SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] MissInvincible w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 239318

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10060 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214360
Kapusta z grzybami i pieczeń wieprzowa

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Pyszności Jak pieczeń wieprzową robilaś ?

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10060 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214360
Pieczeń robiłam z:
- 1kg chudego mięsa wieprzowego
- 3 lub 4 jaj (szczerze nie pamiętam)
- 1 marchewki startej
- 1 pietruszki stratej
- 1 cebuli drobno posiekanej (można lekko przesmażyć lub nie)
- 3 ząbków czosnku
- koperku
- soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej i mieszanki ziół

Wszystko dobrze wymieszałam , wyłożyłam do foremki, posypałam mieszanką ziół i piekłam w ok 180 stopniach przez 45-60min (zalezy od piekarnika i wielkosci foremki. Ja to jak zawsze na oko, ale tym razem krócej piekłam niż zazwyczaj i wyszła bardzo soczysta )

Kilka razy już robiłam cos takiego i bardzo mi smakuje, a przygotowanie zajmuje parę minut.


Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2016-12-29 11:54:10
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4499 Napisanych postów 35780 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263040
fajna pieczeń i pewnie smakuje super zarówno na ciepło jak i na zimno

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Uwielbiam takie pieczenie Ostatnio chodzi za mną zrobienie konfitury z czerwonej cebuli , jadłam taką ostatnio do pasztetu - robiłaś?

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10060 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214360
K_PS dokładnie dlatego robię tego typu pieczenie dosyć często

Malinowa konfitury z czerwonej cebuli nie robiłam, masz sprawdzony przepis ?

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10060 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214360
Ekspresowe czekoladki

Składniki :

-100g mleczka kokosowego
-10g wheya brownie
-10g kakao
-20g czekolady 90%
-odrobina słodzidła

Mleczko, whey, kakao i stevię zmiksowałam, wrzuciłam do tego dwie cząstki czekolady i wstawiłam do mikrofali na 20s, żeby czekolada się rozpusciła. Wszystko ponownie wymieszałam i przelałam do silikonowych foremek. Dodatkowo posypałam kawałkami suszonych malin i złotym pyłkiem Wstawiłam do zamrażarki i po godzinie voila - gotowe!











Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2016-12-30 14:36:40
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4499 Napisanych postów 35780 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263040
ale fajny i prosty ten pomysł na czekoladki
Myślę, że warto wrzucić do działo jako osobny temat z przepisem
1

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Jak zawsze świetny przepis i piękne zdjęcia

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10060 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214360
Domowe burgery z cytrusowym łososiem, serem kozim i dodatkiem sosu żurawionowego




Sos żurawiony


Składniki:
- 300g żurawiny
- 5łyżek erytrytolu lub innego słodzika
- sok z połówki pomarańczy
- łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Żurawinę umyć, wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem, tak aby woda przykryła żurawinę. Dodać słodzidło i sok z pomarańczy i wymieszać. Gotować przez około 10-15min, co jakis czas mieszając, dopóki owoce żurawiny nie popękają i sos nie zgęstnieje. Żelatynę rozmieszać w małej ilosci wody i dodać do sosu żurawinowego (po zestawieniu z palnika). Przelać do słoiczka i odstawić do wystudzenia.




Bułki drożdżowe

Składniki:

- 2 łyżki ciepłego mleka
- łyżeczka drożdży w proszku
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki erytrytolu
- pół szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 1 jajo
- 100g mąki pszennej razowej
- 75g mąki ryzowej
- 75g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 20g oleju kokosowego

*** gorąco polecam zrobienie bułeczek z samej mąki pszennej - wtedy na pewno dużo lepiej wyrosną.

Wykonanie:

W misce wymieszać mleko, drożdże, cukier, sól, wodę i jajko. Dodać mąki i rozpuszczony olej kokosowy i połączyć wszystkie składniki. Następnie dobrze wyrobić ciasto, ręcznie lub za pomocą robota. Ja wyrabiałam ciasto ręcznie przez około 7minut.
Uformowane ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na pięć częsci, uformować kulki i położyć na przygotowanej wczesniej blaszce silikonowej lub na skropionym olejem papierze do pieczenia. Przykryć lekko folią spożywczą (którą też warto natłuscić, żeby nie przykleiła się do bułek) i wtawić do ciepłego miejsca np. do piekarnika, na kolejną godzinę. Bułki powinny nieco wyrosnąć. W miseczce rozbić jajo z łyżką wody.
Po godzinie zdjąć folię z bułek, posmarować wierzch jajkiem i posypać sezamem, makiem lub dowolną przyprawą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i na samym dole piekarnika położyć brytfannę z wodą. Wstawić bułki i piec przez około 15minut.


Jedna bułka ma makro:
Kcal: 242,0
B: 6,3 g
W: 37,5 g
T: 7,4 g









Łosos w cytrusowej marynacie :

Składniki

- 250g filetu z łososia
- sól i pieprz

Marynata:

- sok z połówki pomarańczy
- sok z połówki limonki
- łyżeczka miodu
- po pół łyżeczki papryki słodkiej i papryki ostrej


Wykonanie:

Łososia natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do małego naczynia żaroodpornego. Połączyć składniki marynaty i zalać nią łososia. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 180stopni, wstawić łososia i piec przez około 10-12minut.




Podanie:

Do bułki włożyć parę lisci rukoli, łososia (ok100g), trzy plastry sera koziego, łyżkę sosu żurawinowego i zajadać smacznego !

Orientacyjne wartosci dla burgera:

Kcal: 547,0
B: 31,7 g
W: 43,8 g
T: 27,2 g


3

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?

WHEY premium