[...] to dlaczego wykonywanie większej liczby tych ćwiczeń miałoby umożliwiać cięższy trening? W rzeczywistości nie umożliwia. Mięśnie traciłyby siłę, a cała dodatkowo spożywana żywność powodowałaby otłuszczanie się. Pamiętajcie, że jesteście sportowcami siłowymi, a ćwiczenia aerobowe są tylko narzędziem, które ma wam pomóc w spaleniu pewnej ilości [...]
[...] są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych Jeżeli żywność jest przetworzona lub gotowa, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dodano do niej cukru i soli Tracenie czy przybieranie na wadze następuje stopniowo; próbując [...]
[...] to ponad dwukrotnie wzrosła ilość tłuszczu w diecie, bardzo znacznie zmalało spożycie węglowodanów złożonych, natomiast zwiększyło się spożycie cukru. Dawniej spożywano żywność naturalną z dużą ilością błonnika. Obecnie dominuje żywność przetworzona. Na rynku mamy półprodukty i zamrożone gotowe dania, które mają skondensowaną energię, tzn. w [...]
[...] są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych Jeżeli żywność jest przetworzona lub gotowa, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dodano do niej cukru i soli Tracenie czy przybieranie na wadze następuje stopniowo; próbując [...]
[...] nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych. Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych. Jeżeli żywność jest przetworzona lub gotowa, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dodano do niej cukru i soli. Tracenie czy przybieranie na wadze następuje stopniowo; próbując [...]
[...] nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają wiele ważnych dla zdrowia witamin i soli mineralnych Lepiej zjadać więcej mniejszych posiłków dziennie, niż parę dużych Jeżeli żywność jest przetworzona lub gotowa, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że dodano do niej cukru i soli Tracenie czy przybieranie na wadze następuje stopniowo; próbując [...]
Fruktoza, cukier owocowy, może być dostarczana do organizmu w formie wolnej (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej [...]
[...] tkaninie ubraniowej tj. w koszulach, ubraniach, materiałach obiciowych, zasłonach, itp. Alergenem może być również polietylen, z którego są wytwarzane popularne pojemniki na żywność i napoje; jak również poliwinyle używane do wyrobu materiałów skóropodobnych, zasłon łazienkowych, osłon przewodów elektrycznych, itp. jak też poliuretany - popularne [...]
[...] co znajdzie się w pobliżu. Najlepiej spożywać posiłki co 2-3 godziny. Okres niejedzenia nie powinien być dłuższy niż 4 godziny. Należy ograniczać "złe" tłuszcze, słodycze i żywność przetworzona. Można robić sobie tzw. dzień wolny od diety. ja np. robię tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze , lody, ciasto i inne przyjemności, jednak w [...]
[...] im dawkę łatwo przyswajalnej energii, o którą było wówczas trudno. Ten atawistyczny pociąg do słodkości wykorzystują dziś producenci żywności i twórcy reklam. Słodka żywność smakuje lepiej i lepiej się sprzedaje, dlatego cukier znajdziesz dziś nie tylko w deserach, ale tam, gdzie wcale się go nie spodziewasz (patrz ramka: uważaj na ukryty [...]
[...] rocznie ok. 50 mln opakowań witamin i preparatów witaminowych. Największą popularnością cieszą się witaminy C, A+E, E oraz z grupy B. Wiele osób twierdzi, że kupując żywność zwraca uwagę na to, czy zawiera ona witaminy. Prawie połowa Polaków sprawdza na opakowaniu informację o zawartości cholesterolu, kalorii. Inni upewniają się ile cukru [...]
[...] tabele z substancjami e xx, które z reguły nic nam nie mówią. Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, [...]
[...] ci szkodzi. Wmawiasz sobie, że masz alergię pokarmową, jesz tylko białe mięso i jarzynki gotowane na parze - Boisz się konserwantów. Czytasz w jakiejś gazecie, że polska żywność jest nafaszerowana chemią. W kurczakach - antybiotyki i hormony, w wędlinach azotyny, w owocach pestycydy. Prawie w każdym produkcie konserwanty, barwniki i [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
[...] napić, co chce i ile chce." Poważnie! Ta argumentacja jeszcze miałaby sens, jeśli to byłoby prawdą: 1. (Oszukana) Żywność -> jest uzależniająca. 2. Ludzie, którzy jedzą taką żywność -> są uzależnieni od niej. 3. Spożywanie takich pokarmów jeden dzień w tygodniu -> utrwala to uzależnienie. To prawda, że dla niektórych ludzi jedzenie pewnych [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
Treść tego artykułu stworzyłem w formie dialogu, który nie ma zamiaru siania propagandy na rzecz jakiejś rasy, ale stara się zaprezentować tezę jakoby "Słowianie byli dobrym materiałem na sprinterów" Kiedy dowiedziałem się, że Marian Woronin przekroczył kiedyś barierę 10 sek na sprinterskim dystansie 100 m, do głowy napływały mi pytania typu [...]
[...] a dotyczy to przecież jedzenia, czyli tego co buduje nasze komórki. Aminokwasy w białkach pod wpływem mikrofal ulegają rozpadowi i zmianom kształtów, co zamienia żywność w toksyczne związki. A ponieważ nie są one spotykane w przyrodzie, są nienaturalne, stają się dla człowieka szkodliwe. Niszczą w konsekwencji system odpornościowy [...]
[...] w krajach tropikalnych. Na szczęście wraz z rozwojem technologii żywności ryzyko zatrucia toksynami pleśni maleje. Jeśli zachowane zostaną pewne środki ostrożności, żywność będzie przygotowywana odpowiednio i nie będziemy spożywać produktów nieświeżych ryzyko maleje do minimum. Problem zanieczyszczenia żywności jest problemem bardzo [...]
[...] raz na jakiś czas co najwyżej wejdzie mi w boczki i nic więcej. No to właśnie sobie przeczytałam artykuł ładnie zbierający cały ten szlam, który światowe koncerny pakują w żywność przetworzoną. Może powiecie, że jestem naiwna, bo przecież to jest wiedza powszechna, ale autentycznie nie miałam pojęcia że to wszystko odbywa się na TAKĄ skalę, czy [...]