SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] MissInvincible w kuchni

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 239460

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Bezglutenowe leniwe pierożki

- 1 jajo
- 250g twarogu półtłustego
- 80g mąki z brązowego ryżu
- sól

- 10g oleju kokosowego
- 100g borówek
- 150g jogurtu naturalnego


Zmiksować twaróg z jajkiem, dodać szczyptę soli, mąkę i ugnieść ciasto. Będzie dosyć lepkie, więc warto posypać blat mąką, żeby nic się nie przyklejało. Uformować długi rulonik, pokroić na kawałki (ja jeszcze zrobiłam na nich kratkę nożem ) i wrzucać do garnka z gotującą wodą. Pierożki wyjmować chwilę po wypłynięciu na wierzch.

Na patelni rozgrzać 10g oleju kokosowego i obsmażyć pierożki z obu stron. Podawać z borówkami i jogurtem , lub wedle uznania

BTW :
B: 68g
T: 31,8g
W: 92,8g
930kcal

(wartości dla całości, na zdjęciu połowa pierożków)









Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2016-01-13 11:23:08
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4533 Napisanych postów 35806 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263178
No, no ... ciekawe
jak tak mąka z brązowego ryżu w porównaniu do klasycznej ryżowej? Zachowuje sie jakoś inaczej?

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Szczerze mówiąc nie mam porównania, bo zawsze tak wychodzi, że kupuję z brązowego. Dla przykładu naleśniki z ryżowej zazwyczaj mi się łamią, więc tu chyba zachowuje się podobnie

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Coś słodkiego po treningu

płatki jaglane, jogurt naturalny, mandarynki, maliny, chia i polewa z wheya






i znowu jajka tym razem z serem kozim







Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2016-01-14 10:35:51
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Ale u Ciebie pysznie i kolorowo, nie mogę się napatrzeć

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Szefowo


W dnt znowu wypadło, że na kolację węgle się już nie załapały także była sałatka z wędzoną makrelą
Z sałatą, ogórkiem kiszonym, papryką, cebulą i doprawiona musztardą, cytryną, pieprzem i solą.





No i wreszcie kupiłam sobie patelnię grillową od razu na ruszt poszły szaszłyczki.
Patelnia jest żeliwna więc jestem ciekawa jak się będzie sprawować.
Na razie to tylko mogę stwierdzić, że mogę na niej bica ćwiczyć





I takie tam ciacho na szybko, żeby na śniadanie było coś innego niż placki.

Składniki:

- 3 jaja
- 40g owsianych
- 60g mąki jaglanej
- 20g wheya czekoladowego
- 10g kakao
- 2 starte jabłka
- cynamon, ciut sody

Na wierzchu 20g posiekanych orzechów włoskich i 20g czekolady gorzkiej.
Po upieczeniu przełożone tahini

BTW :
1270kcal
B: 62g
T: 96g
W: 71g











Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2016-01-15 09:50:47

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Kokosowy krem z soczewicy


Składniki:

- 200g czerwonej soczewicy
- puszka mleka kokosowego
- 2,5 szklanki gorącej wody
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- łyżka koncentratu pomidorowego / kilka łyżek passaty pomidorowej
- sól, pieprz, papryka słodka, kolendra
- łyżka oleju kokosowego


Wykonanie:

W garnku rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, czosnek i papryczkę chilli.
Dodać soczewicę, chwilę podsmażyć i zalać wodą. Dodać puszkę mleka kokosowego, zamieszać i gotować na wolnym ogniu. Dodać sól, pieprz, paprykę. Pod koniec, gdy krem zgęstnieje, dodać koncentrat pomidorowy lub passatę, chwilę podgotować i gotowe.
U mnie podane z grillowaną piersią z kurczaka, chilli i kolendrą.

* jeżeli krem będzie zbyt gęsty lub ktoś woli bardziej płynną formę, można oczywiście dodać więcej wody.


Wychodzą 4 porcje. Wartości dla jednej porcji kremu (takiej jak na zdjęciu):

330kcal
B 12g
T 27g
W 19g








Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2016-01-18 10:07:24

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Ciasto przekładaniec, wariacja na temat.


Składniki:

* 1 warstwa

- 50g orzechów włoskich
- 50g nerkowców
- 20g mąki kokosowej
- 2 łyżki syropu waniliowego bez cukru (tu dowoloność, byle było płynne i się lepiło )

* 2 wartwa

- 60g świeżych daktyli
- 60g banana
- kilka łyżek mleka

* 3 wartwa

- jajo
- 50g wheya (u mnie cookies & cream)
- 10g kakao
- 30g czekolady gorzkiej, u mnie 85%
- 20g płatków jaglanych
- mleko


Wykonanie:

Składniki pierwszej warstwy zblenować na gładką masę, wyłożyć w małej blaszce/naczyniu ceramicznym i piec przez 10-15min do zrumienienia, w około 170stopniach.
Daktyle, banana i mleko podgrzewać w garnku na wolnym ogniu, rozgniatać aż składniki się połączą i powstanie w miarę jednolita masa. Można na koniec zblendować.
Jajo zmiksować z rozpuszczoną czekoladą. Dodać wheya, płatki, kakao i dalej miksować. Dodać mleka jeśli masa będzie zbyt gęsta.

Na kruchą warstwę wyłożyć masę daktylową, a na nią masę czekoladową. Piec w około 160stopniach przez +/- 15min.
Jak będę robiła to ciasto następnym razem zamierzam piec krócej, tak aby góra miała konsystencję brownie, także polecam tak zrobić jeśli ktoś się skusi


Ciasto konkret:

BTW dla całości:

1 590kcal
B 73g
T 95g
W 110g








2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Blue cheese tuna salad


Składniki:

- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 90g kaszy pęczak
- 200g mixu kukurydzy z groszkiem
- kawałek świeżego ogórka
- pół czerwonej papryki

- 60g sera pleśniowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki serka naturalnego philadelphia


Kaszę ugotować, ostudzić. Warzywa drobno posiekać, połączyć wszystkie składniki.
Zmiksować ser pleśniowy, jogurt i serek, dodać do sałatki i wymieszać.






""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Up. Zapomniałam dopisać w sałatce - pieprz i sól do smaku


I na koniec jajecznica z boczkiem, na której temat się rozpisywać nie muszę





Zmieniony przez - missInvincible w dniu 2016-01-18 10:35:56

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD Styczeń -wyniki

Następny temat

Jajka ze wsi czy z supermarketu cena-jakość?

WHEY premium