Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
W suplementach dla sportowców można wyróżnić trzy główne dominujące grupy produktów. Ich popularność bierze się głównie z tego powodu, że zaspokajają trzy najbardziej palące problemy dla sportowców. Jabłczan cytruliny (citruline malate) W poprzednim punkcie omawiałem do tej pory samą cytrulinę, jednak częściej w przedtreningówkach można spotkać [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]
Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]
Kiwi to cenny owoc – dosłownie i w przenośni. Charakteryzuje go wysoka zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
Kilkukrotnie sugerowałem, by podchodzić z bardzo dużą rezerwą do badań irackich i irańskich naukowców. Dlaczego? Bo niejednokrotnie wyniki ich eksperymentów są kontrowersyjne, nie udało się ich powtórzyć lub wzbudzają nieufność z powodu braku kluczowych danych. Np. irańscy naukowcy stwierdzili, iż tribulus terrestris może być nefrotoksyczny, [...]
W studium HAARLEM zebrano dane od 100 użytkowników SAA. Poniższe dane prezentują % udział środków z grupy anaboliczno-androgennej w trakcie cyklu dopingowego. Cykl jest to stosowanie od jednego do kilku środków przez 6, 8, 10, 12 czy 16 tygodni. Zdarzają się osoby biorące SAA przez wiele miesięcy czy nawet przez długie lata, wtedy ryzyko jest [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Jeśli ktoś obiecuje niewiarygodne szybkie efekty w bardzo krótkim czasie, to z reguły jest to albo „spalacz” wzbogacony jakimiś składnikiem nie wykazanym na opakowaniu lub też kłamliwy marketing. Obecnie domieszki składników nie wykazanych na opakowaniu produktu zdarzają się niezmiernie rzadko, jeśli zaopatrujesz się w suplementy diety w [...]
Obecnie w modzie są pokarmy „bio”, „organiczne” oraz „wyrzucanie z diety śmieci”. „Jedz czysto” - to jedna z porad, która może i byłaby trafna, ale niestety termin „czystość” jest zbyt wieloznaczny. Weganizm – czysta dieta? Dla wielu osób „czysta” dieta oznacza eliminowanie z niej mięsa czy nabiału. Czy to słuszne myślenie? Wydawałoby się, iż [...]
Przez całą zimę wszystko nastawione było na osiągnięcie celu, jakim było powiększenie masy mięśniowej. Udało się to osiągnąć. Na koniec sezonu masowego, przy podobnym poziomie tkanki tłuszczowej, waga wskazywała więcej. Do góry poszły również rekordy w poszczególnych ćwiczeniach. Jeśli Twoje wakacje wymagają dużej zmiany stref czasowych, przez [...]
Muszę poruszyć dość skomplikowany temat, na który ciągle dostaję pytania, czy to poprzez wiadomości elektroniczne, czy też bezpośrednio na treningu. Niestety większość mężczyzn sięgających po preparaty SARM lub klasyczne sterydy anaboliczno-androgenne nie rozumie, jak funkcjonuje oś HPTA. Gdy zaczynają się problemy z libido, pożądaniem, chęcią na [...]
Ten temat jest doskonałym przykładem, w jak łatwy sposób można manipulować danymi. Większość informacji zamieszczanych w Internecie jest średniej jakości, czasem spotyka się przekłamania, mniejsze lub większe manipulacje. Moim ulubionym przykładem jest błąd systematyczny związany z kwalifikacją pacjentów. Na czym to polega? Jeśli dobieramy losowo [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Epidemiolodzy łączą niedobór witaminy D z chorobą autoimmunologiczną, rakiem, chorobami układu krążenia, depresją, demencją, chorobami zakaźnymi, schorzeniami układu mięśniowo-szkieletowego i wieloma innymi. Podsumowanie Załóżmy, że ktoś potrzebuje od 37,5 do 50,0 μg witaminy D dziennie (1500–2000 IU dziennie). Jednym z najlepszych źródeł [...]