Kazimierz, super pensjonat Lipowa Dolina- http://www.lipowadolina.com.pl/
Pianki/galaretki
Punkt 1.
- 0,5 szkl wody
- 65g masła/margaryny (ćwierć kostki)
- 1,5 łyżki żelatyny
- aromat wanilinowy kilka kropel
Zagotować składniki i do gorącej ale NIE wrzącej wody wsypać żelatynę cały czas mieszając aż do rozpuszczenia.
Punkt 2.
należy ubić:
- 4 żółtka (białka do następnej warstwy)
- 1 jajko
- 15g wheya (wanilia) - ewentualnie jeśli stosujecie to dodajcie słodzik odpowiadający 4 łyżkom cukru. [cukier był w oryginale zamiast wheya oczywiście]
Do żółtek wlewamy ostudzoną żelatynę i mieszamy aż do połączenia.
Wylewamy na tortownicę/blachę/naczynie. [u mnie tortownica o średnicy 21 cm]
Punkt 3
Powtórzyć czynność z pkt. 1 (woda + żelatyna)
Punkt 4
Należy ubić:
- 4 białka
- 1 jajko
- 15g wheya (wanilia) -- ewentualnie jeśli stosujecie to dodajcie słodzik odpowiadający 4 łyżkom cukru.
3+4 Połączyć z ostudzoną żelatyną i mieszać.
Podzielić to na dwie części do jednej dosypać kakao 1 łyżka i wylać na pierwszą ściętą warstwę.
Poczekać aż się zetnie (nie pozwalając na ścięcie białej masie) następnie wylać białą warstwę.
Na wierzch rozmroziłam ok 200g malin podusiłam je widelcem, rozpuściłam żelatynę wg proporcji na opakowaniu i wlałam do malin, następnie na deser.
Po tym jak się wszystko ładnie ścięło obsypałam lekko wiórkami kokosowymi
SMACZNEGO!!
Zmieniony przez - sforcia w dniu 2014-02-28 14:46:18
"Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie." (Abraham Lincoln)
.
.
http://www.sfd.pl/[BLOG]__SFORCIA__Czas_na_równowagę_i_powrót_do_formy!!_-t1150356-s1.html
• Miarka odżywki białkowej waniliowej
• 1 duży banan
• 1/2 szklanki mleka (użyłam migdałowego )
• 1/4 szklanki płatków owsianych albo bezglutenowych
• 2 łyżki mąki kokosowego
Wszystkie powyższe składniki blendujemy razem. Dodajemy garść świeżych jagód ( wykorzystałam 38 g ). Smarzymy na średnim ogniu bez tłuszczu, ew na łyżeczce oleju kokosowego. Polecam nieduże placuszki, łatwiej przerzucać. Naleśniki są wilgotne co nie zawsze się udaje z odżywką
Makra: 444.6kcals , 33,8 g węglowodanów, białko 32.8g , tłuszcz 9,9 g
smacznego
Zmieniony przez - CC w dniu 2014-03-04 13:46:42
1 kg piesi z kurczaka albo udek (jak kto woli, oryginalny przepis byl na udka, ja zrobilam z cyckami)
7 Lyzek oliwy z oliwek
sol i pieprz (wedlug preferencji, ja tak na oko sypnelam)
1 cytryna
1/2 peczka swiezego tymianku
50ml bialego, wytrawnego wina
4 lyzki soku z cytryny
7 zabkow czosnku (nie radze wychodzic po tym do ludzi)
Przygotowanie:
Kurczaka umyc, pokroic na wieksze kawalki, posypac sola i pieprzem.
Do naczynia zaroodornego wlac jedna lyzke oliwy i ulozyc piersi (udka). Nastepnie przygotowac marynate z wina, potarkowanej skorki od cytryny, oliwy, soku z cytryny. Zalac kurczaka. Posypac swiezym tymiankiem. Zabki czosku przekroic na polowki i poukladac na miesie.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, jesli to beda piersi to ok 30 min, jesli udka 50 min. Nastepnie zdjac przykrycie i piec dopuki mieso sie nie zarumieni. Podawac z makaronem pelnoziarnistym lub ryzem, polac sosem z miesa i czosnkami ;)
Pyyyychaaaaaa!
