Jak nigdy wcześniej mamy do czynienia z nawałą ekspertów od treningu, diety, suplementacji i dopingu. Zalecam dużą ostrożność, bo niejednokrotnie miałem do czynienia z owocami pracy rozmaitych fachowców, zdarzało się, że proponowane rozwiązania są bardzo dobre, ale zupełnie niedopasowane do specyfiki danej osoby. Podsumowując zagadnienie, [...]
[...] dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto cieszyć się jej smakiem. Inne badania [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
[...] przygotowują teren pod odbudowę. Procesy te wiążą się z opuchnięciem w miejscu, w którym powstały uszkodzenia. Makrofagi podczas „czyszczenia” wydzielają substancje chemiczne istotne dla aktywacji komórek satelitarnych (rodzaj komórek macierzystych ang. stem cells). Te ostatnie łączą się z komórkami mięśniowymi, sprawiając, że w [...]
[...] tłuszczowe Omega-3, takie jak te występujące w tłustych rybach morskich, są dobre dla zdrowia i warto uwzględnić je w swojej diecie. Czy wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać? Jak zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Omega-3 możemy znaleźć w [...]
Uginanie przedramion ze sztangą jest uważane za jedno z najlepszych ćwiczeń złożonych, które buduje bicepsy. Osobiście nie lubię go wykonywać, jednak efektywność ćwiczenia sprawia, że korzystam z niego regularnie. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Ból łokcia niekoniecznie spowodowany jest samym urazem stawu. Być może przyczyna [...]
Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
[...] utrzymania (bardziej realne będzie 5 min 30 s na km). Ponadto kobieta ważąca 53 kg i tak musiałaby biec 1,46 h, czyli pokonałaby w tym czasie prawie 18 km (a to już jest dystans sesji biegowej godny maratończyka!). W porównaniu do marszu oszczędzasz 7 km, ale nadal 18 km to gigantyczny dystans. Ponadto nie zapominaj, iż procent energii [...]
[...] obwód pasa, zmianę budowy ciała. Szacuje się, że u mężczyzn między 30 a 70 rokiem życia masa mięśniowa spada o połowę, a ilość tkanki tłuszczowej podwaja się. Przewlekły stan zapalny nie daje tak wyraźnych objawów. Rozwija się powoli i stopniowo niszczy zdrowe komórki. Może współistnieć z wieloma jednostkami chorobowymi lub umożliwiać ich [...]
Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]
[...] zasadnicze problemy. Po pierwsze, nigdy nie wiesz, czy jesteś zdrowy. Nawet jeśli wykonujesz badania krwi, to możesz mieć rozmaite, ukryte choroby, miażdżycę, nadciśnienie, stan zapalny, ograniczenie przepływu krwi w nerkach, gruczolaki wątroby, guzy tarczycy, guzy chromochłonne nadnerczy. Łagodny oxandrolone W jednym z badań uznawany za jeden [...]
Nie raz na forum spotykamy się z zapytaniami, czy podczas bólu mięśniowego, czyli popularnie nazywanych “zakwasów”, można trenować? Czy jest to stan, który kategorycznie powinien oznaczać przerwę w treningach, a ich rozpoczęcie powinno nastąpić, gdy problem ustępuje? Przyjrzyjmy się nieco bliżej zagadnieniu. Dlatego, gdy wykonujesz trening [...]
[...] fruktoza. Wyniki: dieta bogata we fruktozę zwiększała zawartość lipidów (otłuszczenie, tłuszcz podskórny) w całym organizmie u dorosłych, ale nie u młodych szczurów. stan zapalny: ekspresja genów związanych z zapaleniem była niewielka u młodych szczurów, w porównaniu z dorosłymi, stan zapalny: u młodych szczurów znacznie zwiększyły się [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]
Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]
[...] SAA, doprowadziło do jego przedwczesnej śmierci. W końcu warto pamiętać o tym, iż większość środków dostępnych na czarnym rynku jest sfałszowana, zawiera inne substancje, sam olej, niekorzystne dla zdrowia domieszki. W literaturze jest opisany przypadek kulturysty, który stracił całe płaty pośladków z powodu iniekcji zakażonego [...]
Kontuzje są nierozłącznym elementem życia sportowca. Nie tylko tego trenującego zawodowo, ale również amatorów, którzy uczęszczają na treningi w celach rekreacji. Nie oszukujmy się, każdy z nas na pewnym etapie swojej "kariery" miał kontuzję. Czasem były to drobne urazy, niemające wpływu na dalsze treningi, a czasem byliśmy wyłączeni na kilka [...]
[...] czyli niewielkich grup pojedynczych włókien, które budują cały brzusiec mięśniowy. W konsekwencji czujemy ból, sztywność mięśni, a z czasem najprawdopodobniej wystąpi stan zapalny. Trzeba zaznaczyć, że nie tylko mięsień może ulec uszkodzeniu. Naciągnięcia również mogą dotyczyć ścięgien znajdujących się w pobliżu brzuśca mięśniowego albo w [...]
[...] że to niezwykle szkodliwe dla ustroju, że zaowocuje to destabilizacją glikemii, odkładaniem tkanki tłuszczowej i wieloma innymi problemami w przyszłości. I teraz zastanówmy, się, czy znacząco zmieniłoby sytuację, gdyby nadal kontynuowała nawyk, ale tylko nieco ograniczyła podaż mieszanki tłuszczów i węglowodanów? No właśnie. [...]