SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jod

  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34306 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Zielone dodatki w diecie - czy warte uwagi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3850 Data: 2017-10-13 10:03:41
  • [...] prowadzenia zdrowego trybu życia, poproś lekarza, aby dał Ci skierowanie na pełny panel tarczycowy i nie ograniczaj się do badania samego TSH i T4. Upewnij się, że twoja dieta zawiera odpowiednią ilość selenu, cynku, żelaza i jodu. Zwróć uwagę na funkcjonowanie twoich jelit. Tarczyca naprawdę jest głównym gruczołem, jeśli chodzi o metabolizm.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7799 Data: 2018-11-01 12:39:24
  • Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne.  Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1990 Data: 2020-05-06 22:18:43
  • Co powinieneś wiedzieć o łososiu hodowlanym?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3073 Data: 2018-03-14 12:18:08
  • Budujemy formę na diecie wegańskiej - Białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2084 Data: 2021-01-26 19:05:21
  • [...] ma miejsce w przypadku diety wegańskiej, może rodzić pewne niedobory. Dietetycy zwracają tutaj uwagę na możliwe niedobory witaminy D i B12 oraz minerałów tj. żelazo, wapń, jod selen i cynk. Często tę listę uzupełnia się o specyficzny rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych - omega-3. Oczywiście te niedogodności nie są nie do przezwyciężenia, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2270 Data: 2021-07-29 19:08:33
  • [...] Najczęściej można spotkać się z brakami dietetycznymi w zakresie witaminy B12 i D, niektórych minerałów, wśród których warto wymienić: cynk, żelazo, selen, wapń oraz jod. Mimo tego, że niektóre rośliny zawierają dużą ilość kwasów wielonienasyconych omega-3, to jednak ich stopień wykorzystania przez nasz organizm jest niezwykle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 781 Data: 2021-08-12 11:01:29
  • [...] są szczególnie prawdopodobne u osób uczulonych na pokrewne rośliny, takie jak chryzantemy, nagietki i stokrotki. Jeśli jesteś uczulony na rośliny nagietkowe, stokrotki lub jod, unikaj mniszka, aby zapobiec potencjalnym reakcjom alergicznym. Jeśli obecnie stosujesz inne leki, poczekaj 2-3 godziny przed spożyciem mniszka lekarskiego, ponieważ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7670 Data: 2017-05-04 09:51:42
  • Co jedzą mieszkańcy najzdrowszych państw świata?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy wiecie, które państwa uchodzą za najzdrowsze? Jednym ze wskaźników jest długowieczność i biorąc pod uwagę ten czynnik można wyróżnić pięć państw – Monako, Japonię, Singapur, Hiszpanię i Grecję. Co decyduje o tej niezwykłej długowieczności w tych krajach? Singapur Singapur jest kolejnym krajem obdarzonym długowiecznością – średnia długość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3042 Data: 2019-02-16 12:45:58
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego w wodzie. Poprawiają perystaltykę jelit, ale też dostarczają wiele cennych witamin i minerałów - witaminy z grupy B, magnez, żelazo, miedź, potas, cynk, jod. Mają jednak sporo fosforu, co akurat jest ich wadą, ponieważ w naszej diecie pierwiastek ten występuje w nadmiernych ilościach.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4459 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • [...] niedobór snu. 9. Uważaj na goitrogeny Goitrogeny są substancjami w niektórych środkach spożywczych, które zakłócają produkcję hormonów tarczycy przez zakłócanie wchłaniania jodu. Na liście pokarmów bogatych w goitrogeny znajdziemy brokuły, kalafior, jarmuż, szpinak, soja, orzeszki ziemne, brzoskwinie i proso. Osoby z niedoczynnością tarczycy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7468 Data: 2018-04-28 18:44:47
  • [...] na m.in. szybsze osiąganie postępów, czy zabezpieczenie przed kontuzjami. Oprócz wymienionych wcześniej elektrolitów warto zwrócić uwagę również na cynk i żelazo, selen i jod, czy mangan i miedź. Zawsze należy porównywać dzienne jadłospisy do norm dotyczących zapotrzebowania i dokonywać niezbędnych modyfikacji. Największe zagrożenie z punktu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4117 Data: 2021-12-27 13:36:54
  • [...] dlatego warto starannie planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety wegańskie i ścisłe wegetariańskie są również zwykle ubogie w witaminę D, żelazo, wapń, cynk, jod i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Chociaż niektóre z tych składników odżywczych można znaleźć w źródłach roślinnych, to na diecie wegańskiej ciężko jest uzyskać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1709 Data: 2021-09-13 12:18:33
  • [...] powstawaniu raka. W burakach znajdziemy również celulozę, pektyny, wiele witamin i minerałów między innymi: B1, B2, B12, C, miedź, magnez, potas, żelazo, fosfor i jod. Tak bogaty skład sprawia, że buraki znajdują się na liście super pokarmów, których przypisuje się zdolność leczenia i zapobiegania wielu chorobom. Buraki mogą poprawiać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9368 Data: 2017-12-27 08:54:18
  • [...] dietę roślinną i unikaj produktów przetworzonych. Diety wyłącznie roślinne są często ubogie w niektóre składniki odżywcze, w tym żelazo, witaminę B12, jod, wapń i witaminę D. Forma żelaza, którą otrzymujesz z pokarmów roślinnych, zwana żelazem niehemowym, nie jest tak dobrze wchłaniana, jak żelazo hemowe z produktów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3994 Data: 2021-11-15 17:31:00
  • 5 warzyw, które warto dołączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] oraz Koreańczycy wierzą w cudowne właściwości tych glonów. Te wodne warzywa zawierają w sobie nawet do 20 razy więcej minerałów niż warzywa hodowane na lądzie. Bogate są w jod, który wspomaga pracę tarczycy. Algi morskie stosowane są również w celach upiększających. Poprawiają jakość i elastyczność skóry. Są również bogate w szereg witamin, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4699 Data: 2017-06-14 08:24:33
  • Suplementy mineralno-witaminowe, nazywane potocznie multiwitaminami, są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4510 Data: 2020-10-19 11:13:38
  • [...] mechanizmów fizjologicznych i biochemicznych, które mają na celu utrzymanie zdrowia, nie pozostają obojętne również witaminy C, D, K i E oraz miedź, mangan, molibden i jod. Niektóre z witamin i składników mineralnych pełnią funkcje budulcowe, czego doskonałym przykładem są wapń i magnez (budujące kości), czy cynk (wchodzący w skład komórek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4531 Data: 2022-08-25 06:11:16
  • [...] i mięśniowego oraz sercowo-naczyniowego. Nie rezygnując z mięs i produktów odzwierzęcych łatwiej też jest zaspokoić zapotrzebowanie na kwas eikozapentaenowy (EPA), żelazo, jod czy witaminę D. Źródła: Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, Yonas W, Dort S, Calcagno M, Burgess N, Crosby L, Barnard ND. Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1082 Data: 2022-12-28 07:35:30