[...] monocytów) - produkowane jest miejscowo w obrębie uszkodzonego śródbłonka, co wskazuje na nieszczelność jelit i ogólnoustrojowe zapalenie Komentarz - ile białka to za dużo? Załóżmy, iż modelowy 30-latek ma 1,8 m wzrostu, waży 84 kg, jest aktywny fizycznie i chciałby zwiększyć masę ciała. Zastosował dietę dostarczającą 4200 kcal dziennie. [...]
[...] białka w diecie (ok. 1,5 g na 1 kg m.c.). Z kolei osoby po urazach mięśniowych i kostnych szybciej powracają do pełnego zdrowia, jeżeli zapewniają organizmowi odpowiednio dużo protein. Zapotrzebowanie osób uprawiających sport kształtuje się natomiast na poziomie 1,5-2 g na 1 kg m.c., przy czym górna granica dotyczy przede wszystkim dyscyplin [...]
[...] chcesz, krótkotrwałe efekty wcale nie znaczą, iż dane rozwiązanie jest dobre, bardzo niewiele osób rozumie mechanizmy rządzące organizmem, dlatego w Internecie jest tak dużo dezinformacji (posługują się tokiem rozumowania: “u mnie działa, więc…”). Zaczynamy. Przede wszystkim dieta wcale nie oznacza wyrzeczeń. Wielu ludzi [...]
[...] przeciwnie, możesz w ten sposób skutecznie zahamować przyrosty masy mięśniowej! w niektórych badaniach wykazano, że np. zawodnicy podnoszenia ciężarów spożywają o wiele za dużo białka i tłuszczu, a za mało węglowodanów . Czy duża podaż protein jest szkodliwa dla zdrowia? Przez dziesiątki lat pokutował mit, iż dostarczanie protein jest [...]
[...] (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale obyczajowe, konflikty militarne i polityczne. Podsumowanie Wiem, najprościej napisać, iż Meegan Hefford zabiły szejki [...]
[...] pięknie, ale ten brzuch…”, “Co mu się stało? Dlaczego ma taki wydęty brzuch?”, “Ale ma bebzon!”. Niektórzy piszą, że to od zbyt dużej ilości jedzenia, inni, że na pewno “za dużo białka” lecz czy na pewno? Patrząc na zdjęcia ikon kulturystyki jak chociażby Arnolda Schwarzeneggera czy Franka Zane nie widzimy wystającego brzucha, a przecież też [...]
Jeśli jakiś kulturysta ma problemy ze zdrowiem, to zaraz słyszy się, że „nerki wysiadły mu, bo jadł za dużo białka” lub „ma zniszczoną wątrobę przez sterydy”. W rzeczywistości nie znalazłem ani jednego dobrze udokumentowanego przypadku uszkodzenia nerek przez nadmiarową podaż protein w diecie, ani wątroby po umiarkowanym nadużywaniu farmakologii. [...]
[...] na początek Już wiesz, że aby osiągnąć kształtną i jędrną sylwetkę powinnaś podnosić ciężary. Nie musisz się ich obawiać, bowiem nie urośniesz, jak mężczyzna mający dużo więcej testosteronu. Pierwsze 4 tygodnie W pierwszych czterech tygodniach będziesz pracować w seriach po 8 do 12 powtórzeń. Oznacza to, że powinnaś tak dobierać [...]
[...] przesadziłeś z podażą węglowodanów i/lub tłuszczów). Nie ma być to jedzenie śmieciowe, ale pełnowartościowe, jeśli chcesz utrzymać wagę – wybierasz bilans „zero” – ani za dużo, ani za mało, jeśli budujesz siłę - musisz trzymać bilans zero lub nadwyżkę energii (u każdego działa to inaczej, więc sprawdź na swoim przykładzie). Czy ma znaczenie [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
[...] zapominać, iż kluczem do redukcji wagi jest podaż energii w diecie i aktywność fizyczna. Nic nie pomoże najzdrowsza dieta bogata w warzywa i owoce, jeśli po prostu jesz za dużo. Ze względu na swoją niską gęstość energetyczną warzywa nie są prawdopodobnym czynnikiem, który może sprzyjać zwiększaniu masy ciała. Nieco gorzej wygląda sytuacja z [...]
[...] że ktoś ma już potężne zasoby białka w diecie, np. dostarcza codziennie ponad 3 g protein na kg masy ciała. Wtedy dodatkowe kilka-kilkanaście g aminokwasów nie powinno za dużo zmienić. W cytowanym eksperymencie naukowcy sugerują, że możliwe jest zwiększanie siły w trakcie redukcji (i to o kilkanaście kg w przysiadach ze sztangą), ale u 99,9% [...]
[...] iż po przejściu na dietę owocową przestała chorować. Może być 1001 przyczyn tego, iż ktoś choruje lub nie. Z pewnością dieta oparta tylko o owoce wywoła poważną chorobę, dużo gorszą, niż przeziębienie. Gdyby ktoś wynalazł lek na raka, z pewnością zostałby milionerem. „Organizm człowieka działa na cukrze, potrzebujemy tego cukru” [...]
[...] porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej). Organizm czerpie energię z różnych źródeł, co ma wiele zalet, ale też równie poważne wady. Przykładowo, nie da [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] niekorzystne dla kulturystów. Przykłady zjawisk: kataboliczne działanie na mięśnie zbyt ciężkiego treningu w warunkach niedostatecznej podaży energii (= za mało jesz, za dużo ćwiczysz. Jest to najczęstszy błąd młodych adeptów kulturystyki), zużycie glikogenu przez pracujące mięśnie, zużycie fosfokreatyny do resyntezy kreatyny oraz zużycie ADP [...]
[...] inaczej określa dietę wysokoproteinową. Ponadto w wielu przypadkach diety wysokoproteinowe są stosowane u chorobliwie otyłych osób, które i tak nie mają do stracenia zbyt dużo mięśni. Można przyjąć, iż bezpieczna dla zdrowia jest podaż nawet 2,8-3,5 g protein / kg m.c. (jednak dla ludzi zdrowych i niekoniecznie dłużej, niż kilkanaście [...]
[...] w ustroju jest bardzo krucha, stężenie wewnątrzkomórkowe wynosi 150 mEq/L, z kolei prawidłowe stężenie w osoczu ok. 4 mEq/L. Z sodem jest odwrotnie – jest go bardzo dużo w przestrzeni zewnątrzkomórkowej (norma: 136–145 mmol/L; 136-145 mEq/L), a bardzo mało wewnątrz komórek (5 mEq/L). Ponieważ stężenie potasu w osoczu jest tak [...]
[...] czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że glukoza podana doustnie powoduje dużo większe wydzielanie insuliny, niż ta sama dawka glukozy podana dożylnie. Tę różnicę w odpowiedzi wydzielania insuliny nazwano efektem inkretynowym, natomiast hormony [...]
[...] do obróbki termicznej Wykorzystuj gotowanie, pieczenie i grillowanie, jako główne formy obróbki termicznej mięsa, jakie zjadasz. Nie ma konieczności dostarczania kolejnych kalorii z dolewanych tłuszczy do Twojej diety. Będzie to dużo bardziej zdrowa opcja, niż zjadanie posiłków, które są nasączone tłuszczem poddanym wysokiej temperaturze.