Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] może zastanowić czy kwas mlekowy jest wegański. Okazuje się, że tak. Jest to po prostu naturalny kwas powstający w procesach fermentacji. Skład Ciecierzyca gotowana 47,5% (ciecierzyca, woda), burak gotowany 26,4%, pasta sezamowa Tahini 8%, olej rzepakowy, woda, ocet spirytusowy, cukier, regulatory kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy; [...]
[...] się jedzenia. Co więcej, nie ma tu żadnych konserwantów. Ten sposób przedłużania trwałości jest ogromną zaletą produktu. Skład Makaron 41% (mąka z pszenicy durum, woda), ciecierzyca 13%, oliwka czarna 9%, cebula 7%, pomidor suszony 6%, oliwa z wytłoczyn z oliwek 6%, pestki dyni 4,3%, nasiona słonecznika 4,3%, woda, koncentrat soku jabłkowego, [...]
[...] zawierają konserwantów ani sztucznych barwników. Mają nieco soli, ale nie jest jej dużo - porównywalnie do wielu innych produktów spożywczych. Poza tym nie ma się tak naprawdę do czego przyczepić - ciecierzyca, odrobina cebuli, oleju rzepakowego oraz przyprawy, w tym cenna dla naszego zdrowia kurkuma. Gdzie kupić: np. Biedronka Cena: 5.99 zł
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] nie pochodzą z hodowli), nabiał (twarogi, serki wiejskie, sery dojrzewające, mleczne napoje fermentowane), jajka (kurze, przepiórcze, strusie), rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola, groch). Każdy jednak miał w życiu sytuację, kiedy to w wyniku natłoku pracy czy braku ochoty na spożywanie wymienionych produktów, nie miał [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Jest środek nocy, leżysz w łóżku i masz tę świadomość, że za kilka godzin zadzwoni budzik. Chcesz spać, ale nie możesz zasnąć, przewracasz się z boku na bok, raz Ci gorąco, raz zimno, tu poduszka niewygodna, tam jakiś szelest rozprasza… Krótko mówiąc, Twoja frustracja narasta. Znasz to? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam... Podsumowanie [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
[...] możesz na słodko np. z owocami (tak naprawdę możesz dać takie same dodatki, jak do płatków owsianych) lub wytrawnie np. z mięsem i warzywami albo roślinami strączkowymi jak ciecierzyca, soczewica. Taki posiłek będzie sycący i bardzo wartościowy. Jest też prosty do wykonania i co więcej, możesz zrobić od razu porcję na 2-3 dni. Podobne dania [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
[...] nie jest powiedziane, że na diecie roślinnej niemożliwe jest dostarczenie tego makroskładnika w odpowiednich ilościach. Jest wiele roślinnych źródeł białka, m.in. soczewica, ciecierzyca, fasola, seitan, tofu, orkisz, komosa ryżowa, owies i wiele innych. Przy dobrze skomponowanych posiłkach każdy weganin i wegetarianin jest w stanie zapewnić sobie [...]
[...] jednak, że to nie jedyna ich zaleta — są także bogate w żelazo. Wartości minerału różnią się w zależności od gatunku. Najwięcej żelaza mają soja 8,9 mg fasola biała 6,9 mg ciecierzyca 6,6 mg Komosa ryżowa Jest ona bardzo wartościowym produktem i jednocześnie alternatywą dla innych kasz oraz ryżów. Zawiera ok. 10 mg żelaza w 100 g produktu. [...]