Witam wszystkich na forum.
Moze najpierw cos o sobie, mam 17lat, waze 63kg przy 180cm wzrostu i chce zaczac cwiczyc na silowni.
Mam do dyspozycji laweczke z regulacja pozycji siedziska i oparcia, gryf prosty 180cm, gryf lamany 120cm, dwie sztangielki i obciazenie.
Jakis czas czytam rozne tematy na forum i wyczytalem ze dla kogos bez zadnego stazu na silowni najlepszy bedzie tzw. trening obwodowy- ACT.
Tak wiec lekko zmodyfikowany trening ACT zamieszczam ponizej:
1.Unoszenie nóg do pionu w leżeniu na plecach(brzuch)
2.Przysiady ze sztangą(czworogłowe ud)
3.Co mi polecicie na miesnie dwuglowe ud, nie mam atlasu ani wyciagu
4.Wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej(klatka)
5.Unoszenie sztangielek bokiem w staniu(naramienne- boczne aktony)
6.Wyciskanie sztangielek w siadzie(naramienne-przednie i boczne aktony, trójgłowe)
Wyciskanie sztangi zza karku w siadzie- w atlasie jest napisane, ze tego ciwczenia nie poleca sie poczatkujacym... ale bardziej by mi odpowiadalo.
7.Podciąganie na drążku szerokim uchwytem(najszersze grzbietu)
8.Skłony tułowia ze sztangą w staniu(proste grzbietu)
9.Uginanie ramion ze sztangą w staniu(biceps)
10.Wyciskanie francuskie sztangi gietej w siadzie(triceps)
11.Uginanie i prostowanie nadgarstków ze sztangą w siadzie(przedramiona)
12.Wspięcia na palce z obciążeniem na barkach(łydki)
Trenigi beda 3 razy w tygodniu- wtorek, czwartek i sobota, wiecej treningow chyba nie ma sensu?
Zamierzam w 1 tygodniu wykonywac tylko 1 obwod, w 2 tygodniu 2 obwody, w 3 tygodniu 3 obwody, a w 4-5 tygodniu 4 obwody.
Mysle, ze tak bedzie chyba dobrze.
Bede wykonywac po 15 powtorzen na kazda partie.
Jako ektomorfik powinienem chyba robic dluzsze przerwy miedzy seriami, ale cwiczyc intensywniej.
Czas realizacji treningu ACT przewiduje na okolo 6 tygodni- nie wiem czy to dobrze, moze troche dluzej powinienem jechac tym treningiem?
Oprocz tego co zawarte jest w treningu mozna jeszcze wykonywac pare serii na wybrane grupy miesni np.brzuch, klata?
Czy jako poczatkujacy powinienem cwiczyc na "sucho" czy moze dobrze by bylo kupic jakies suple, odzywki itp?
Zaznaczam, ze wezme sie ostro do roboty, czyli porzadny trening oraz dieta skladajaca sie z okolo 6-7 posilkow(to bedzie trudne do wykonania bez czegos czym bede mogl zastapic normalny posilek)
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Moze najpierw cos o sobie, mam 17lat, waze 63kg przy 180cm wzrostu i chce zaczac cwiczyc na silowni.
Mam do dyspozycji laweczke z regulacja pozycji siedziska i oparcia, gryf prosty 180cm, gryf lamany 120cm, dwie sztangielki i obciazenie.
Jakis czas czytam rozne tematy na forum i wyczytalem ze dla kogos bez zadnego stazu na silowni najlepszy bedzie tzw. trening obwodowy- ACT.
Tak wiec lekko zmodyfikowany trening ACT zamieszczam ponizej:
1.Unoszenie nóg do pionu w leżeniu na plecach(brzuch)
2.Przysiady ze sztangą(czworogłowe ud)
3.Co mi polecicie na miesnie dwuglowe ud, nie mam atlasu ani wyciagu
4.Wyciskanie sztangi w leżeniu na ławce poziomej(klatka)
5.Unoszenie sztangielek bokiem w staniu(naramienne- boczne aktony)
6.Wyciskanie sztangielek w siadzie(naramienne-przednie i boczne aktony, trójgłowe)
Wyciskanie sztangi zza karku w siadzie- w atlasie jest napisane, ze tego ciwczenia nie poleca sie poczatkujacym... ale bardziej by mi odpowiadalo.
7.Podciąganie na drążku szerokim uchwytem(najszersze grzbietu)
8.Skłony tułowia ze sztangą w staniu(proste grzbietu)
9.Uginanie ramion ze sztangą w staniu(biceps)
10.Wyciskanie francuskie sztangi gietej w siadzie(triceps)
11.Uginanie i prostowanie nadgarstków ze sztangą w siadzie(przedramiona)
12.Wspięcia na palce z obciążeniem na barkach(łydki)
Trenigi beda 3 razy w tygodniu- wtorek, czwartek i sobota, wiecej treningow chyba nie ma sensu?
Zamierzam w 1 tygodniu wykonywac tylko 1 obwod, w 2 tygodniu 2 obwody, w 3 tygodniu 3 obwody, a w 4-5 tygodniu 4 obwody.
Mysle, ze tak bedzie chyba dobrze.
Bede wykonywac po 15 powtorzen na kazda partie.
Jako ektomorfik powinienem chyba robic dluzsze przerwy miedzy seriami, ale cwiczyc intensywniej.
Czas realizacji treningu ACT przewiduje na okolo 6 tygodni- nie wiem czy to dobrze, moze troche dluzej powinienem jechac tym treningiem?
Oprocz tego co zawarte jest w treningu mozna jeszcze wykonywac pare serii na wybrane grupy miesni np.brzuch, klata?
Czy jako poczatkujacy powinienem cwiczyc na "sucho" czy moze dobrze by bylo kupic jakies suple, odzywki itp?
Zaznaczam, ze wezme sie ostro do roboty, czyli porzadny trening oraz dieta skladajaca sie z okolo 6-7 posilkow(to bedzie trudne do wykonania bez czegos czym bede mogl zastapic normalny posilek)
Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.