Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
[...] może pozwolić sobie na codzienne spożywanie nabiału, jednak w określonych, niewielkich porcjach, tak by jednorazowa porcja laktozy nie była wysoka. SPRAWDŹ: Pyszna czekolada bez laktozy Kolejną interwencją dietetyczną jest zastosowanie enzymów trawiennych, które spożywa się do posiłku, stanowią one wsparcie naturalnego procesu trawienia. [...]
[...] lub np. kontrowersyjnych źródeł tłuszczów, wpływających na funkcjonowanie ustroju i stan zapalny. Widziałem diety pozbawione całkowicie wartościowych źródeł tłuszczów, co bez wątpienia odbije się na zdrowiu i środowisku hormonalnym. Referencje: Anna Golonko, Lucyna Ostrowska i in. Wpływ hormonów jelitowych i neuroprzekaźników na uczucie głodu [...]
[...] Zamiast zakończenia napiszę, iż ludzie wierzą w lokalne „spalanie” tłuszczu np. dzięki treningowi brzucha. Da się pozbyć tłuszczu lokalnie, ale zgłoś się do chirurga i przygotuj gruby portfel. Na treningu jest to niezwykle ciężkie do uzyskania zjawisko, można przyjąć, iż niemożliwe dla większości ludzi bez wspomagania farmakologicznego.
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]
[...] zbilansowanych posiłków na cały dzień, a co za tym idzie rezygnujemy z diety na rzecz tradycyjnego, często mało odżywczego jedzenia. I to z kolei wprowadza nas w poczucie beznadziei i faktu, że nie jesteśmy w stanie dbać o naszą sylwetkę tak, jakbyśmy tego chcieli. Na szczęście firma SFD wprowadziła do swojej oferty ciekawe dania, z dobrej [...]
Bycie w formie przez cały rok wymaga sporej samodyscypliny i poświęcenia. Większość ludzi w ciągu tych 12 miesięcy się zmienia – raz jest to lepsza forma, smuklejsza sylwetka, a raz trochę więcej ciała. U części osób wynika to z różnych cykli treningowych i świadomego działania, a u innych większej lub mniejszej samodyscypliny związanej z [...]
Co powiesz na kilka wskazówek, które mogą natychmiast wpłynąć na Twoje efekty podczas stosowania diety i ostatecznie szybciej doprowadzić Cię do wyznaczonych celów? Chcesz uniknąć pułapek dietetycznych, ciągłego głodu i zmęczenia, związanych ze stosowaniem diety? Nie rozpaczaj, jeśli zboczysz z właściwej drogi Każdemu czasami zdarzają się gorsze [...]
Nie zawsze dobrym pomysłem jest stosowanie wskaźnika BMI. Nie tylko nie nadaje się dla sportowców, ale wskazuje, że kulturyści, trójboiści czy strongmani są otyli. Wskaźnik ten nie uwzględnia składu ciała, ale tylko wagę. Podsumowanie Nie da się obliczyć idealnej wagi oraz wymiarów, bo każdy człowiek ma inne proporcje tłuszczu, mięśni, kości o [...]
[...] ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób bezpośredni zwiększa ryzyko zawału serca, niewydolności serca, pojawienia się zmian w tętnicach wieńcowych, udaru mózgu, miażdżycy tętnic kończyn dolnych czy pojawienia się [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
[...] z BCAA, eliminując w ten sposób potencjalne czynniki, które indukują oporność na insulinę. Dzięki temu właśnie, u sportowców BCAA wywierają dobroczynne działanie bez wywoływania insulinooporności. Referencje: Jian Shou, Pei-Jie Chen and Wei- Hua Xiao „The Effects of BCAAs on Insulin Resistance in Athletes” [...]
[...] czas gotowania około 8-10 minut. Minusy: obecność glutenu, błonnik w sporej ilości może być minusem w przypadku osób ze sporym udziałem węglowodanów w diecie. 2. Makaron bezglutenowy kukurydziany Pastani 500 g Dostępny jedynie w Biedronce makaron kukurydziany, bezglutenowy. Smak przypominający zwykły makaron durum. Niestety kukurydza jest [...]
[...] niemalże w każdym sklepie, nie są to orzechy cieszące się ogromną popularnością. Czego nie wiesz o pistacjach? I dlaczego warto włączyć je do diety? Wybieraj pistacje bez soli Na rynku dostępne są zarówno pistacje w łupinach, jak i bez, jak również pistacje naturalne oraz prażone i solone. Najlepiej wybierać te, które nie są poddawane [...]
[...] To wcale nie znaczy, iż porażka hipertroficzna kolegi/koleżanki wynika z tego, iż proteiny nic nie dają. To wcale nie oznacza, że zwiększanie podaży protein można prowadzić bez granic, że białko daje niekończące się zyski. Nie! W fizjologii osiągasz pewien konkretny próg wysycenia i każde dalsze zwiększenie ilości białka, węglowodanów czy [...]
Od wielu lat trwa spór, czy lepsze jest trenowanie całego ciała trzy razy w tygodniu, czy może dzielenie treningu na części i ćwiczenie raz w tygodniu? Niestety niektórzy nierzetelni eksperci przedstawiają poszczególne rodzaje treningu w nieprawdziwym świetle. Oto jeden z nich: https://www.youtube.com/watch?v=cZGxwjp76wc Podsumowanie Trening FBW [...]
[...] mogą być produkty, które nie należą do „czystych”. Warto jednak pamiętać, że dieta IIFYM niekoniecznie polega na tym, aby objadać się wysoce przetworzoną żywnością, bez obecności żywności naturalnej i nieprzetworzonej. IIFYM to system, który polega na luźnym podejściu do diety, w którym jest miejsce dla „czystej” i „brudnej” żywności. [...]
[...] prostych i 4 g błonnika) tłuszcz 0 g białko 2 g Plusy: ogromna zawartość karotenoidów-377% dziennego zapotrzebowania, większa zawartość wapnia (istotne dla osób na diecie bezmlecznej), ciekawy smak, zdecydowanie lepiej smakują na zimno niż ziemniaki, bardzo dobre źródło potasu, dwa razy więcej błonnika niż w ziemniakach. Minusy: cena, [...]
[...] mozolny okres diety redukcyjnej, przygotowującego do zawodów lub sezonu plażowego. Pół biedy, jeśli rozpoczyna go odpowiednio szybko, a tłuszczu nie zbudował za dużo. Wtedy bez ryzyka drastycznych diet spokojnie przygotuje się do sezonu startowego. Jeżeli jednak jest przeciwnie, aby wywołać szybkie tempo utraty tkanki tłuszczowej, posuwa się [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]