[...] jaki sposób je stosować, żeby uzyskać efekty, na których Ci zależy. W trakcie czytania zaznajomisz się z różnymi rodzajami odżywek białkowych i zorientujesz się, które są najlepsze w Twoim przypadku oraz czym się kierować przy ich wyborze. Jeśli więc chcesz suplementować białko, odżywki, w których ono występuje, są opisane w niniejszym poradniku. [...]
[...] etanolu, który jest trucizną (jego metabolity znacząco zwiększają ryzyko raka). Względnie bezpieczne są napoje, które dostarczają <2% etanolu, ale to nie znaczy, że są lepsze niż woda z węglowodanami i elektrolitami. Kiedyś naukowcy sprawdzili, jak doraźnie niewielka ilość alkoholu w postaci piwa wpłynie na nawodnienie po treningu. [...]
[...] na rzecz wysokiej jakości protein i tłuszczów. Ponadto liczy się regularna aktywność fizyczna, im cięższa (powodująca wytwarzanie dużych ilości mleczanów), tym lepsze są później efekty, jeśli chodzi o stężenie insuliny i glukozy we krwi. Dodatek octu, cynamonu, może tylko wspomóc osiągnięcie tego celu. Większość nowych badań [...]
[...] między grupami! Dodatkowo nie stwierdzono żadnych różnic w kompozycji sylwetki po 6 i 18 miesiącach. Po 6 miesiącach osoby otrzymujące migdały miały niższy cholesterol, lepsze proporcje całkowitego cholesterolu do HDL i mniejszą ilość trójglicerydów. Jednak ponownie podkreślam, nie stwierdzono żadnych różnic w stężeniu cholesterolu, [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
[...] ekranu z pewnej dyskusji. Powielane są tam uniwersalne, nieprawdziwe twierdzenia, które krążą w klubach i w sieci od dobrych kilkunastu lat. Zamiast sięgnąć po pierwsze lepsze opracowanie dotyczące biochemii, czy fizjologii wysiłku młodzi mężczyźni wolą powtarzać oklepane mity. Co gorsza każdy pierwszy lepszy trener nagle staje się ekspertem [...]
[...] wysiłkowym maksymalne utlenianie tłuszczów zachodziło przy tętnie 132 ± 4 ud./min (70 ± 2 % HR) i wtedy utleniane było ~0.56 g tłuszczów na minutę pracy, lepsze były wyniki w trakcie jazdy ciągłej, przy określonej intensywności. Maksymalnie mężczyźni zużywali 0.69 g tłuszczów na minutę pracy przy tętnie 125 ± 3 ud./min [...]
[...] narzędziem służącym do wytwarzania deficytu energetycznego. Ponadto są przydatne dla poprawy zdrowia, wydolności oraz sprawności. Wniosek jest taki: im cięższa praca, tym lepsze efekty. Leniwe „cardio” zostaw kobietom, które przychodzą na siłownię w celach towarzyskich. Tak naprawdę do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. [...]
[...] dodatkiem są też wysokobiałkowe odżywki wegańskie. Jakie są skutki uboczne bycia weganinem? Z reguły wiele osób przechodzących na weganizm odczuwa wyższy poziom energii, ma lepsze ciśnienie krwi, niższy poziom cholesterolu, zdrowszą skórę i lepszy sen. Zdarza się jednak, że pojawiają się i negatywne skutki, szczególnie jeśli się podejdzie do [...]
[...] wykluczamy osoby po 30. roku życia. Wiadomo, że z różnych względów (chociażby składu mięśni, adaptacji do wysiłku, profilu hormonalnego) osoby młodsze osiągną o wiele lepsze rezultaty, niż osoby z grupy wiekowej 50-70 lat. Czy wyniki tego badania będą prawdziwe dla ogółu populacji? Jeśli pacjenci są wybierani różnymi sposobami zgodnie z [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
Temat najlepszej diety odchudzającej jest wyjątkowo nużący. Autorzy książek, blogów, artykułów, twórcy filmów, poczuli, iż jest to żyła złota. Wszyscy prześcigają się w dostarczaniu „najlepszych diet”. Nawet dziennikarki, które nie mają zbyt wiele wspólnego z treningiem, dietetyką, zaczęły wydawać książki poświęcone „idealnej diecie”. Istnieje [...]
[...] nadczynność tarczycy? Czy cardio jest receptą na sukces? Ograniczony deficyt kaloryczny Z reguły diety 1200 kcal wywołują negatywne skutki Co powoduje deficyt kaloryczny? Najlepsze formy interwałów Czy można chudnąć tak samo efektywnie przez wiele tygodni? Czy da się zrzucić zbędne kilogramy bez stosowania deficytu kalorycznego? Teoretycznie, u [...]
[...] niewłaściwy pokarm? Co z tym sodem? Czyli jednorazowy wyskok rujnuje moją dietę? Jakie powinienem jeść proteiny? Czy ma znaczenie, jak przyrządzam posiłek? Jakie są najlepsze źródła węglowodanów? Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Czy dieta „na masę” i „na redukcję” czymś się różnią? Czy dieta jest naprawdę tak [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
[...] np. BCAA (L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina), węglowodany, jabłczan L-cytruliny, arginina, tauryna, beta alanina, kofeina i inne składniki. Nie da się powiedzieć, co jest lepsze, z pewnością kompleksowy produkt nie sprawia tylu kłopotów z mieszaniem licznych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by np. osobno podawać określone dawki [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] o umiarkowanej podaży tłuszczów (zbilansowana), diety niskowęglowodanowe, o dużej podaży tłuszczów (low-carb, ketogeniczna itd.). Nie jestem w stanie powiedzieć, co jest lepsze, a co gorsze. Tego typu pytania nie mają sensu. Dowiesz się, co działa, dopiero gdy zaczniesz stosować wybrany model żywieniowy u siebie. Dla przykładu podam, iż Irena [...]