Foto ukradzione z neta :D ale tak sie to prezentuje z udkami
Zmieniony przez - Lumkaa w dniu 2014-03-05 17:42:32
Składniki
100 g mąki kokosowej
50 g mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków owsianych
120 g oleju kokosowego
60 g cukru kokosowego
40 g cukru muscovado
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko
20 g rodzynek, 20 g żurawiny suszonej, 20 g pistacji - wg upodobań
Wykonanie:
Olej kokosowy zmiksować z cukrami na kremową masę, dodać jajko, przemiksować, dodać ekstrakt, przemiksować.
Mąki wymieszać z solą, proszkiem i płatkami owsianymi, wsypać do mieszaniny olejowej, przemiksować, aż masa będzie w miarę równo wymieszana.
Dodać bakalie, wymieszać.
Z ciasta lepić kulki, kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatać widelcem na placki.
Piec ~15 minut w 180 st. C, ostudzić.
Z podanych proporcji wyszło mi 17 sztuk
======================================================================
SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Całość: 2580 kcal BTW 44 g/155 g/245 g
1 szt.: 150 kcal BTW 2,5 g/9 g/14,5 g
A oto one:
Mens sana in corpore sano:
http://www.sfd.pl/Zoria_Połunocznaja,_Dziennik_treningowy-t1001383.html
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
3-4 łyżki mąki skrobi kukurydzianej (ja daję też 1 łyzke jaglanej)
odrobinę oleju słonecznikowego nierafinowanego
można dodać ale nie koniecznie: szczypta kurkumy + zioła
odrobinę mleka/ mleka kokosowego lub wody
szczypta proszku do pieczenia
odrobinę soli o ile wcześniej nie gotowaliśmy kaszy w lekko osolonej wodzie ( ale na prawdę lekko)
Kaszę blendujemy i mieszamy ze wszystkimi składnikami.
smażymy na patelni uformowane placuszki i to cała filozofia
Z tego przepisu wychodzi mi 5 średniej wielkości placuszków, które rozpływają się w ustach :)
MNIAM
http://www.sfd.pl/Hashimotka_+_big_uda_chce_być_wreszcie_zgrabna_:_-t913816.html
podsumowanie s. 16 i 20 :)
takie tam ślimaki
opakowanie makaronu conchiglioni ( bardzo duże muszle )* niestety żytni zamówiony w necie do mnie nie doszedł więc byłam zmuszona wykorzystać muszle z mąki durum z Lubelli
nadzienia zrobiłam sobie dzień wcześniej, żeby się ładnie przegryzły
nadzienie 1 )
opakowanie mrożonego szpinaku
opakowanie twarogu lub sera feta
czosnek, trochę pieprzu
szpinak rozmrozić, na patelni odparować wodę, dodać czosnek, doprawić do smaku jak kto lubi, nie solić jeśli się robi z serem feta
w głębokim talerzu widelcem rozgnieść ser feta
szpinak + ser wymieszać, ostudzić
nadzienie 2)
puszka tuńczyka
3 jajka
łyżka musztardy
1-2 solidne łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
jajka ugotować na twardo, rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce, dodać kawałki tuńczyka, musztardę, jogurt, doprawić
makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, przelać zimną wodą
łyżeczką nakładać farsz, wg własnej koncepcji układać na dużym talerzy, tacy...
ps. te z tuńczykiem można posypać koperkiem trochę na końcach
takie tam nuggetsy:
ok 1 kg piersi indyk ( lub jak ktoś ma z dobrego źródła to kurze )
mleko
płatki owsiane
pierś umyć pokroić tak, żeby przypominało kształtem i wielkością nuggetsy, i na noc zostawić w mleku ( ja doprawiłam, pieprzem, chilli, garam masala, solą i chyba bazylią )
płatki owsiane zmielić zmielić delikatnie ( chodzi o to, żeby były drobniejsze,a nie żeby zrobiła się z tego mąka )
kawałki piersi panierować w płatkach
a) wersja "fat" - usmażyć
b) werska "fit" - upiec
sos czosnkowy
jogurt grecki ( lub np serek bieluch )
czosnek ( ok 5 ząbków ) ja i tak daję wiecej
sól
pieprz
koperek
salsa
4 pomidory
pół cebuli
kawałek zielonej papryki
sok z połowy limonki
sok z połowy małej pomarańczy
sól, pieprz, chilli
pomidory sparzyć, obrać pokroić w maleńką kosteczkę
cebulę + paprykę drobno posiekać
wymieszać
przyprawić
u mnie się okazało, że kupiłam jakieś okrutnie dziadowskie pomidory, strasznie wodniste, więc odparowałam je na patelni, zęby mi się ta salsa zagęściła trochę
taki tam imbirowe coś do picia...
kawał imbiru ok 8 cm
2 cytryny
imbir obrać, pokroić w plastry, gotować ok 10 min
wycisnąć sok z 1,5 cytryny, połówkę cytryny pokroić w plasterki
przelać do dzbanka, wlać sok z cytryny + wrzucić jej kawałki
od biedy jak kto się bardzo uprze i będzie kręcił nosem, można mu dosłodzić miodem...
