym świecie. Oceniano wówczas wpływ [...]
ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]
[...] zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i wypoczynku, [...]
[...] Nienaturalnie długa lista składników zawierająca różnego rodzaju cukry (np. miód, cukier - sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy), tłuszcze, dodatki, świadczy o tym, iż jest to produkt, który nie nadaje się dla ludzi, którzy cenią zdrowie. Istnieją gotowe aplikacje, które analizują skład produktów na podstawie kodu kreskowego (godna [...]
Tribulus Terrestris znalazł sobie liczne grono zwolenników i nie stało się tak bez przyczyny. Według licznych badań buzdyganek ziemny ma wiele ciekawych właściwości. Podsumowanie Okazało się, że suplementacja TT miała wpływ na dehydrogenazę mleczanową oraz kinazę kreatynową. Podsumowując, krótkotrwała suplementacja TT nie ma wpływu na IL-6 i [...]
[...] są stawy dłoni, nadgarstków i stóp. Choroba ta może prowadzić do bólu, sztywności i deformacji stawów, a także do powikłań takich jak bezsenność, lęk i depresja. RZS jest częstsze u kobiet i wymaga ciągłego leczenia. Przegląd i meta-analiza badań W ramach badania przeglądowego dotyczącego skuteczności kurkumy i kurkuminy w RZS [...]