Nawiązując jeszcze do wspomnianej odżywki białkowej, to stosowanie jej uzależnione jest od braków białka w diecie. Jeżeli nie masz możliwości zjedzenia źródła białka w posiłku, np. mięsa, ryb, jaj, czy nabiału, to na szybko uzupełniasz odżywką białkową. Ilość uzależniona jest od tego ile Tobie brakuje w diecie. Każdy ma w niektóre dni takie [...]
Każdy sposób obróbki pożywienia będzie miał w pewnym stopniu negatywny wpływ na jakość produktów. Im większa i ingerencja temperatury, czasu podgrzewania, czy innych czynników, tym produkt będzie bardziej przetworzony, a stopień jego przetworzenia wpływa na jakość. Nie ma tutaj znaczenia czy będą to mikrofale, smażenie, pieczenie, gotowanie, [...]
Wiem, pewnie nie jest to najlepszy sposób na obróbkę, ale czasami jak się człowiek spieszy, to trzeba. Wrzucam surową rybę, daję opcję OPTIGRILL na 3 minuty i już mam gotowe. ;-) A na pewno lepsze to niż smażenie.
ale na co ten tłuszcz do kuraka, jak to się robi 3 minuty i bez tłuszczu nawet na gównianej patelni pójdzie? no chyba że ktoś całe filety smaży. ;-) Tłuszcz można spożytkować w smaczniejszych celach niż smażenie lub też można przygotować tłuste mięska, smaczniejsze niż gówniana kura. ;-)
do posiłków używaj oliwe z oliwek do smażenia krótkotrwałego (jajecznica) to oliwa z oliwek oraz może być masło do smażenia dłuższego najlepszy jest olej kokosowy wiadomo ze smażenie nie jest za zdrowe i o wiele lepiej gotować/parzyć/lub smażyć bez tłuszczowo na teflonie
mam tego oswiadomosc ze smazenie nie jest za zdrowe co do tego oleju z pestek winogrona to pytałem tylko z czystej ciekawosci bo widzialem w sklepie... i tak kupiłem oliwe z oliwek
Kolego liczysz przed obróbką, np pierś ma 100G surowa, po przyrządzeniu np smażenie traci wodę i ona ma już wtedy ok 60g ale traci tylko wodę a btw zostaje takie jakie było w 100g, np dzisiaj miałem 140g smazzonej piersi co odpowiada 200g surowej.
do smazenia to maslo klarowane (ghee), olej kokosowy, smalec. Oliwe najlepiej spozywac na surowo, albo bardzo krótko przesmażyc. Generalnie smazenie nie jest najlepszą metodą obróbki i staraj sie nie traktować go do kazdorazowego przygotowywania posilku
Jak wyżej - teraz śmialo jedz i się nie przejmuj - są święta i na stołach głownie wedliny królują . Jeśli masz pewność że są to wędliny z wyższej półki ( lepsze jakościowo ) to tym bardziej się nie opieraj do salatki :) . Na co dzień unikaj chyba że masz możliwośc samemu robić ( wedzenie , gotowanie , smażenie )to wtedy jedz jak cię najdzie [...]