'M: 1. mnozymy wage x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR) 2. BMR x wspolczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne' moja waga - 80 bf nie wiem , ale myśle że powyżej 15% - jutro zobacze to dam znać współczynnik aktywności 1.1-1.2 więc o co chodzi ? zresztą to 2200kcal to tylko próg wyjściowy. Coś na czym moge się [...]
Emiliano o alkoholu masz dużo artykułów w dziale odżywianie. Jeżeli pijesz, to rób to po posiłku. Odnośnie wypowiedzi powyżej. Nie rozumiem troszkę pytania, jeżeli chodzi Ci o to co jest lepsze czy grilowanie/smażenie to grilowane produkty zdecydowanie. Smażenie jest najgorszą formą obróbki.
ABC Diety 1. Bogate w błonnik węglowodany pomogą oszukać głód. Zawarte w płatkach, kaszach, w chlebie pełnoziarnistym, roślinach strączkowych sprawiają, że nie czujesz się stale głodna. Takiej roli nie odgrywa tłuszcz - dopóki go nie strawisz, nie czujesz się syta. Pokarmy zawierające węglowodany ( nie tylko produkty zbożowe, lecz również owoce), [...]
Ogólnie rzecz biorąc smażenie z dodatkiem tłuszczu nie jest opcją specjalnie rewelacyjną. Długotrwałe smażenie na maśle, czy smalcu również ma niekorzystny wpływ, nie tylko na oliwie.
1. Czytam sporo badań itd i badania przeczą badaniom . Jedna z teorii mówi, że po treningu najlepiej około 15 min zjeść posiłek . W innych natomiast badaniach mówią by poczekać z posiłkiem do godziny bo jest zwiększone wydzielani hormonu wzrostu . Więc w jakim czasie jeść by było optymalnie ? które badania pokazuję iż TRZEBA spożyć posiłek tak [...]
Jeśli taka forma zapisu Ci pomaga - to trzymaj się jej - nie było rozmowy . Ja tylko wspominam jakimi wartościami się zazwyczaj operuje w praktyce. Jeśli chodzi o wartości odżywcze w tabelach i programach - to nie ma reguły. I nie chodzi tutaj o jakąś wadę pomiarów, co naturalne wahania w zawartości b/w/t w pokarmach. Np zawartości skrobi w [...]
Nie no, oczywiście, że jest to subiektywne stwierdzenie - tylko i wyłącznie. Chodzi o to, że poprostu mówiąc kolokwialnie - nie walę w chooja i nie pozwalam sobie na żadne odstępstwa. Co do jadłospisu, to wielkie dzięki, cenna uwaga z tym podsmażaniem.. Generalnie można powiedzieć, że głównie dusze na patelni. Lekko obsmażam, a następnie duszę.. [...]
I posiłek . 100-120 g płatków owsianych wymieszanych z rodzynkami, orzechami włoskimi, bananem zalane wrzatkiem lub z jogurtem naturalnym bez cukru . jajecznica z 6 jajek w tym 1 żółtko + przyprawy . Odżywka białkowa 30g z wodą > czym zastapic ? (czym do jedzenia?) . Preparat witaminowy ( np. Daily Formula Universal) 1 szt . > czym zastapic [...]
rklaweli I posiłek . 100-120 g płatków owsianych wymieszanych z rodzynkami, orzechami włoskimi, bananem zalane wrzatkiem lub z jogurtem naturalnym bez cukru . jajecznica z 6 jajek w tym 1 żółtko + przyprawy . Odżywka białkowa 30g z wodą > czym zastapic ? (czym do jedzenia?) głównie białka to mięso chude, jaja chude, ryby chude . Preparat [...]
Arphiel bardzo chętnie dzisiaj odpocznę :-) a jeszcze jak ktoś na forum mi to zaleca to bez wyrzutow sumienia :-):-):-) Do tej pory robiłam wszystko zgodnie z planem bez względu na samopoczucie...uparta jestem i może trochę do celu na siłę dążę....bolało to Nimesil i za 10 minut siłka, czy interwały. Jeśli 2 dni beztreningowe w tym tygodniu nie [...]
Ale myślałem i tak o zakupie takie urządzenia z racji że na mieszkaniu co wynajmuje mam kuchenkę elektryczną i smażenie na niej to koszmar, bo regulacji temp. można powiedzieć nie ma, jak się palnik nagrzeje to zanim zejdzie temp. to masakra i szukam od razu też pod dietę jakiejś alternatywy. I czy porównując rozsądne smażenie (oliwa z oliwek, [...]
o np: "Wreszcie, wbrew obiegowej opinii oliwa z oliwek extra vergine jest polecana również do smażenia. W porównaniu z większością olejów roślinnych, oliwa z oliwek ma lepszą odporność na smażenie, tzw. punkt dymienia (temperatura, w której oliwa ulega degradacji tworząc szkodliwe substancje) wynosi 210 °C, a więc więcej od [...]
jeszcze w temacie oleju szybkie pyt. o smażenie: dopuszczalne jest na redukcji podsmażyć ryż na małej ilości oliwy z oliwek? http://centrumoliwy.com/oliwa-z-oliwek-smazenie Odpowiedź na twe pytanie
ogólnie jest zdrowa, ale slyszalem że smażenie na oliwie nie jest, a jeśli leje oliwe na rozgrzaną patlenie to po pewnym czasie jest to samo co smazenie na niej... więc jak z tym jest?
Mozesz. Tluszcze przenosza smak przypraw, wiec na pewno bedzie lepsze w smaku. Podobnie do sosow, itp. mozna dodac lyzeczke oliwy i na pewno bedzie lepiej smakowalo nie wiem czy się zrozumieliśmy nie chodzi mi o dodawanie do już przygotowanej potrawy , ale o smarowanie np. piersi kurczaka oliwą , lub marynata na bazie oliwy i potem smażenie tego [...]
McMatek - świetnie wyglądają te naleśniki. Można prosić przepis :D? Naleśniki: - 250g mąki orkiszowej/żytniej (jak najwyższy typ) - 250ml mleka - 200-250ml wody (jak będzie lekko gazowana to będą pulchniejsze) - 4 jaja - Szczypta soli W sumie ilosc maki modyfikuje zawsze w zaleznosci na ile posilkow robie "ciasto", czyli patrze na zapotrzebowanie [...]
Siemanko, ostatnio zamiast gotowania wzialem sie za smazenie kurczaka, mam pytanie jak jest ze smazeniem z oliwa, mniejwiecej znam podstawowe info na temat smazenia, tlenkow itd itp, jednak w kazdym badz razie jak zamierzam sie brac za smazenie ile maksymalnie moge smazyc zeby nie popsuc tej naszej oliwy na patelni, i czy jak usmazylem juz mojego [...]