http://www.sfd.pl/-t926626.html - o ksenoestrogenach
раз-два-Три-ко-ле-но !!!
Ни шагу назад!
Aktualnie: http://www.sfd.pl/kitttie_2013-t908124.html
Masa:
http://www.sfd.pl/kitttie_w_masarni/podsumowanie_str._17_;_]-t875529.html
Na początek: http://www.sfd.pl/Praca_nad_sylwetka,_tluszczykiem_i_poprawienie_kondycji_fizycznej-t838382.html
...
Napisał(a)
A ja mam pytanie odnosnie peklowania miesa. W necie w wiekszosci przypadkow podaja, ze peklowac mozna kawalki o wadze min. 2 kg. A tutaj ja mam bardzo mala szansa za znalezienie np. 2kg czy 3kg a po za tym, nie bedzie komu tego zjesc w takiej ilosci. Peklujecie mniejsze?
...
Napisał(a)
http://www.sfd.pl/t856312.html
http://tnij.com/5Rd9Z
In both architecture and human beauty, form follows function - Mark Rippetoe
...
Napisał(a)
Pekluje czasami bardzo male kawalki nawet mniej niz 0,5kg. Moje peklowanie polega na natarciu miesa mieszanka skomponowana z przypraw jakie lubie i odstawieniu takiego miesa na 3-4 dni w chlodne miejsce. Jak mieso cienkie male to nawet doba wystarczy. Po tym czasie dusze lub parze takie mieso i mam zamiast wedliny lub po podgrzaniu jako porcja na obiad.
Zmieniony przez - lunika w dniu 2012-02-29 07:59:09
Zmieniony przez - lunika w dniu 2012-02-29 07:59:09
...
Napisał(a)
Mus bananowy z drobinkami czekolady
Składniki:
ser biały chudy – 100g
pół dużego banana (ok. 80g) lub cały mały
Gorzka czekolada (85%) – kostka
Przygotowanie:
Do blendera wrzucić ser, banana (dwa plasterki banana zostawić do dekoracji) i wlać wodę. Zblendować na gładką masę. Kostkę czekolady drobno posiekać. zostawić kilka kawałeczków do dekoracji, a resztę wrzucić do blendera i wymieszać z masą za pomocą łyżeczki (jeśli zblendujemy, to cała masa zrobi się czekoladowa, a kawałeczki czekolady znikną). Przełożyć mus do pucharka, posypać czekoladą. Brzeg pucharka udekorować krążkami banana. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 176
Białko: 21g
Węglowodany: 18,5g
Tłuszcz: 2g
Składniki:
ser biały chudy – 100g
pół dużego banana (ok. 80g) lub cały mały
Gorzka czekolada (85%) – kostka
Przygotowanie:
Do blendera wrzucić ser, banana (dwa plasterki banana zostawić do dekoracji) i wlać wodę. Zblendować na gładką masę. Kostkę czekolady drobno posiekać. zostawić kilka kawałeczków do dekoracji, a resztę wrzucić do blendera i wymieszać z masą za pomocą łyżeczki (jeśli zblendujemy, to cała masa zrobi się czekoladowa, a kawałeczki czekolady znikną). Przełożyć mus do pucharka, posypać czekoladą. Brzeg pucharka udekorować krążkami banana. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Wartości odżywcze:
Kalorie: 176
Białko: 21g
Węglowodany: 18,5g
Tłuszcz: 2g
I compete to win
...
Napisał(a)
Zapiekane brokuły
Składniki:
- brokuły
- cebula
- koncentrat pomidorowy (około 50g)
- serek wiejski (150g )
- 2-3 jajka
- przyprawy np. sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, co kto lubi
- opcjonalnie: ser żółty
Przygotowanie:
Gotujemy brokuły, ale nieco krócej. Wystudzone dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy kilka krążków cebuli, jeden przy drugim. Posypujemy przyprawami i polewamy koncentratem pomidorowym. Żeby łatwiej go rozprowadzić można rozmieszać koncentrat z odrobiną wody lub bulionu.
W miseczce mieszamy jajka z serkiem wiejskim + ewentualnie z dodatkiem przypraw. Mieszankę wylewamy na wierzch.
Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.
Masa jajeczno-serowa spełnia rolę sera żółtego, ale pod koniec pieczenia można dodatkowo dorzucić także ser żółty(w plastrach albo zetrzeć ), coby jeszcze bardziej wzbogacić smak.
Składniki:
- brokuły
- cebula
- koncentrat pomidorowy (około 50g)
- serek wiejski (150g )
- 2-3 jajka
- przyprawy np. sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, co kto lubi
- opcjonalnie: ser żółty
Przygotowanie:
Gotujemy brokuły, ale nieco krócej. Wystudzone dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy kilka krążków cebuli, jeden przy drugim. Posypujemy przyprawami i polewamy koncentratem pomidorowym. Żeby łatwiej go rozprowadzić można rozmieszać koncentrat z odrobiną wody lub bulionu.
