Globalna częstotliwość diagnozowania cukrzycy, szczególnie cukrzycy typu 2 (T2DM), znacząco rośnie, pod wpływem wielu czynników społeczno-ekonomicznych, demograficznych, środowiskowych i genetycznych. Prognozy Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) podkreślają niepokojący trend, zwracając uwagę na potrzebę poszukiwania skutecznych [...]
Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie. Jak bowiem [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
Czasem spotykamy kulturystów "starszej daty", za których czasów jadło się mieszanki surowego jaja, jako formę szybkostrawnego białka w okresie okołotreningowym, ale i nie tylko. Traktowali oni tego typu szejk jako znakomite źródło białka, które w jaju jest wzorcowe pod kątem profilu aminokwasów. Czasem mity przenoszące się choćby z filmów akcji [...]
Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to przewlekła choroba autoimmunologiczna charakteryzująca się przewlekłym stanem zapalnym stawów, często wywołującym obrzęki. Najbardziej dotknięte są stawy dłoni, nadgarstków i stóp. Choroba ta może prowadzić do bólu, sztywności i deformacji stawów, a także do powikłań takich jak bezsenność, lęk i depresja. [...]
W materiale zamieszczonym w serwisie Youtube „Budowa masy na diecie tłuszczowej. Jej wpływ na hormon wzrostu, anabolizm, insulinę”, Robert Piotrkowicz stwierdził, iż „spożywając tłuszcze zwierzęce nie ma możliwości otłuszczenia się”. Nie jest to zdanie wyrwane z kontekstu! Piotrkowicz jest jednym z bardziej znanych profesjonalnych kulturystów, [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Mimo wielu narzekań, jako społeczeństwo, żyjemy coraz dłużej. Światowa Organizacja Zdrowia odnotowała, że od roku 2000 długość życia wydłużyła się aż o pięć lat! Nie mam tutaj na myśli krajów, gdzie opieka zdrowotna jest na niskim poziomie i tam nawet niewielka poprawa, w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe [...]
Opuchlizna na stopach pojawia się zwykle po całym dniu w butach, po podróży, po wielu godzinach w pozycji siedzącej lub jeśli Twoje buty nie należą do najwygodniejszych. Dolegliwość ta może być całkowicie nieszkodliwa, ale w niektórych przypadkach daje nam wskazówkę na temat stanu zdrowia. Skutki uboczne leków Wiele leków może powodować obrzęk. [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Białko serwatkowe może mieć wpływ na odporność, regenerację po treningu siłowym, biegowym, piłkarskim czy interwałowym. Okazuje się, że ma też wpływ na stres oksydacyjny, który jest nieodłącznym kompanem wysiłku fizycznego. Nadmierne oddziaływanie reaktywnych form tlenu powiązano z przyspieszonym starzeniem się wszystkich tkanek i wieloma [...]
Jeśli kiedykolwiek się odchudzaliście, to z pewnością nieraz doświadczyliście uczucia pustego żołądka przed zaśnięciem i zapewne nie było ono przyjemne. Wstrzymanie się od spożywania posiłków na kilka godzin przed snem jest ogólnie uważane za zdrowe, o ile w ciągu dnia dostarczasz organizmowi niezbędną ilość kalorii. Czy faktycznie chodzenie spać [...]
Witam. Słyszał może ktoś o skutkach ubocznych zarzywania czystego białka ? Słyszalem że następuje zawężenie synaps w mózgu przez co człowiek może stać się agresywny ? Może ktoś mi napiać za i przeciw brania odżywek ? Mama była u lekarza i ten troche jej naopowiadał teraz robi mi wywody w domu. Pozdrawiam
[...] niesamowitego zagazowania otoczenia..Białka jajeczne są tutaj nie do pokonania. Pytanie moje jest takie:czy gazy,które w nadmiarze są niezdrowe,przy diecie i odrzywkach bialkowych nie uszkadzaja watroby ani nerek?Moze nie tyle gazy co produkty powstałe przy przemianie białkowej. czyt Olimp dodaje do Egg jakies substancje polepszające [...]
Mam 16 lat, 185 cm wzrostu, waże 80 kg. Ułozyłem juz odpowiednia dietę, ale teraz dodatkowo chciałbym zaczać stosowac białko. Ćwicze 6 razy w tygodniu. Prosiłbym o wypowiedzi na temat ewentualnych skutków ubocznych białka i odpowiedź, czy mógłbym zacząc je stosować. Z góry dziękuje za wszytskie wypowiedzi.
Witam, jestem nowy, trenuję od miesiąca na siłowni. Tak jak w temacie(chodz powinienem napisac czy ODSTAWIENIE bialka niesie za soba negatywne skutki), ostatnio rozmawiałem z moją dziewczyną na temat białka, powiedziała mi, że jej ojciec je brał, a w momencie gdy je odstawił, zaczęły mu rosnąć przysłowiowe 'cycki' i tutaj moje pytanie czy [...]