[...] a przy okazji zapewnia nam nawodnienie (tak ważne w wysokich temperaturach powietrza) i wiele niezbędnych składników odżywczych. Wraz z melonem, dynią, ogórkiem i cukinią, arbuzy należą do rodziny dyniowatych (łac. Cucurbitaceae). Owoce w słodkim żelu bez dodatku cukru Black Diamond Yellow Belly Niektóre odmiany arbuzów, to prawdziwe giganty. [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Kto nie kocha owoców? Są słodkie, soczyste, pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. [...]
Przyczyn pojawiających się zmarszczek może być naprawdę wiele. Zaczynając od spania w makijażu, przez poruszanie się po zanieczyszczonym mieście, kończąc na wcieraniu kosmetyków, nie tymi palcami co trzeba. Nie trzeba więc być geniuszem, aby zrozumieć, że dieta też ma ogromny wpływ na nasz młody wygląd. Ponadto, badania sposobu odżywiania osób [...]
[...] co jesz. Przede wszystkim ogranicz źródła rafinowanego cukru i alkoholu. Postaw na pełnowartościowe źródła białka (ryby, jajka, twarogi, mięso), pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy owoce (wiśnie, banany, jagody, arbuz). Do posiłków dodawaj cynamon, imbir i kurkumę. Nie rezygnuj z kawy. Umiarkowana dawka kofeiny może okazać się pomocna.
Dla każdego z nas wydaje się to naturalne, że chcemy, aby produkty spożywcze, które kupujemy na długo pozostały świeże. Dbamy o to, aby nie popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny [...]
Pewnie wiele razy słyszeliście od rodziców, od babć czy dziadków, że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, [...]
Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Podsumowanie Osoby, które chcą zwiększyć spożycie prebiotyków, mogą to zrobić [...]
[...] kapusta włoska to około 5 - 6 g sacharozy, fruktozy i glukozy oraz polioli, tak samo, jak brukselka, a burak to 7 g cukrów prostych i polioli - czyli tyle, co melon, arbuz, truskawki lub grejpfrut. Oczywiście warzywa są mniej słodkie, bo zawierają też związki, które neutralizują ich słodycz (np. glukozynolany w brukselce), ale - co trzeba [...]
Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
[...] substancji, ale dziś szczególnie wyróżniamy astaksantynę. Czym jest astaksantyna? Astaksantyna to karotenoid. Karotenoidy to substancje, które nadają takim pokarmom jak arbuz czy pomidory ich żywy kolor. Występują w intensywnych odcieniach czerwieni, pomarańczu i żółci, a do ich rodziny należą beta-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna oraz [...]
Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]