W miseczce mieszamy jajka z serkiem wiejskim + ewentualnie z dodatkiem przypraw. Mieszankę wylewamy na wierzch.
Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.
Masa jajeczno-serowa spełnia rolę sera żółtego, ale pod koniec pieczenia można dodatkowo dorzucić także ser żółty(w plastrach albo zetrzeć ), coby jeszcze bardziej wzbogacić smak.
"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)
...
Napisał(a)
Znalazłam ten przepis na jakiejś wegańskiej stronce. Zrobiłam i rewelacja Puszyste i pyszne
racuchy z fasolką szparagową
* 200 g zielonej fasolki szparagowej,
* łyżka mąki żytniej,
* 4 jajka,
* przyprawy wg. uznania
Fasolkę pokrojona na niewielkie kawałki gotujemy parę minut. Odcedzamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dosypując szczyptę soli, a żółtka (także używając odrobiny soli) roztrzepujemy. Łączymy oba składniki. Całość oprószamy mąką, a następnie delikatnie mieszamy z fasolą.
Masę na placki rozkładamy łyżką na rozgrzanym oleju. Smażymy parę minut z każdej strony.
racuchy z fasolką szparagową
* 200 g zielonej fasolki szparagowej,
* łyżka mąki żytniej,
* 4 jajka,
* przyprawy wg. uznania
Fasolkę pokrojona na niewielkie kawałki gotujemy parę minut. Odcedzamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dosypując szczyptę soli, a żółtka (także używając odrobiny soli) roztrzepujemy. Łączymy oba składniki. Całość oprószamy mąką, a następnie delikatnie mieszamy z fasolą.
Masę na placki rozkładamy łyżką na rozgrzanym oleju. Smażymy parę minut z każdej strony.
Nie musisz być perfekcyjny na starcie ale musisz wystartować, żeby kiedykolwiek osiągnąć perfekcję
Moje zmagania :)
http://www.sfd.pl/Anani/redukcja/pods._str._43-t831426.html
...
Napisał(a)
wołowina z fasolką szparagową i kokosem
przepis z serii "kokos pasuje do wszystkiego"
co potrzeba: (z założenia na 2 porcje)
wołowina (ja dałam prawie 0,5kg)
cebula zwykła plus czerwona
paczka mrożonej zielonej fasolki szparagowej
ząbek czosnku
olej kokosowy
wiórki kokosowe
pół puszki mleczka kokosowego
pieprz, sól, ziele angielski, liść laurowy, trawa cytrynowa, suszona ostra papryczka
Wołowinę kroimy w paseczki,wrzucamy na chwilę na mocno rozgrzany olej kokosowy i jak tylko odrobinę się "zetnie" zalewamy wodą. Dodajemy zmiksowaną cebulę i czosnek, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, rozkruszoną ostra papryczkę i trawę cytrynową. Dusimy aż mięcho będzie mięciutkie. W tym czasie można wrzucić fasolkę do parowaru, lub po prostu pod koniec duszenia dodać do mięcha. Można również pod koniec dodać czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mleczko kokosowe, sól, i wiórki kokosowe i chwilkę dusimy wszytko razem. Potem próbujemy i uważamy żeby nie zjeść wszystkiego od razu i mówimy omnomnom
przepis z serii "kokos pasuje do wszystkiego"
co potrzeba: (z założenia na 2 porcje)
wołowina (ja dałam prawie 0,5kg)
cebula zwykła plus czerwona
paczka mrożonej zielonej fasolki szparagowej
ząbek czosnku
olej kokosowy
wiórki kokosowe
pół puszki mleczka kokosowego
pieprz, sól, ziele angielski, liść laurowy, trawa cytrynowa, suszona ostra papryczka
Wołowinę kroimy w paseczki,wrzucamy na chwilę na mocno rozgrzany olej kokosowy i jak tylko odrobinę się "zetnie" zalewamy wodą. Dodajemy zmiksowaną cebulę i czosnek, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, rozkruszoną ostra papryczkę i trawę cytrynową. Dusimy aż mięcho będzie mięciutkie. W tym czasie można wrzucić fasolkę do parowaru, lub po prostu pod koniec duszenia dodać do mięcha. Można również pod koniec dodać czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy mleczko kokosowe, sól, i wiórki kokosowe i chwilkę dusimy wszytko razem. Potem próbujemy i uważamy żeby nie zjeść wszystkiego od razu i mówimy omnomnom
...
