[...] kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma [...]
[...] się na dietę jojo – będzie miało znaczenie, nie tylko ile kalorii dostarczasz, ale też, kiedy spożywasz posiłki, ile mają one białka, węglowodanów i tłuszczy oraz jaki masz profil hormonalny, wiek, wagę, otłuszczenie ciała. Źródła: N M Byrne1, 2, A Sainsbury3, N A King2, A P Hills1, 2 & R E Wood1, 2 “Intermittent energy restriction [...]
[...] i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio zbilansowana dieta wymaga wykorzystania nie tylko produktów stricte odżywczych, jak pokarmy konwencjonalne. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? Skąd sportowcy czerpią białka? Jakie jest zastosowanie odżywki białkowej? Odżywka białkowa a budowa masy [...]
[...] po prostu za dużo w 100 g, to zostaw taką tykającą bombę na półce. Jeśli musisz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, to o wiele zdrowiej wyjdzie sięgnięcie po odpowiedniej jakości miód. Wystrzegać należy się także produktów wysokoprzetworzonych, czyli jasnego pieczywa (bułki, chleby, ciasta), dotyczy to również pieczywa obficie „wspomaganego” [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej nie jest procesem szybkim ani łatwym. Organizm względnie łatwo gromadzi nadmiar energii w postaci trójglicerydów, ale mobilizuje rezerwy energetyczne powoli, niechętnie i w ostateczności. Można powiedzieć, iż cały zgromadzony w ustroju tłuszcz jest oporny, choć tak naprawdę ścisłą definicję spełniają tylko określone [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
Kolagen, a właściwie kolageny (wyodrębniono kilka typów tego białka), to grupa białek sprężystych, charakterystycznych dla tkanki łącznej, odpowiadająca ze wytrzymałość mechaniczną biernych elementów aparatu ruchu (kości, ścięgien, więzadeł, powięzi i stawów) oraz jędrność naszej skóry. FLEX ALL COMPLETE zawarty w nim hydrlizowany kolagen [...]
[...] i białko serwatkowe są fundamentem suplementacji większości sportowców amatorskich i zawodowych. Przeglądając literaturę fachową, szybko zauważysz, że zarówno kreatyna, jak i WPC (koncentrat białek serwatkowych), są najczęstszym przedmiotem badań naukowych na sportowcach, a ich efektywność jest dowiedziona i nie podlega dyskusji. Co warto [...]
[...] wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest dostępne w różnych formach, takich jak kapsułki, proszek czy płyn. Najważniejsze [...]
[...] zawartości protein w diecie, co powiązane jest z koniecznością zwiększenia części białkowej posiłków. Ma to swoje uzasadnienie w kontekście zabezpieczenia tkanki mięśniowej, jak i wsparcie nadmiernego apetytu, proteiny bowiem doskonale sycą. W okresie redukcji odżywka białkowa potrafi być zbawienna i niekoniecznie chodzi tutaj o braki białka, a [...]
Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety. [...]
[...] miesięcznie. Niestety, obecny system całkowicie się nie sprawdza i na dodatek osoby dbające o zdrowie (czyli niegenerujące kosztów opieki zdrowotnej) są traktowane tak samo, jak ludzie, którzy z własnej woli zwiększają obciążenie systemu zdrowia czasem o dziesiątki tysięcy złotych. Czy kofeina i trening aerobowy mogą poprawiać jakość życia? [...]
[...] białka. Pory spożywania białka: Dla optymalizacji syntezy białek mięśniowych zaleca się dostarczać je do organizmu co kilka godzin w ciągu całego dnia; dostarczenie dobrej jakości białka do organizmu kluczowe znaczenie ma w przypadku śniadań, kolacji, a także posiłków potreningowych w ciągu dnia. Przyszłe badania nad białkiem Przyszłymi [...]
[...] wprowadzić? Zacznij kontrolować ilość spożywanego jedzenia Wraz z wiekiem zwalnia Twój metabolizm i potrzebujesz nieco mniej kalorii. Większość ludzi jednak nadal je tak, jak w czasach, gdy mieli po 20 lat. , dodatkowo zmniejsza się też poziom Twojej aktywności fizycznej. Nie trzeba być trenerem ani dietetykiem, żeby dojść do wniosku, że jest [...]
[...] Twój głód zostaje zaspokojony tylko na chwilę. Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, udar czy otyłość. Jak sobie radzić z łakomstwem na słodkie? Cukier jak narkotyk? Wielu specjalistów od żywienia zgodnie twierdzi, że [...]
[...] jest również zaangażowany w regulację układu odpornościowego. Całkiem możliwe, iż w kontekście odchudzania lepszy jest więc trening całościowy, obejmujący klasyczne aeroby, jak i trening siłowy. Referencje: Kim D.I. i in. Six weeks of combined aerobic and resistance exercise using outdoor exercise machines improves fitness, insulin resistance, [...]
[...] się słyszy o korzyściach płynących z treningu na czczo, pamiętaj jednak, że brak paliwa może obniżyć Twoją wydajność. Jeżeli czeka Cię trening, na którym chcesz dać z siebie jak najwięcej, poprawić wyniki sportowe, to lepiej coś zjedz. Zastanów się, jak długi będzie Twój trening i jak intensywny? Oszacuj, jak bardzo potrzebujesz dodatkowej [...]
[...] Jest to najważniejszy budulec zarówno w warstwie zewnętrznej człowieka, tj. w skórze, włosach czy zębach, ale również w każdym układzie wewnętrznym, tj. w szkielecie, jak i mięśniach szkieletowych, czy systemach: nerwowym, odpornościowym, hormonalnym, trawiennym oraz sercowo-naczyniowym. Dbając o swoje zdrowie, a także kondycję fizyczną i [...]
[...] zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze chroniące komórki. Nasiona i orzechy zwiększają również walory smakowe dań, dodając chrupkości do sałatek i owsianki. [...]
[...] możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat białka serwatkowego), WPH (hydrolizat białka serwatkowego) oraz kazeinę. Podsumowanie Zarówno białka serwatkowe, jak i kazeina znajdują zastosowanie w suplementacji sportowej. Białka te mają jednak zupełnie odmienne cechy i w związku tym odmienne zastosowania.