Zmieniony przez - RozbójnikWojtas w dniu 2017-08-23 18:11:17
Zmieniony przez - RozbójnikWojtas w dniu 2017-08-23 18:11:17
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
Ciasto:
-1 żółtko
-75g mąki pszennej
-40g masła
-szczypta soli
-łyżka erytrytolu
Nadzienie:
-200g sliwek
-100g brzoskwini
-30g rodzynek
-10g mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie : łyżka słodzidła
Wykonanie:
Do mąki wymieszanej z erytrytolem i solą dodajemy zimne masło oraz żółtko i siekamy nożem, aby częsciowo połączyć składniki. Następnie szybko wyrabiamy ciasto rękoma, formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
W między czasie kroimy sliwki i brzoskwinie w kostkę i podgrzewamy w rondelku, razem z rodzynkami. Można dosłodzić, jesli jest taka potrzeba. Zdejmujemy z ognia kiedy owoce zaczną się rozpadać i ostawiamy do schłodzenia. Po schłodzeniu mieszamy z 10g mąki ziemniaczanej.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4-6 częsci i wałkujemy. Ciasto będzie się przyklejało do wałka dlatego najlepiej owinąć go papierem do pieczenia. Papier można też podłożyć pod ciasto. Rozwałkowanym cienko ciastem wykładamy foremki do babeczek - ja używałam małych silikonowych foremek, które następnie układałam i piekłam w formie do muffinów. Z podanych proporcji powinno wyjsć 6 małych babeczek a z pozostałego ciasta można wyciąć paski do dekoracji babeczek. Foremki wkładamy do lodówki na 15min. Po tym czasie nadziewamy babeczki owocami i układamy na wierzchu kratkę (lub nie ).
Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 30 minut - aż ciasto się zrumieni.
Z foremek wyjmować po wystudzeniu - żeby się nie rozpadały.
Uprzedzam - ciasto jest cienkie, w proporcjach minimalistycznych, aby utrzymać kalorie jak najniżej.
Makro:
Całosć:
930,7 kcal B:16,4 g W:113,0 g T:45,9 g
Jedna:
154,0 kcal B:2,6 g W:18,8 g T: 7,6 g
Zmieniony przez - missInvincible w dniu 9/1/2017 12:41:08 PM
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html
Składniki: (2 porcje)
-300g piersi z kurczaka
-40g chorizo
-150g ryżu do paelli - u mnie callasparra
-400ml bulionu drobiowego (jesli użyjemy bulionu w kostce, wtedy dolewamy wody)
-pół cebuli
-3 ząbki czosnku
-pół czerwonej papryki
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-100g groszku mrożonego lub swieżego
-10ml oliwy z oliwek
-sól, pieprz cayenne, papryka wędzona
Wykonanie:
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Ja używam specjalnej patelni do paelli ale zwykła patelnia tak samo się nada.
Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i chorizo. Chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy około 1-2 minuty, aby kurczak lekko się zrumienił i dodajemy drobno posiekaną paprykę. Przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i dosyć sporą iloscią papryki wędzonej. Po paru minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy i wsypujemy ryż. Podsmażamy aby ryż dobrze wchłonął wszystkie ''smaki''. Zmniejszamy ogień na palniku i wlewamy bulion. Jesli używamy kostki to kruszymy ją jeszcze przed wsypaniem ryżu a potem dolewamy wody. Radzę wlać około 350ml i pod koniec, jesli będzię taka potrzeba, dolać resztę. Po wlaniu bulionu niczego nie mieszamy ! Również nie należy przykrywać paelli przykrywką. Ryż ma powoli wchłonąć cały płyn i powinien być w miarę sypki. Pod koniec dodać na wierzch groszek. Ja używam mrożonego groszku, który po wyjęciu z zamrażalki płukam pod bieżącą wodą i zalewam na parę minut wrzątkiem.
Voila!
Porcja (z uwzględnieniem wszystkich składników)
625,6 kcal B:47,3 g W:73,0 g T:16,1 g
Zmieniony przez - missInvincible w dniu 9/1/2017 1:07:30 PM
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- ...
- 159