Napisał(a)
Jajka zapiekane z masłem i śmietaną (zaczerpnięte z kwestii smaku)
przepis podstawowy:
Jajka mieszamy ze śmietanką, wlewamy do foremek ( albo jednej foremki- jak kto woli)
bierzemy naczynie żaroodporne, wlewamy wrzącej wody, wkładamy nasze jajca w foremce/formie i zapiekamy jakieś 10-12 min- trzeba paczec czy zrobiła się już skorupka na górze- podajemy z masełkiem na wierzuchu
zależy nam na płynnej konsystencji naszej masy jajecznej więc należy pamiętac też o tym, że jaja nadal będą się ścinac po wyjęciu z piekarnika ( pod wpływem gorących foremek więc dobrze jest wstawic je szybko do zimnej wody)
dodatki:
zielenina wszelkiej maści- szczypior, natka itd.
warzywa- cebulka, pomidorek, co kto lubi
przepis podstawowy:
Jajka mieszamy ze śmietanką, wlewamy do foremek ( albo jednej foremki- jak kto woli)
bierzemy naczynie żaroodporne, wlewamy wrzącej wody, wkładamy nasze jajca w foremce/formie i zapiekamy jakieś 10-12 min- trzeba paczec czy zrobiła się już skorupka na górze- podajemy z masełkiem na wierzuchu
zależy nam na płynnej konsystencji naszej masy jajecznej więc należy pamiętac też o tym, że jaja nadal będą się ścinac po wyjęciu z piekarnika ( pod wpływem gorących foremek więc dobrze jest wstawic je szybko do zimnej wody)
dodatki:
zielenina wszelkiej maści- szczypior, natka itd.
warzywa- cebulka, pomidorek, co kto lubi
...
Napisał(a)
Najprostsza zupa świata
-3 spore cukinie
-2 ząbki czosnku obrane
-3 serki topione (gouda lub ementaler lub dowolny) w kostkach np Krówka Śmieszka
-przyprawy dowolne
Gotujemy pokrojoną (nie obraną!) cukinię w nieielkiej ilości wody z ząbkami czosnku do miekości. Miksujemy blenderem na krem dodając serki. Doprawiamy. Gotowe!!
Uśmiech na zdjęciu jest ze śmietany której nie ma w przepisie, ale wiadomo- można dodać jak ktoś lubi
-3 spore cukinie
-2 ząbki czosnku obrane
-3 serki topione (gouda lub ementaler lub dowolny) w kostkach np Krówka Śmieszka
-przyprawy dowolne
Gotujemy pokrojoną (nie obraną!) cukinię w nieielkiej ilości wody z ząbkami czosnku do miekości. Miksujemy blenderem na krem dodając serki. Doprawiamy. Gotowe!!
Uśmiech na zdjęciu jest ze śmietany której nie ma w przepisie, ale wiadomo- można dodać jak ktoś lubi
...
Napisał(a)
Krem z pomidorów
-puszka 330 gr pomidorów pelatti (uważać co by były naturalne, tzn bez cukru i soli!!)
-50cl oliwy z oliwek
-duża cebula
-3-4 ząbki czosnku
-śmietana 12% (lub inna jak ktoś lubi, mi się 12-stka nie waży więc daję taką)
-przyprawy- ja daję standardowo sól i pieprz, kurkumę , czerwoną paprykę, bazylię (ostatnio z braku świeżej suszoną) i coś dla ostrości- pieprz cayenne- ale przyprawić możemy dowolnie- kwestia upodobań
Podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek na oliwie najlepiej w niewysokiej temperaturze. Dodajemy pomidory, dusimy wszystko kilka minut, blenderujemy na krem. Doprawiamy. Śmietanę dodaję dopiero do talerza, ale można zaprawić odrazu. Smacznego!!
Aha wartości nie liczę, ponieważ zarówno ilość/rodzaj tłuszczu do przesmażenia, jak i ilość śmietany może być różna, zalezy kto co lubi.
Ja sobie ostatnio dodałam do tej zupy pokrojonego w kostkę, grillowanego indyka i zjadłam z kromką mojego razowca i w ten sposób miałam pełnowartościowy posiłek
Foto brak, ale może dołożę jak ugotuję
-puszka 330 gr pomidorów pelatti (uważać co by były naturalne, tzn bez cukru i soli!!)
-50cl oliwy z oliwek
-duża cebula
-3-4 ząbki czosnku
-śmietana 12% (lub inna jak ktoś lubi, mi się 12-stka nie waży więc daję taką)
-przyprawy- ja daję standardowo sól i pieprz, kurkumę , czerwoną paprykę, bazylię (ostatnio z braku świeżej suszoną) i coś dla ostrości- pieprz cayenne- ale przyprawić możemy dowolnie- kwestia upodobań
Podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek na oliwie najlepiej w niewysokiej temperaturze. Dodajemy pomidory, dusimy wszystko kilka minut, blenderujemy na krem. Doprawiamy. Śmietanę dodaję dopiero do talerza, ale można zaprawić odrazu. Smacznego!!
Aha wartości nie liczę, ponieważ zarówno ilość/rodzaj tłuszczu do przesmażenia, jak i ilość śmietany może być różna, zalezy kto co lubi.
Ja sobie ostatnio dodałam do tej zupy pokrojonego w kostkę, grillowanego indyka i zjadłam z kromką mojego razowca i w ten sposób miałam pełnowartościowy posiłek
Foto brak, ale może dołożę jak ugotuję
Poprzedni temat
Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- ...
- 67
Następny temat
Poppy/Poczatek, plan i pare pytan
Polecane artykuły