Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
W zeszłym tygodniu w Pekinie, student Zhang Nu wygrał konkurs kulturystyki po dość ekstremalnej diecie, którą stosował. Spożywał dziennie 70 białek jaj! Zhang Nu ma 22 lata i uczęszcza do Hangzhou Normal University w Hangzhou w prowincji Zhejiang w Chinach. Wygrał w kategorii kulturystyka klasyczna do 168 cm na China University Bodybuilding and [...]
Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
Jajka w diecie przeciętnego sportowca widnieją bardzo często, w różnych postaciach jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to [...]
[...] diecie mięsożerców są niezastąpione nie tylko podczas śniadania, ale także do wszelkiego rodzaju placków, wypieków itp. Aquafaba to prosty do uzyskania produkt, który jest wegańskim odpowiednikiem jaja kurzego i może bardzo ułatwić prace w kuchni. Z jego pomocą upieczesz wegańskie ciasto, bezę, zrobisz wegańskie naleśniki, lody, a nawet majonez!
[...] insuliny jest niebagatelny. Najlepsze źródła tłuszczów Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-9 i omega-6, a za mało [...]
[...] na białko Ile kalorii ma białko Źródła białka w diecie Produkty zawierające białko Białko pochodzenia roślinnego Białko w owocach Białko w warzywach Mięso, ryby, jaja Orzechy, nasiona Nabiał, produkty mleczne, sery Suplementy białkowe Odżywki wysokobiałkowe Naturalne odżywki białkowe Dieta bogata w białko Co daje białko Białko [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] przez portal odmladzanienasurowo.com. Nie miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), czy właśnie różnorakich sekciarskich filmów o „zdrowej [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal Śniadanie: 50 g płatków owsianych 10 g migdałów 30 g odżywki białkowej 1 mandarynka II śniadanie: omlet z 2 jaj i 30 g mąki owsianej/jaglanej/gryczanej 5 g oliwy z oliwek (do smażenia) mały banan (ok. 100 g) Obiad: 50 g kaszy jaglanej 130 g piersi z indyka 5 g oliwy z oliwek porcja [...]
[...] Tego nie wiemy. Z pewnością jego duża konsumpcja (szczególnie w formie wysokoprzetworzonej oraz mięsa czerwonego) nie sprzyja zdrowiu. Z pewnością białka serwatkowe sprzyjają zdrowiu i odtłuszczonej sylwetce (co nie zawsze można powiedzieć o jedzeniu mięsa). Referencje: Battaglia Richi E., Baumer B1, Conrad B1, Darioli R1, Schmid A1, Keller [...]
[...] Zamiast tego na półkach widnieją publikacje „guru”, „znachorów”, „naturoterapeutów” i „uzdrowicieli”. Teoria zupełnie nie odzwierciedla praktyki, być może jedzenie jajek ma znaczenie dla osób z cukrzycą, z nadwagą, otyłością i zespołem metabolicznym. U zdrowych ludzi jedzących znaczne ilości jajek, wcale nie stwierdzono drastycznego [...]
[...] rumsztyk wołowy (200 g mięsa), ryż brązowy i warzywa. Luke (40 lat, 17 lat treningu, zawodnik klasy międzynarodowej, karta PRO) rano (7:00) rozpoczyna od owsianki i 6 całych jajek. O 9:30 zjada 200 g łososia i 200 g zielonych warzyw. Dieta poza sezonem zawierała szeroką gamę produktów spożywczych, w tym przetworzonej żywności, takich jak lody, i [...]
[...] tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są rodzaje jaj? Jakie kryją w sobie minerały i witaminy? Co można z nich wykonać?
[...] dostarcza prawie cały dzienny limit spożycia cholesterolu. Niemniej z wytycznych dietetycznych dla Amerykanów na lata 2015–2020 usunięto rekomendację ograniczenia spożycia jaj w diecie. Czy regularna podaż żółtek jaj stanowi zagrożenie dla układu sercowo-naczyniowego? Cóż, naukowcy zebrali dane z lat 1999–2014 pochodzące z „National Health and [...]
[...] a bywają i takie, które mają 10% tłuszczu, łatwo domyślić się można, że producenci dodali sztucznych zagęszczaczy, by zachować odpowiednią konsystencję majonezu. Żółtka jaj również są wymieniane na susz jajeczny, oczywiście produkt jest wtedy zdecydowanie tańszy i ma dłuższą datę do spożycia. Najczęstszym konserwantem, który spotykamy w [...]
[...] Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Teoria zupełnie nie odzwierciedla praktyki, być może jedzenie jajek ma znaczenie dla osób z cukrzycą, z nadwagą, otyłością i zespołem metabolicznym. U zdrowych ludzi jedzących znaczne ilości jajek wcale nie stwierdzono drastycznego [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Pomimo, że upowszechniło się przekonanie mówiące, iż już dawno temu obalono "mit" mówiący, że konsumpcja jaj może zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy, to tak naprawdę wciąż kwestia ta jest niejasna. W ostatnich latach pojawiły się nawet wnioski mówiące, iż konsumpcja jaj może być równie szkodliwa dla układu krążenia co palenie papierosów. Z drugiej [...]