SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] MissInvincible w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 143062

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2570 Napisanych postów 6208 Wiek 27 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 187512
i klasyk robiony na szybko wczoraj czyli chlebek bananowy z rodzynkami i masłem orzechowym

1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9246 Napisanych postów 8682 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 305453
z dwojga złego wolę jak jest tego jedzenia dużo niż ładnie wygląda u kogoś wolę oglądać ładne
Proste rozwiązanie... musisz zwiększyć rozmiar zastawy kuchennej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2570 Napisanych postów 6208 Wiek 27 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 187512
Albo na dwa talerze rozkładać

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9246 Napisanych postów 8682 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 305453
gdyby to chodziło o mnie to napisałbym, że zacznę w korytko sobie kłaść, ale że jesteśmy tu gdzie jesteśmy to przyznam rację z dwoma talerzami
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
blue_hope Doradca
Ekspert
Szacuny 3214 Napisanych postów 15808 Wiek 31 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 146708
Chleb wygląda przeznakomicie Mniam!
1

W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 21122 Napisanych postów 250501 Wiek 43 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1304032
http://www.sfd.pl/Najlepszy_BLOG_stycznia_głosowanie-t1161268.html  .
1

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2570 Napisanych postów 6208 Wiek 27 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 187512
Bułeczki drożdzowe z daktylowo- orzechowym nadzieniem.



Składniki:

-150g mąki pszennej typ 550 **
- 50g mąki pszennej razowej
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4g drożdży suszonych
- 125ml mleka 2%
- 25g miodu
- 1 jajo
- 25g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- szczypta soli
- 80g daktyli medjool lub suszonych
- 25g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 30g rodzynek
- cynamon

** ja postanowiłam użyć miksu mąk, można użyć jednego rodzaju, lecz jeśli będzie to tylko mąka pełnoziarnista - ciasto może być trochę cięższe.

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5-10minut. W tym czasie połączyć mąki oraz szczyptę soli w dużej misce. Wlać mleko z drożdżami i miód do miski z mąką i wymieszać łyżką. Następnie dodać jajko i wyrabiać ciasto (ja wyrabiałam ręcznie) przez około 10-15minut. W połowie wyrabiania dodać olej. Jeśli ciasto będzie bardzo lepiące, można dodać odrobinę mąki, ale generalnie ciasto ma takie być.
Daktyle pozbawić pestek i zalać gorącą wodą. Kiedy już namiękną, odlać wodę i zblendować na gładką masę. Dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h. Następnie wyjąć na blat oprószony mąką i wyrabiać przez minutę. Rozwałkować na kwadrat o wielkości, mniej więcej, 30cm x 30cm.
Posmarować na całej powierzchni masą daktylowo - orzechową. Posypać cynamonem i rodzynkami. Następnie zawinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 2cm. Ułożyć na blaszce, na papierze do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia, na około 45min.

Przesmarować wierzch bułeczek olejem i piec w 175 stopniach Celsujsza, przez około 20min.

Polecam zrobić polewę z odżywki białkowej , np. o smaku szarlotki.

Wartości dla całości:

1 751,2 kcal
B: 45,7 g
W: 282,6 g
T: 48,8 g

Wartości dla jednej (wyszło 10 sztuk):

175kcal
B:4,5
W:28
T:4,8




Zmieniony przez - missInvincible w dniu 15/02/2018 13:26:30
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9246 Napisanych postów 8682 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 305453
Zdecydowanie biorę ten przepis do siebie, ale z tymi mąkami trochę pomajstruję
Zrobiłbym już w ten weekend, ale kurczę..... masło orzechowe mam smooth, a nie crunch
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2430 Napisanych postów 2042 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 44625
Mega wyglądają!
Trzeba będzie spróbować zrobić jak trochę wolnego czasu w końcu się znajdzie ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2570 Napisanych postów 6208 Wiek 27 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 187512
Dziéki Dodo możesz zwykłą pszenną dodać a zwykłe masło orzechowe też będzie OK, chociaż te kawałeczki orzechów fajnie się komponują z masą z daktyli

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?