[...] gdyż zawiera za dużo kwasów omega-9 i omega-6, a za mało omega-3. Wiele gatunków ryb jest skażonych rtęcią, ołowiem, arsenem, kadmem itd. Np. zjedzenie jednej puszki tuńczyka (125 g), pochodzącego od azjatyckiego wytwórcy, o zawartości ołowiu szacowanej na 100 μg/kg, dostarcza 12500 μg, czyli 12.5 mg ołowiu (norma dla mężczyzny jest [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] powiązano z rakiem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Mięso białe to np. kurczak, indyk, gęś, kaczka itd. Ponadto dla kulturysty cenne są ryby (ale nie np. tuńczyk) czy jajka (ale nie produkowane przemysłowo). Bardzo dobrym (i bezpiecznym) źródłem protein są białka serwatkowe (WPC, WPH, WPI) oraz białka kazeinowe. Podsumowanie [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] itd. Pozostałe, dużo rzadziej spotykane wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Niektóre źródła dobrych tłuszczów również zawarte w DASH to: oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona konopi, nasiona [...]
[...] 170 mg. Przyznam, iż nigdy w żadnym opracowaniu nikt nie wspominał, by białko serwatkowe mogło być źródłem rtęci i ołowiu. Świetnym źródłem rtęci i ołowiu są ryby, np. tuńczyk. Zjedzenie jednej puszki tuńczyka (125 g) o zawartości ołowiu szacowanej na 4,2 mg na kg, pochodzącej od podejrzanego wytwórcy, dostarcza 0,525 mg ołowiu. Paiva EL i [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] termostabilne i nie traci swej alergenności w czasie gotowania czy smażenia. Najczęściej uczulające gatunki: dorsz, który zawiera ponad 30 antygenów, śledź, szprot, węgorz, tuńczyk, łosoś, karp, okoń. U uczulonych na ryby może także wystąpić alergia na kawior. Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Niektóre gatunki [...]
[...] łatwy dostęp do sklepów, możemy nabyć wartościowe produkty, z których można stworzyć zdrowe dania – począwszy od kanapek, a skończywszy na spaghetti z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Podczas komponowania dań warto korzystać z przepisów, które nie wymagają zbyt skomplikowanych procesów gotowania i przygotowywania. W praktyce oznacza to, że [...]
[...] kurczaka 100 g Śmietana 12% tłuszczu 40 g Brokuły 200 g Makaron dwujajeczny z semoliny 100 g Cebula 0,5 × sztuka 50 g Kolacja Soczewica z cukinią, suszonymi pomidorami i tuńczykiem Słonecznik nasiona 1 × łyżka (10 g) Suszone pomidory w oleju 30 g Tuńczyk w sosie własnym 50 g Oliwa z oliwek 1 × łyżeczka (5 g) Cukinia 1 × sztuka (240 g) [...]
[...] Bagietka 30 g Orzechy włoskie 5 g Bazylia 2 g Wartości odżywcze Energia 584 kcal Białka: 29 g Tłuszcze: 36 g Węglowodany: 35 g Papryka nadziewana kasza kuskus z serem feta i tuńczykiem Papryka czerwona 200 g Kasza kuskus 35 g Ser feta 80 g Tuńczyk w sosie własnym 50 g Koncentrat pomidorowy 5 g Wartości odżywcze Energia 464 kcal Białka: 34 g [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] potasu, który ma ogromny wpływ na naszą masę mięśniową. Banany ze względu na sporą ilość łatwo przyswajalnych cukrów będą idealnym posiłkiem po treningu. Tuńczyk Puszka tuńczyka kosztuje średnio 4 zł i jest dobrym źródłem białka. Co więcej, tuńczyk w puszce jest również bardzo wygodny, możemy zjeść go z makaronem, ryżem czy waflami ryżowymi. [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]