SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] MissInvincible w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 239728

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 409 Napisanych postów 975 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 35767
Ten makowiec i placuszki wyglądają bajecznie!


Zmieniony przez - RozbójnikWojtas w dniu 2017-08-23 18:11:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Jak wszystkie dania u Miss
2

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Kruche babeczki ze sliwkami i brzoskwiniami

Ciasto:
-1 żółtko
-75g mąki pszennej
-40g masła
-szczypta soli
-łyżka erytrytolu

Nadzienie:
-200g sliwek
-100g brzoskwini
-30g rodzynek
-10g mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie : łyżka słodzidła

Wykonanie:

Do mąki wymieszanej z erytrytolem i solą dodajemy zimne masło oraz żółtko i siekamy nożem, aby częsciowo połączyć składniki. Następnie szybko wyrabiamy ciasto rękoma, formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

W między czasie kroimy sliwki i brzoskwinie w kostkę i podgrzewamy w rondelku, razem z rodzynkami. Można dosłodzić, jesli jest taka potrzeba. Zdejmujemy z ognia kiedy owoce zaczną się rozpadać i ostawiamy do schłodzenia. Po schłodzeniu mieszamy z 10g mąki ziemniaczanej.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4-6 częsci i wałkujemy. Ciasto będzie się przyklejało do wałka dlatego najlepiej owinąć go papierem do pieczenia. Papier można też podłożyć pod ciasto. Rozwałkowanym cienko ciastem wykładamy foremki do babeczek - ja używałam małych silikonowych foremek, które następnie układałam i piekłam w formie do muffinów. Z podanych proporcji powinno wyjsć 6 małych babeczek a z pozostałego ciasta można wyciąć paski do dekoracji babeczek. Foremki wkładamy do lodówki na 15min. Po tym czasie nadziewamy babeczki owocami i układamy na wierzchu kratkę (lub nie ).

Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 30 minut - aż ciasto się zrumieni.
Z foremek wyjmować po wystudzeniu - żeby się nie rozpadały.
Uprzedzam - ciasto jest cienkie, w proporcjach minimalistycznych, aby utrzymać kalorie jak najniżej.

Makro:
Całosć:
930,7 kcal B:16,4 g W:113,0 g T:45,9 g

Jedna:
154,0 kcal B:2,6 g W:18,8 g T: 7,6 g










Zmieniony przez - missInvincible w dniu 9/1/2017 12:41:08 PM
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 409 Napisanych postów 975 Wiek 27 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 35767
Ostatnio robiłem te bułeczki z rodzynkami i wyszły świetne! Prosiłbym o jak najczęstsze wrzucanie przepisów :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
cieszę się! u mnie możesz na przepisy liczyć, zdecydowanie
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Paella z kurczakiem i chorizo

Składniki: (2 porcje)

-300g piersi z kurczaka
-40g chorizo
-150g ryżu do paelli - u mnie callasparra
-400ml bulionu drobiowego (jesli użyjemy bulionu w kostce, wtedy dolewamy wody)
-pół cebuli
-3 ząbki czosnku
-pół czerwonej papryki
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-100g groszku mrożonego lub swieżego
-10ml oliwy z oliwek
-sól, pieprz cayenne, papryka wędzona

Wykonanie:

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę z oliwek. Ja używam specjalnej patelni do paelli ale zwykła patelnia tak samo się nada.
Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek i chorizo. Chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy około 1-2 minuty, aby kurczak lekko się zrumienił i dodajemy drobno posiekaną paprykę. Przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i dosyć sporą iloscią papryki wędzonej. Po paru minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy i wsypujemy ryż. Podsmażamy aby ryż dobrze wchłonął wszystkie ''smaki''. Zmniejszamy ogień na palniku i wlewamy bulion. Jesli używamy kostki to kruszymy ją jeszcze przed wsypaniem ryżu a potem dolewamy wody. Radzę wlać około 350ml i pod koniec, jesli będzię taka potrzeba, dolać resztę. Po wlaniu bulionu niczego nie mieszamy ! Również nie należy przykrywać paelli przykrywką. Ryż ma powoli wchłonąć cały płyn i powinien być w miarę sypki. Pod koniec dodać na wierzch groszek. Ja używam mrożonego groszku, który po wyjęciu z zamrażalki płukam pod bieżącą wodą i zalewam na parę minut wrzątkiem.

Voila!

Porcja (z uwzględnieniem wszystkich składników)
625,6 kcal B:47,3 g W:73,0 g T:16,1 g








Zmieniony przez - missInvincible w dniu 9/1/2017 1:07:30 PM
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 484 Napisanych postów 6372 Wiek 89 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 120575
Aaaaa ale babeczki!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
polecaaaaam

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Babeczki cudo
2

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Wiedziałam, żeby tu na głodniaka nie wpadać Babki aż mi pachną przez monitor Bajecznie. No i makowiec normalnie jak malowany
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?

WHEY premium