W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] niezbędnym dla organizmu, jednak z jego dawkowaniem należy obchodzić się ostrożnie. Co więcej, drastyczne zwiększenie podaży tego pierwiastka może wywołać szereg niebezpiecznych skutków ubocznych, takich jak nadczynność tarczycy. W skrajnych przypadkach prowadzić może nawet do powstania wola, które najczęściej kojarzony jest z niedoborem jodu.
[...] font-family:"Times New Roman",serif;} Czym jest płyn Lugola? Na rynku istnieją różne wersje wspomnianego specyfiku. Oryginalny jest mieszanką zawierającą 100 mg w 1 ml jodku potasu (10%) i 50 mg w 1 ml jodu (5%). Obecnie w aptekach jako środek do zewnętrznego odkażania skóry, przemywania drobnych zranień i otarć, spotyka się 1% roztwór jodu [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] (jedzą także jajka i produkty mleczne). O czym musisz pamiętać? Warto pamiętać, iż dla człowieka niebezpieczny może być nie tylko niedobór, ale też i nadmiar jodu w diecie. Pewna 45-latka zachorowała z powodu bogatych w jod wodorostów. Zawierają one średnio do 1500 mikrogramów (µg) jodu w 1 g suszonego produktu. Normalnie gruczoł [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] czy do wystąpienia chorób, które wpływają na jej pracę, warto stosować dietę, która będzie promowała jej prawidłową funkcję. Zastosowanie zbilansowanej diety obfitującej w jod, selen, witaminę A i D będzie tym czynnikiem, który będzie działał zapobiegawczo. Warto również raz na 1-2 lata zbadać hormony tarczycy, czy ich wartość w naszym ciele [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
[...] => przysadka mózgowa => TSH, hormon tyreotropowy, tyreotropina => T4/T3 w tarczycy (dodać należy, iż większość T3 powstaje w tkankach obwodowych, w wyniku odjodowania T4). Ogólnie wzrost stężenia TSH odnotowuje się: w pierwotnej niedoczynności tarczycy, przy zwiększonej aromatyzacji (estradiol wpływa pobudzająco na TSH), w [...]
Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt. Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]
Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]
[...] podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres ruchu... Aktywność tarczycy a redukcja tłuszczu 70% trijodotyroniny (T3) jest związane z białkami (TBG, prealbuminami i albuminami). Z kolei T4 (tyroksyna) jest związane z TBG, prealbuminami i albuminami aż w 99%. Tylko wolna [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
We współczesnym świecie coraz częściej spotyka się osoby, które dostrzegają źdźbła, a nie widzą pola lub pojedyncze drzewa, ale nie dostrzegają lasu. W efekcie taki człowiek skupia się na godzinnej aktywacji mięśni, dopracowuje do granic absurdu dietę, wylicza co do sekundy trening aerobowy, co do kilograma objętość przerzucaną w trakcie treningu [...]
[...] w jajkach znajduje się cholina, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, znajdziemy w nim również kwas foliowy i żelazo, a także selen, jod, luteinę, Witaminy A, D, E, B2, B5, B12. Jajka są złotym standardem w zakresie dostarczania wszystkich właściwych składników odżywczych niezbędnych do wzrostu mięśni. [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
Pojawienie się metalicznego posmaku lub krwi w jamie ustnej nie oznacza niczego dobrego. Omawiam najczęstsze przyczyny tych zjawisk, jednak artykuł nie ma na celu i nie może zastąpić konsultacji lekarskiej. Tego rodzaju niepokojące symptomy trzeba diagnozować i nieraz konieczne są dalsze skomplikowane badania. Podsumowanie Nie należy lekceważyć [...]
We współczesnym świecie niezwykle modne stały się rozmaite, legalne i nielegalne środki odchudzające. Niestety, zarówno hormony tarczycy, jak i sibutramina, semaglutyd pod marką Ozempic oraz liraglutyd (sprzedawany pod markami: Saxenda, Victoza) nie są pozbawione skutków ubocznych. Ryzyko zaburzeń funkcji poznawczych Doraźne, ostre skutki [...]