[...] soli 110 g ciepłej wody 20 g oleju 20 g świeżych drożdzy szczypta cukru 1 jajko coś do posypania - słonecznik, czarnuszka, sezam 800 g dobrej jakości wołowiny - zmielonej na burgery kmin rzymski sól, pieprz 60 g żółtego sera - 4 plastry ulubione warzywa Dzikie Sosy Jak wykonać: Najpierw przyprawiamy mięso. Warunkiem idealnych burgerów jest [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6059 Data: 6/5/2018 9:06:45 AM Ocena: 5
Składniki: 500g mięsa z nogi kaczki 25g suszonej żurawiny 25g jabłka 25g cebuli sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Sposób przygotowania: Mięso zmielić. Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso dokładnie wymieszać z jabłkiem, cebulą i przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformować 5 okrągłych kotletów - burgerów. Smażyć z dwóch stron na patelni [...]
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że nie będzie to typowy przepis ;), bo burger-owych inspiracji było już u mnie co najmniej kilka. Jak widać po tytule postanowiłem przetestować burgery wołowe z Sokołowa, a jako że nie jestem fanem tzw. "gotowców", zwłaszcza jeśli chodzi o mięso mielone, to akurat ten produkt wzbudził moje zainteresowanie. Oczywiście [...]
Odpowiedzi: 35 Ilość wyświetleń: 18077 Data: 4/26/2016 9:29:11 PM Liczba szacunów: 15
[...] cebula - oliwka do smazenia 1. Wrzucamy wszystko razem i mieszamy. 2. podgrzewamy oliwe na patelni i smazymy tunczykowa mieszanke podzielona na 2 czesci i uformowana w burgery. Na fotkach wersja z siemieniem lnianym, bez sera, ze szczypiorkiem. 1 burger ma ok. 147 kcal 16g bialka 9.7g tluszczu (glownie z oliwy do smazenia, mozna odsaczyc na [...]
Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/14/2011 12:16:02 PM Liczba szacunów: 1
[...] z innego bloga kulinarnego z malutkimi zmianami. Może danie wydaje się czasochłonne ale smak to wynagradza. BURGERY z salsą z mango i domowym sosem BBQ Składniki na 4 burgery 400 g mięsa wołowego, ja dałam mielony udziec 2 ząbek czosnku (można mniej, ja lubię czosnek) 2 łyżki sosu worcestershire, do kupienia w każdym supermarkecie spora [...]
Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 3346 Data: 11/23/2013 6:39:05 PM Liczba szacunów: 0
Jak myślicie? ile może mieć % tłuszczu? piszą tylko 98% mięso wołowe, jestem na redukcji a kupiłem 8 kg i pytanie jak liczyć to mięso %-) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/2c6a2d11c54f4e2f9cd1c88e1ed4829b.jpg
Odpowiedzi: 34 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 6/18/2014 9:50:49 PM Liczba szacunów: 4
[...] mielimy lub kupujemy już zmielone, dodajemy porządną łyżeczkę musztardy Dijon dużo pieprzu oraz solidną szczyptę soli. Wyrabiamy masę, dzielimy na dwie części i tworzymy burgery trochę większe niż średnica bułki. Jeśli mamy możliwość zawijamy burgery w folie i wrzucamy do lodówki aby się "przegryzły". Sos: do jogurtu lub majonezu dodajemy [...]
Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1532 Data: 4/21/2015 9:02:22 PM Liczba szacunów: 0
Witam! jestem świeżym forumowiczem, ale mam dla was do zaproponowania przepis na burgery z tuńczyka. potrawa jest bardzo pożywna, zawierająca dużo białka, szybka do zrobienia oraz można ją jeść w dowolnych konfiguracjach (dodatek do ryżu, wsadzić w chlebek razowy i kanapeczki gotowe do pracy lub do szkoły, bądź poprostu jeść same ponieważ są [...]
Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 4652 Data: 2/3/2009 10:04:27 PM Liczba szacunów: 0
[...] calosc pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. w miedzy czasie przygotowujemy mase na nadzienie = wszystkie skladniki dokladnie blendujemy na jednolita mase. gdy nasze burgery sa gotowe, polowe z nich odkladamy na talerz, natomiast druga polowe odwracamy na druga strone i nakladamy na kazdego z osobna nasze nadzienie. calosc zapiekamy [...]
Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 2087 Data: 4/15/2018 8:09:26 AM Liczba szacunów: 5
[...] lekko podprażyć na suchej patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek zetrzeć lub przecisnąc przez praskę. Wszystkie składniki porządnie wymieszać i uformować burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15minut w piecu rozgrzanym do 200stopni po czym delikatnie odwrócić i piec kolejne 10-15minut. Z surowych [...]
Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1697 Data: 4/29/2016 10:38:48 AM Liczba szacunów: 1
Witam, Sezon grillowy już prawie w pełni, ale żeby nie nudzić się można zrobić coś fajniejszego niż zwykła kiełbacha i karkówka. Wczoraj zrobiłem fajne burgery z piersi indyka Składniki: 2 łyżeczki oliwy z oliwek 3 pokrojone szalotki 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżeczki sosu [...]
Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1804 Data: 5/7/2016 12:37:14 PM Liczba szacunów: 0
Bardzo dobre chude burgery wołowe :] Co trzeba: Mięso wołowe na tatar - "morliny" jest gut albo można zmielić rostbef pół na pół z polędwicą 250g cebula torba ryżu sos teriaki 2 jaja sół pieprz czosnek koncentrat pomidorowy musztarda kukurydza Energia 851 Białko 74 tłuszcze 22 węglowodany 88
Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 10957 Data: 2/2/2009 6:07:10 PM Liczba szacunów: 0
Domowe burgery z cytrusowym łososiem, serem kozim i dodatkiem sosu żurawinowego by MissInvincible /SFD/2017/1/9/97813028cbe64d83bfa7603aa421b091.jpg /SFD/2017/1/9/cca796751a044a56bf3c65010312170b.jpg Składniki: ( kliknij w podlinkowane strony ) - łosoś - bułki drożdżowe - Sos żurawinowy - 100 g. sera koziego - kilka liści rukoli Podanie: Do [...]
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1040 Data: 1/10/2017 5:53:47 PM Liczba szacunów: 1
[...] Wymieszać z mięsem. 2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić. Dodać do mięsa. 3. Dodać przyprawy, pietruszkę i pomidory. Wymieszać. 4. Dodać jajo. Wymieszać i uformować burgery. 5. Piec w temp. ok. 200 stopni ok. 30 min. lub smażyć z jednej strony 4 min. i z drugiej 3 min. Wyszło 12 burgerów. Wartości: Jeden kotlet: B: 11.2 W: 9.7 T: [...]
Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 1627 Data: 1/24/2017 6:45:35 PM Liczba szacunów: 0
[...] jechałem gdzieś je zjeść lub robiłem samemu w domu. Kupowałem zawsze mięso wołowe w biedronce 4x100 gram z tym, że na 100g burger miał około 18-20g tłuszczu z tego co pamiętam. Obecnie jestem na redukcji, mam ochotę na burgera natomiast tego z biedronki raczej nie kupię że względu na tłuszcz. Ma ktoś sprawdzony przepis na mało tłuste burgery? :D
Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 2959 Data: 1/22/2021 5:23:37 PM Liczba szacunów: 0
W Biedronce są burgery wołowe 4 sztuki (4 x 100 gram) po nie cale 8 pln. Dawno nie kupowałem i mogę sie mylić co do makro, ale chyba 1 burger miał 15gram tłuszczu. Przy smażeniu burgera sporo tego tłuszczu wycieka i nie wiem ile tego tłuszczu w nim zostaje. Jak więc liczyć?
Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 3414 Data: 7/23/2018 9:21:48 AM Liczba szacunów: 0
Cześć mam pytanie, jeżeli np. będę sobie robił burgery (dobra bułka żytnia - jak nie znajdę dobrych jakościowo to sobie sam zrobię z dobrej mąki) i np. mięsco z udźca wołowego itd. i będzie jadł takie coś co drugi dzień to będzie ok? Oczywiście chodzi mi o "domową robotę".
Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3082 Data: 11/18/2017 10:37:00 PM Liczba szacunów: 0