Zmieniony przez - CiociaSamoZlo w dniu 2014-03-17 08:24:58
Przemiana Sylwetki 2014 - http://www.sfd.pl/Konkurs_/_CiociaSamoZlo_-t1015524.html
aktualny - http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_/_DT_/_redukcja_rok2-t978250.html
rok I- http://www.sfd.pl/CiociaSamoZlo_na_redukcji-t892128.html
"Ten, kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł" - Albert Einstein
...& silence is better than bullshit
JAGLANA CZEKOLADA - PUDDING
Składniki:
ugotowana kasza jaglana (ok.3/4 szklanki)
nerkowce lub migdały labo mix obu (dwie garści)
wiórki koksowe (3 łyżki)
daktyle suszone lub świeże bez pestek(garść lub do smaku)
kakao surowe
szczypta soli
płatki migdałowe i owoce goji dekoracyjnie
Wykonanie:
W thermomixie - bardzo prosto. Wrzuć wszystkie składniki, wlej niedużą ilość wody (dolewaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i miksuj bez odkreślenia czasu na obrotach 6-7. Kiedy osiągniesz już masę o pożądanej gęstości (dodawanie wody będzie zakończone) zacznij miksować na obrotach maksymalnych aż do uzyskania konsystencji kremu (u mnie zazwyczaj 5-7 minut).
Możesz również uzyskać niezłą konsystencję kremu miksując wcześniej namoczone składniki dowolnym urządzeniem niskoobrotowym. Zajmie Ci to po prostu trochę więcej czasu i być może konsystencja nie będzie tak aksamitna.
Przełóż jaglaną czekoladę do pucharków, posyp płatkami migdałów i owocami goji. Możesz schłodzić w lodówce albo podać od razu.
Cudowna jako dodatek do owoców, placków, naleśników albo na deser.
moje risotto z endywia
1. podsmazyc drobno pokrojona cebule najlepiej na masle (ja uzywam klarowanego ghee)
2. dodac poszatkowana endywie (duzo! szybko flaczeje i zmniejsza swoja objetosc na patelni)
3. posolic i podsmazac az wyparuje woda
4. dodac ryz (ja najbardziej lubie basmati) i chwile go podsmazyc z zielenina
5. zalac goraca woda lub rosolem (nie za duzo plynu. lepiej potem dolac niz zeby wyszlo zbyt wodnite)
6. gotowac az ryz bedzie gotowy (mieszajac i dolewajac troche plynu jesli trzeba, na koniec musi wyparowac prawie caly)
7. pod koniec gotowania mozna dodac np miesa mielonego lub w kawaleczkach - zeby bylo bialko (tym razem, przyznaje sie, mielone zezarlam na surowo podczas gotowania hehe)
8. zostawic na chwile w garnku (wylaczajac ogien), mozna dodac jeszcze troche masla lub tartego sera jesli jemy nabial (parmezan a jeszcze lepiej pecorino)
9. i gotowe! (ja lubie z tabasco bo "mam przepalona rure")
smak jest charakterystyczny bo endywia jest gorzkawa. duzo tej zieleniny wchodzi, wiec to swietny sposob na przemycenie warzyw:)
zalaczam foty i przepraszam, jesli moja wypowiedz jest troszke niegramatyczna, zglupialam na obczyznie...
Zmieniony przez - makadamia w dniu 2014-03-24 21:21:43
tu sie wylaszczam :) : http://www.sfd.pl/makadamia_chce_sie_wylaszczyc_:D-t1003566.html
Składniki:
660g batatów
95g banana
3 jaja
kilka kropel olejku rumowego
2 łyżki soku z cytryny
20g rodzynek
20g migdałów (obranych)
skórka starta z cytryny
cynamon
Bataty gotujemy około 10 minut (do miękkości). Następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy z rozgniecionym bananem. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez około 45-50 minut.
wartości odżywcze w 100g:
160kcal
B 6
WW 25
T 4
Zmieniony przez - amelia35 w dniu 2014-03-25 16:58:33
Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- ...
- 67