Witaminę D postrzega się obecnie bardziej jak hormon niż jak typową witaminę. Jest niezwykle ważna dla osób aktywnych, sportowców i osób, które przekroczyły 45 rok życia. Zapobiega ona chorobom kości związanym z wymianą wapnia i fosforu. Utrzymuje właściwe stężenie wapnia w płynie zewnątrzkomórkowym. Infekcje skóry: Witamina D ma działanie [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] minutową sesję (dla mężczyzny ważącego 92,5 kg), a średnie 475 kcal. W jednym z nowszych badań porównano jazdę na rowerze spinningowym oraz klasycznym rowerze. Uczestnikami badania były 24 uczennice (12 przydzielono do grupy spinningu, 12 do zwykłych rowerów). Każda grupa była szkolona przez 16 tygodni, trening prowadzono 3 razy w tygodniu po 1 [...]
[...] częstość występowania, choć nieistotną statystycznie, nowotworu złośliwego wysp trzustkowych Langerhansa u samic, który występuje bardzo rzadko. Na podstawie wyników tego badania należy unikać spożywania coli i podobnych do niej napojów. Uwaga: oczywiście to wcale nie znaczy, że spożycie od czasu do czasu napoju w rodzaju coli spowoduje raka. [...]
Wiele osób, które straciły bardzo dużo nadmiarowych kilogramów, miewa spore trudności z utrzymaniem nowej masy ciała. Takie zjawisko identyfikujemy zwykle z pojęciem efektu jo-jo. Podsumowanie Proces redukcji oraz późniejsze etapy stabilizacji to długotrwałe procesy, podczas których pacjent powinien być pod nadzorem specjalistów, którzy będą [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Owies a utrata wagi Diety bogate w produkty pełnoziarniste wiążą się z niższą masą ciała, ponieważ zawierają białko roślinne i błonnik, [...]
[...] stanu zapalnego w ustroju. Umiarkowany stan zapalny jest konieczny dla wywołania reakcji ustroju i określonych adaptacji indukowanych wysiłkiem fizycznym. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: GEOFFREY M. HUDSON i in. Effects of caffeine and aspirin on light resistance training performance, perceived exertion, and pain perception [...]
Wiele osób, które chcą schudnąć, decyduje się na wdrożenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń. To bardzo dobra droga, trzeba jednak pamiętać, że na sukces składa się nie tylko ujemny bilans energetyczny (choć jest on najbardziej istotny), ale także hormony. Najczęściej słyszy się o hormonach odpowiadających za uczucie sytości (leptyna) oraz głodu [...]
[...] zwiększone spożycie kalorii z jedzenia późnym wieczorem i bliżej pory snu może skutkować spożywaniem dodatkowych kalorii w ciągu dnia i przybieraniem na wadze. Z kolei inne badanie wykazało, że obfite jedzenie bliżej momentu, w którym organizm zaczyna wytwarzać melatoninę, może skutkować zwiększeniem procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
[...] niż wartości rekomendowane przez naukowców. Badanie Duńscy naukowcy z Uniwersytetu w Aarhus zebrali 55 wcześniej opublikowanych badań na temat witaminy D i związku z BMI badanych osób. Badania te były wykonywane na dużych grupach ludzi. Naukowcy ponownie je przeanalizowali poszukując nowych wniosków. Wyniki Z 45 badań naukowcy zebrali zdrowe [...]
Zbyt duża podaż energii połączona z nieaktywnym trybem życia są przyczyną wielu negatywnych zmian w ustroju człowieka. Przekarmianie węglowodanami i tłuszczami (np. obecnymi w pokarmach fast food) stało się jednym z największych współcześnie występujących problemów. Niezdrowe pokarmy i nieaktywność fizyczną wiąże się z otyłością, cukrzycą [...]
TABATA to krótki intensywny trening, mający trwać 4 minuty. 8 ćwiczeń x 20 sekund = 160 sekund 8 x 10 sekund przerwy = 80 sekund 240 sekund = 4 minuty. Naukowcy sprawdzali, jak trening wytrzymałościowy i siłowy sprawdzą się u wytrenowanych graczy rugby i hokeistów. Celem było porównanie efektów treningu siłowego oraz: treningu interwałowego o [...]
[...] dzienna aktywność fizyczna nie musi się odbywać na raz. Dzieci powinny być aktywne przez cały dzień. Wyniki były podobne wśród chłopców i dziewcząt, którzy uczestniczyli w badaniu, chociaż naukowcy odkryli, że aktywność fizyczna ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi tylko u dziewcząt. Podsumowanie Wiemy, że aktywność fizyczna ma kluczowe [...]
Wiele stron internetowych przestrzega przed rzekomo toksyczną sukralozą. Czy jest się czego bać? Cóż, badania naukowe wcale nie donoszą, aby sukraloza była aż takim zagrożeniem. Została odkryta przez brytyjskich naukowców w 1976 r. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) dopuściło sukralozę do używania w 15 typach żywności i napojów w 1998 [...]
Metodyka crossfit budzi wiele kontrowersji. Często wykonuje się tam złożone ćwiczenia przy rosnącym zmęczeniu, co może prowadzić do wystąpienia kontuzji. Przykład? Nie jest dobrym pomysłem rwanie, podrzut sztangi, martwy ciąg, zarzut lub wycisk podrzut na ilość. Podsumowanie On-line można napisać wszystko, nie wiemy nawet, czy ankietę wypełniały [...]
L-Teanina jest aminokwasem występującym głównie w herbacie. I chociaż L-teanina nie jest aminokwasem niezbędnym, jak wiele innych aminokwasów, niemniej pozostaje składnikiem pokarmowym niezwykle pożytecznym dla zdrowia, a szczególnie dla zdrowia psychicznego. Eksperymentalny tucz zwierząt zakończono oczywiście tradycyjnie ich ubojem. Działanie [...]
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety stosowanych przez kulturystów, zawodników sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu [...]
[...] niż rozpuszczalny błonnik. Jest więc możliwe, że z powodu zmniejszonego głodu, grupa, która zjadła mieszankę chia, zjadła mniej jedzenia, niż grupa otrębów owsianych. W badaniu nie wzięto pod uwagę tego, jak dodatek do diety wpłynął na ilość przyjmowanego pokarmu. Inne zalety Oprócz zawartości błonnika nasiona te są źródłem kwasu [...]