[...] oraz mniejszą zawartością tłuszczu (1-3%). Szybko się wchłania i jest lekkostrawna Hydrolizolat (WPH) – także pochodzenia mlecznego, najszybsza wchłanialność, bardzo niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Jest to też najdroższa opcja i zwykle ma trochę gorszy smak, niż WPC i WPI. Więcej na temat białka: Tutaj BCAA Aminokwasy to [...]
[...] 1 jajka. Do posiłku dodano znakowany glikol polietylenowy, jako radioaktywny marker tranzytowy. Wszystkie składniki posiłku testowego zmieszano przed spożyciem. Całkowita wartość kaloryczna posiłku testowego wynosiła 150 kcal (25 g białka, 5,56 g tłuszczu i niewielka ilość węglowodanów). Łączna ilość podanej dawki 13C (izotopu węgla) [...]
Spowolniony metabolizm to problem, który dotyczy głównie osób poddających się długotrwałemu odchudzaniu, ale i nie tylko. Jest to proces, który zależy również od wieku, płci, czy choćby stosunku tkanki mięśniowej do tłuszczowej w ciele, a także uwarunkowania genetyczne mają sporo do powiedzenia w jego kwestii. Nadmierne spowolnienie przemian [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
Czym jest trening na masę? Najprostszymi słowami: jest to trening mający zwiększać masę ciała poprzez zwiększanie obwodów mięśni: bicepsa, tricepsa, przedramion, ud, klatki piersiowej czy grzbietu. Od przynajmniej końca lat 80. XX wieku i początku lat 90. XX wieku u większości mężczyzn chodzących na siłownię da się zauważyć trend w budowaniu masy [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
[...] jest znikoma i to jest ich największą zaletą w kontekście odchudzania. Teza nr 2 „Kalorie są równe, trzymasz się bilansu i chudniesz” Często okazuje się, że teoretyczna wartość kaloryczna produktów nie odzwierciedla ich oddziaływania na organizm. Ignorujesz ilość błonnika, wody, proporcje kwasów tłuszczowych (omega 3/6/9), ilość witamin, [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]
Kiedy ludzie myślą o budowie masy mięśniowej, mają na uwadze przede wszystkim trening na siłowni oraz odpowiednią dietę z nadwyżką kaloryczną. Nawet różnego rodzaju artykuły, w których szukamy informacji, jak ukształtować swoją sylwetkę, namawiają nas do pokonywania własnych granic, do regularnego chodzenia na siłownię i doboru odpowiedniego [...]
[...] nie zawsze jest to pozytywne w skutkach. Tak jak w przypadku Dukana, naszemu organizmowi na tych dietach brakuje energii do tego, by normalnie funkcjonować. Tak niska wartość kaloryczna u niektórych osób ledwo starcza na pokrycie wydatków energetycznych w fazie spoczynku. W przypadku gdy aktywność fizyczna sportowa czy codzienna jest [...]
[...] 15,1 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11,8 g). Plusy: bardziej miękka konsystencja, kremowy smak, cena, drugie pod względem najniższej zawartości tłuszczów, niska zawartość kcal Minusy: trzecie pod względem najwyższej zawartości cukrów Podsumowanie Lody pod względem składu nie różnią się znacznie. Najciekawszym urozmaiceniem wydają się [...]
[...] wrócą, bo wynikają zwykle ze spadku wody w organizmie. Choć wymaga to cierpliwości, to skuteczniejsza jest powolna redukcja. Skup się na tym co jesz Nie chodzi jedynie o wartość odżywczą posiłków, ale to, w jaki sposób je spożywasz. Jest znacząca różnica między jedzeniem w biegu, przeglądając telefon a spokojnym spożywaniu posiłku przy stole [...]
Osoby rozpoczynające przygodę z treningiem siłowym często nastawiają się na modną rekompozycję sylwetki. Zazwyczaj taki pomysł wychodzi od osób z nadwagą, które jakimś niezwykłym sposobem nie chcą tracić na masie ciała, jednak chcą "zamienić tłuszcz w mięśnie". Czy takie postępowanie ma sens? Czy rekompozycja sylwetki jest łatwa do osiągnięcia? [...]
[...] jaką jest etanol. Niemniej duża butelka piwa ciemnego dostarcza ~340 kcal, bo ma też inne składniki, a nie tylko sam etanol. Biorąc pod uwagę samą ilość etanolu i jego wartość kaloryczną: piwo 500 ml 4,5% zawiera 22,5 ml etanolu (~18 g) w 500 ml, czyli 126 kcal piwo 500 ml 6% zawiera 30 ml etanolu (23,7 g) w 500 ml, czyli 142,2 kcal [...]
Niezdrowa żywność ma to do siebie, że najczęściej bywa smaczna dzięki różnym dodatkom, ulepszaczom smaków itp. Jest jednak zgubna dla naszego zdrowia oraz sylwetki, dlatego też naukowcy postanowili poszukać sposobów, by łatwiej móc się oprzeć takim produktom. Co to dla nas oznacza? Świadomość tego, ile mamy na talerzu, wpływa na to, ile zjemy. [...]
[...] Analizując oba produkty, stwierdzić należy, że zdecydowanie warto wprowadzać je w swojej diecie. Porównując jednak plusy i minusy obu, z uwagi na koszt, dostępność, wyższą zawartość składników mineralnych i mniejsze przetworzenie produktu, oraz więcej błonnika, płatki owsiane są bardziej wartościowym produktem. Nie warto jednak bazować tylko na [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]
[...] od upodobań. Przez obecność tłuszczu nadal nie jest to niskokaloryczny produkt, ale zwykle kusi nas to, jak potrafią wzbogacić smak potraw. Niestety wzbogacają także ich wartość kaloryczną. W odpowiedzi na zapotrzebowanie osób, które są na redukcji lub po prostu nie chcą podwyższać kaloryczności posiłków przez tego typu dodatki, wiele firm [...]