[...] życia. Trening siłowy może zwiększyć siłę i masę mięśni u starszych i przewlekle chorych pacjentów. Badanie naukowe Naukowcy przeprowadzili randomizowane, kontrolowane badanie, aby sprawdzić, czy trening oporowy zwiększa siłę i rozmiar mięśni u pacjentów z wyrównaną marskością wątroby. Metody. Przeprowadzono prospektywne badanie 39 [...]
Wiele osób przedstawia podejście fatalistyczne do rzeczywistości, a bardzo często okazuje się, że ich nastawienie jest swego rodzaju samospełniającą się przepowiednią. Im mocniej ingerujesz w swój organizm, system hormonalny, funkcjonowanie nerek, wątroby, serca, lipidogram, glikemię, stężenie insuliny, tym możesz wymagać bardziej obszernych i [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Jest badana od wielu dekad i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Podsumowanie Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
[...] w porównaniu do nieaktywnej fizycznie, u szczurów trenujących o wiele niższa była ekspresja neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). Jak rozumieć to badanie? Stosowanie kokainy zwiększa ekspresję BDNF w jądrze półleżącym, w rejonie brzusznej części nakrywki śródmózgowia i ciele migdałowatym w sposób zależny od czasu. [...]
Tłuszcz składowany w mięśniach nie ma dużego znaczenia zdrowotnego dla sportowców. Jest to lokalny magazyn energii używany np. w sportach wytrzymałościowych. Tłuszcz podskórny jest już gorszy, ale w większości wypadków stanowi problem dopiero, gdy zgromadzi się go naprawdę dużo. Na pewno powoduje uszczerbek w estetyce sylwetki. Zupełnie inaczej [...]
Kwasy omega-3 kiedyś nie były znane, a później nie zdawano sobie sprawy z ich znaczenia dla rozwoju i funkcjonowania człowieka. W XXI wieku nadal spotyka się osoby, które uważają, że tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan [...]
Ostatnimi czasy, gdy moda na zdrowy styl życia się rozpowszechnia, a zarówno producentów suplementów, jak i samych suplementów na rynku pojawia się coraz więcej, nie łatwo jest mieć pewność, co rzeczywiście pomaga, zarówno prozdrowotnie, jak i w efektach sportowych, a co jest zwykłym chwytem marketingowym, na którym skorzysta jedynie producent.
[...] ciśnienia krwi, obniżenia stężenia trójglicerydów i zmniejszenia całkowitego wydzielania insuliny, przy jednoczesnym zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Co wykazało badanie naukowe? Okazało się, że podawanie beberyny łagodzi wywołane alkoholizmem uszkodzenie wątroby poprzez hamowanie stanu zapalnego oraz regulację wychwytu kwasów [...]
[...] w zwykłym żółtym serze może się znaleźć 15 mg annato w kilogramie produktu, w deserach i rybach wędzonych 10 mg na kg. Odnieśmy to do badań naukowych. Przeprowadzono badanie toksyczności doustnej ekstraktu annatto (norbiksyny), naturalnego barwnika pokarmowego. Grupy 10 samców i 10 samic szczurów Sprague-Dawley karmiono przez 13 tygodni [...]
Bieganie jest jedną z najlepszych aktywności służących do poprawy wydolności (szczególnie bieg na nartach), poprawy sprawności, zwinności, szybkości czy nawet redukcji tkanki tłuszczowej. Niestety sportowcy płacą wysoką cenę za nadużywanie wspomnianego narzędzia. U większości biegaczy długodystansowych daje się zauważyć wyniszczenie mięśni, [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
Gdyby tak rozejrzeć się dookoła, wszędzie możemy zauważyć tworzywa sztuczne, m.in. plastik. W tej chwili patrzymy w plastik lub opieramy ręce na plastikowej klawiaturze, często nieświadomie nosimy plastik, kupujemy, a następnie przechowujemy w nim leki, żywność, napoje i, co najgorsze, wydaje nam się, że to wszystko jest normalne i nie ma się [...]
[...] sodu Celem było ustalenie pojawienia się ryzyka raka przełyku w kohorcie narażonej na długotrwałą ekspozycją zawodową na azotyn sodu. Zastosowaną metodą było retrospektywne badanie kohortowe. Pewna firma produkująca wkręty do drewna funkcjonowała od 1977 do 2000 r. W procesie produkcyjnym stosowano roztwór azotynu sodu jako płyn antykorozyjny i [...]
Ciągle pojawiają się informacje o „zagrożeniu ze strony kreatyny”. Ten suplement miał być niebezpieczne dla nerek, wątroby i w ogóle być źródłem wszelkiego zła. Tymczasem okazało się, że kreatyna jest na tyle przydatna, iż stosuje się ją nawet u osób w podeszłym wieku lub cierpiącym z powodu określonych schorzeń. Podsumowanie 24 tygodnie [...]
Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]
Berberyna stosowana jest jako suplement diety najczęściej z uwagi na jej właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe. Nierzadko sięgają też po nią sportowcy, szczególnie z dyscyplin sylwetkowych, wykorzystując potwierdzony badaniami efekt jej suplementacji w postaci redukcji tkanki tłuszczowej. Niemniej powszechne wykorzystanie berberyny w [...]
Twoje ciało potrzebuje białka do różnych celów. Wykorzystuje aminokwasy z białka do produkcji hormonów, enzymów, białek nośnikowych i przeciwciał, składników układu odpornościowego, które pomagają zwalczać infekcje. Dodatkowo twoje ciało wykorzystuje aminokwasy z białka do naprawy, w tym do odbudowy tkanki mięśniowej. Kiedy wykonujesz trening [...]