[...] soi. Z reguły zawiera prawie 2 razy więcej białka niż tłuszczu. Tofu - to kolejny produkt otrzymywany z przetwarzania soi, czasem zwany twarożkiem sojowym. Nasiona i orzechy. I to właściwie tyle, choć nie do końca. Aby bowiem ułatwić komponowanie poprawnej diety wegańskiej, zwłaszcza przy zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, producenci [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] razowe i pełnoziarniste Białka chude mięsa np. drobiowe, ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, odżywki białkowe Tłuszcze oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona i orzechy Przykładowy jadłospis dla kierowcy Dzień I Śniadanie: Skyr z granolą, owocami i orzechami Piątnica Skyr Jogurt Typu Islandzkiego Naturalny: 150 g, Granola orzechowa: [...]
[...] (jest to około 3,7 mg wchłoniętego żelaza). Jeśli chodzi o wchłanialność żelaza z roślin, można uśrednić, że wchłanialność ta stanowi około 2,5%, czyli biorąc pod uwagę np. orzechy włoskie, które zawierają żelaza 3,5 mg na 100 g, zatem wchłonie się 0,08 mg, z kolei soja, która żelaza ma równie sporo co wątróbka, bo aż 15,7 mg, a to daje prawie [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] nie powinny one znacząco wpływać na gwałtowny wzrost glikemii. Aby spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi, zaleca się dodawanie do posiłków źródeł tłuszczów, takich jak orzechy, nasiona i oleje roślinne. Te składniki pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedocukrzenia poprzez opóźnienie uwalniania glukozy do krwi. W ten sposób można [...]
Nowy Rok to idealny moment na wprowadzenie korzystnych zmian w życiu, a jednym z kluczowych obszarów, który warto poddać rewizji, jest zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oto kilka wskazówek dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad [...]
W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]
[...] ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób aktywnych sięga zazwyczaj od 1,5 g do [...]
[...] cholesterolu jako prekursora hormonalnego, wpływie węglowodanów na insulinę, stan zapalny oraz o ochronnej roli jaką pełnią kwasy omega-3 (głównie ryby, suplementy diety, orzechy włoskie). Z reguły w produktach roślinnych występuje tylko jeden z kwasów z grupy omega-3 (kwas α-linolenowy). Jego źródłem mogą być: olej sojowy, olej rzepakowy, [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
[...] sporo węglowodanów. Istnieje jednak kilka produktów, które nadają się do diety ketogenicznej. Są to: produkty na bazie soi: tofu, tempeh (sfermentowana soja), czarna soja orzechy: migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, masło orzechowe nasiona: siemię lniane, nasiona konopi, [...]
[...] powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych, a każdy, kto ma alergię na soję, musi bardzo uważnie czytać skład produktów, które kupuje. Orzeszki ziemne Alergia na orzechy zaczyna się najczęściej w dzieciństwie. Z tego rodzaju uczulenia wyrasta tylko 1 na 5 osób. Wystarczy naprawdę niewielka ilość orzechów, aby pojawiła się reakcja [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] na ustrój (np. nadmiar kwasów zawartych, chociażby w oleju słonecznikowym), dostarczanie tłuszczów mających przeciwzapalny wpływ, np. z rodziny omega-3 (ryby, suplementy, orzechy włoskie, olej rzepakowy, olej lniany itd.). Uwaga: nie należy twierdzić, iż kwasy omega-6 są "złe". Chodzi o proporcję między omega-3 i omega-6. Właściwa to 1:4, 1:5, [...]
[...] to szkodliwa i bezsensowna propaganda! Sam indyk nie jest w stanie stymulować wzrostu muskulatury, bo brakuje tu zdrowych tłuszczów (oliwa, awokado, olej rzepakowy, migdały, orzechy włoskie, tłuste ryby) i węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków itd.). Sama czekolada spowoduje wyniszczenie ustroju, gdyż dostarcza się za mało protein, za [...]