...
Napisał(a)
Taką rozkminę mam, może ktoś coś wie w temacie.
Nabiał, przetwory mleczne, sery itd.
Jak już pisałem po jakichś produktach mam wzmożone problemy ze skórą.
Ostatnio zjadłem ser żółty piórko.
Na drugi dzień masakra...
Czy możliwe jest, aby po około 100g takiego sera już organizm (skóra) reagowały?
Ja to sobie tłumaczę tak: nabiał podbija estro, estro wywala syfy.
Tylko czy zaledwie 100g może mieć aż taki wpływ?
@Dremor - założenia zostały tzn. dwa treningi volume, jeden tension i jeden power. Ale ćwiczenia dobieram pod siebie i nie robię obwodów.
Zmieniony przez - WojtekA4 w dniu 2016-09-13 10:37:58
Nabiał, przetwory mleczne, sery itd.
Jak już pisałem po jakichś produktach mam wzmożone problemy ze skórą.
Ostatnio zjadłem ser żółty piórko.
Na drugi dzień masakra...
Czy możliwe jest, aby po około 100g takiego sera już organizm (skóra) reagowały?
Ja to sobie tłumaczę tak: nabiał podbija estro, estro wywala syfy.
Tylko czy zaledwie 100g może mieć aż taki wpływ?
@Dremor - założenia zostały tzn. dwa treningi volume, jeden tension i jeden power. Ale ćwiczenia dobieram pod siebie i nie robię obwodów.
Zmieniony przez - WojtekA4 w dniu 2016-09-13 10:37:58
...
Napisał(a)
To może ja powiem, bo często kobiety widzą takie objawy u siebie - głównie skórne. Najczęściej jest to zwiększony cellulit, przed estro, ale także i inne, pogorszenie stanu cery, wysypywanie. I to właśnie niekoniecznie przy dużych ilościach. Ja sama po sobie wiem, że przesadzić nie mogę.
Spróbuj może na jakiś okres wyeliminować i zobaczysz, co się będzie działo.
Spróbuj może na jakiś okres wyeliminować i zobaczysz, co się będzie działo.
...
Napisał(a)
No właśnie to jest tak, nie było sera żółtego czy serków wiejskich - było ok, zjadłem dosłownie 4-5 plastrów sera - i od razu armagedon. Na szczęście nie twarz. Od razu oczywiście odstawiłem ser i sprawa wraca do normy. Więc na 99% to on jest w tym konkretnym przypadku winny, ale, czy mechanizm działania jest taki - minimum białka z mleka i już estro skacze??? Trochę mi się wierzyć nie chce. Co innego gdybym z 2kg tego sera zjadł ;)
...
Napisał(a)
Czytałam gdzieś, że w pewnych badaniach dowiedziono większego wpływu na mężczyzn i dzieci (ale za cholerę nie przypomnę sobie jakie to było badanie)
...
Napisał(a)
Wojtek jak najbardziej. Są trzy rodzaje alergii/nietolerancji, a w zasadzie cztery. Piszę się głównie o dwóch. IgG i IgE. IgE może wywoływać reakcję od razu po niewielkich ilościach, wręcz śladowych. Akurat nabiał jest w grupie najczęściej powodującej reakcje IgE. Nawet 5-10g powodowało już reakcje, a u niektórych nawet śladowe ilości. W przypadku IgE 100g to spora porcja;)
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2016-09-13 11:04:58
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2016-09-13 11:04:58
...
Napisał(a)
Ok, a jak zatem ma się izolat WPI do produktów mlecznych? Też powinienem go odstawić? Chwilowo myślałem, że on również jest winien problemów, ale włączyłem go z powrotem i nic się nie dzieje. Natomiast wole dmuchać na zimne.
...
Napisał(a)
Zależy na co jest nietolerancja. Może być na laktozę, może być na białka mleka, czy nawet na określone frakcje. Jako, że izolat nie powoduje u Ciebie problemów to raczej odpada nietolerancja białek mleka. Prędzej coś w kierunku laktozy lub innych składników mleka. Ja coś takiego mam ze zbożami. Nie mam celiakii, a każda ilość zboża powoduje wysypanie na twarzy i sensacje żołądkowo-jelitowe. Dziś szuka się znacznie głębiej, bo okazuje się, że nie tylko główne składniki powodują nietolerancję. Próbowałeś może ser bez laktozy?
Izolaty najczęściej mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy u których np. wpc już powoduje problemy.
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2016-09-13 11:13:50
Izolaty najczęściej mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy u których np. wpc już powoduje problemy.
Zmieniony przez - Martainn w dniu 2016-09-13 11:13:50
...
Napisał(a)
Reakcja na sery może też być związana z zupełnie czymś innym, niż uczulenie - chodzi o dużą ilość wit.B12:
http://potreningu.pl/articles/4063/witamina-b12-a-tradzik--interesujaca-zaleznosc
Przy dobrej diecie, bogatej w mięso, ryby, jajka - ma się w organizmie dostatek wit.B12, więc dołożenie do tego większej ilości sera może spowodować nadmiar ... Sery dojrzewające mają jej bardzo dużo, dzięki działalności bakterii fermentujących mleko.
W takim wypadku trądzik może się też nasilać od częstego jedzenia ryb.
Pozdrawiam.
http://potreningu.pl/articles/4063/witamina-b12-a-tradzik--interesujaca-zaleznosc
Przy dobrej diecie, bogatej w mięso, ryby, jajka - ma się w organizmie dostatek wit.B12, więc dołożenie do tego większej ilości sera może spowodować nadmiar ... Sery dojrzewające mają jej bardzo dużo, dzięki działalności bakterii fermentujących mleko.
W takim wypadku trądzik może się też nasilać od częstego jedzenia ryb.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zawsze jakoś sceptycznie podchodziłem do teorii alergii, ale może warto zrobić jakieś testy na wybrane produkty. Mam teraz w miarę zawężony krąg - więc może w tą stronę.
Poprzedni temat
Wojtek grubasie!!
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- ...
- 119
Następny temat
[BLOG] hapcio - "Masa bez masy" i inne dziwne rzeczy
Polecane artykuły